hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉載)【九巴拒載】司機連番拒載留難傷殘女兒 媽媽.. ...
開啟左側

(轉載)【九巴拒載】司機連番拒載留難傷殘女兒 媽媽...

TR3797 發表於 2020-1-8 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

lsc04d11 發表於 2020-1-8 16:34 | 顯示全部樓層
好彩樓主係quote香港01  星島都冇心寫新聞 話涉事路線係294M
唔知係咪黃石開去青衣既呢?
ate214 發表於 2020-1-8 16:37 | 顯示全部樓層
因為兩個車長既行為(仲要有稽查訓示)就要人交牌
諗野唔好咁小朋友好無
ctb234 發表於 2020-1-8 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層

唔係紀律處分就當處理左,呢啲係可以告歧視,人哋有出示傷殘證,你都咁樣玩一個插晒喉嘅小朋友同家長,點講都講唔通。
 樓主| TR3797 發表於 2020-1-8 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-1-8 17:11 | 顯示全部樓層
車長有的是訓練不足, 有的是認知不足, 有的是自以為是.

就上月底推輪椅搭W2由西九龍站返觀塘, 在上落客區上車, 埋站後車長話輪椅位放滿行李, 叫我一陣將輪椅擺開少少, 我一路唔明佢意思, 上到車又冇一個乘客搬開行李, 十幾對眼望實我, 我再同車長講「擺開少少」嘅意思, 係咪要擺走廊咁解, 佢竟然以為個輪椅人士識自己行去搵位坐, 然後我將部輪椅摺埋, 再放埋一邊.

聽完真係唔知好嬲定好笑, 佢真係假定十個有十個坐輪椅嘅都係為左方便老人家出行, 而唔係完全喪失活動能力.

最後先所有人夾手夾腳搬開D行李, 讓番俾輪椅泊位.

另一個案, 我先前已經講過, 灣仔推住輪椅等車, 車到站, 車長沒有示意車上有輪椅, 亦照樣好似平時主動打開斜板, 讓我推輪椅上車, 結果上到車發現有兒童輪椅, 其母沒有任何表示會摺埋輪椅, 而經過一輪溝通之後, 我決定推番架輪椅落車.

正常一架只得一個輪椅泊位的巴士, 只能容納一部任何款式的輪椅, 我一直唔明白車長會毫無意識地讓我推輪椅上車, 因為正常車長唔會容許嬰兒車在行車期間打開並載人, 即係車長已經知悉此為一部兒童輪椅, 並非一般嬰兒車.

認知不足我明白, 訓練不足就是公司及車長雙方的責任, 但自以為是就是車長的行為問題, 不能接受.

p.s. 每次有人開文講輪椅使用者問題, 我都長篇大論, 真的不好意思.
3asvkt98 發表於 2020-1-8 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

https://www.hk01.com/article/418862
01 中的九巴通告
ctb234 發表於 2020-1-8 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2020-1-8 17:08
呢單是否屬於刑事?如果打官司告9號公司真係大鍋

基本上算係,只不過係果位家長會唔會告果兩個巴士佬,因為入硬罪。
 樓主| TR3797 發表於 2020-1-8 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-8 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層