hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 機型問題
返回列表 發新帖
開啟左側

機型問題

mingfai31 發表於 2020-1-13 02:59 | 顯示全部樓層

其實好多都係寫定..
我見過FOKKER100仲有咩CRJ 17幾定18幾既線添

AIR ASTANA近排仲有飛757..但大部分都係767同320N

樓主| Larry93 發表於 2020-1-13 06:00 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝曬各位
s3n370 發表於 2020-1-13 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2020-1-11 18:29
遲來的相片...結果係冇搞錯到

有個問題想問好耐。

以小弟有限嘅認知,飛機泊嘅位置,
即係機頭起落架嘅對齊線,係取決於
機型(長度、機門位置、引擎)及
泊位(形狀、登機橋及輸油設施等嘅擺位、鄰近滑行道及泊位嘅限制)嘅特性
同類型嘅泊位,又或者類似機型嘅對齊線嘅pattern應該一致先係
前年觀察過T1幾個泊位果陣,己經留意到有D差異。

A330/A340(不計-500及-600)機身同機翼係一致,
大部份泊位都係對同一條線。

但點解outer bay 101條對齊線係分開?
前年見36橋又係咁。

又例如B748通常係同A351/A346 group埋一齊(唔想凸尾?),
36橋反而係跟B747/B777/A359/A345。

以上登機橋嘅grouping雖然有唔同,但對齊線唔算距離太遠
去到有三條登機橋嘅64橋就得意啦,B747/B748/B777/A359/A351/A345/A346/A380對同一 條線,
而A330/A340自泊一線之餘,仲要無雷公咁遠。

究竟點解呢?

註:附圖於2018年中拍攝,依次為28、36、60、62、64、66橋
cruisesnet 發表於 2020-1-13 23:31 | 顯示全部樓層

望落一樣, 其實吾同閘口硬係有d吾同, 所以條線都吾同
s3n370 發表於 2020-1-14 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2020-1-13 23:31
望落一樣, 其實吾同閘口硬係有d吾同, 所以條線都吾同

小弟正是想知有乜唔同。

有D明顯D嘅唔同係大部份登機橋,
B737/A320 line up條中線同高身機(B757及廣體機)分開。
而响36橋,A320跟廣體機用同一條中線line up,
明顯係因為36橋較其他橋貼地。

咁其他差異又係因為乜分別呢?