hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉載)【九巴拒載】司機連番拒載留難傷殘女兒 媽媽.. ...
開啟左側

(轉載)【九巴拒載】司機連番拒載留難傷殘女兒 媽媽...

cz9328 發表於 2020-1-14 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層

二人寫report 都仲有可能, 公司交牌就太誇張。

而家公司方面出埋通告, 就算再涉嫌殘疾歧視, 公司層面有得 defense, 變咗係前線人員嘅責任。

仲有司機思想執著唔聽乘客講, 結果撞板再撞板仍時有發生。

cz9328 發表於 2020-1-14 23:40 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-9 21:31
而家人地拒絕咩?人地拉前部車去前面,又唔跟上去開走叫拒絕?

做要諗住去平機會或報警告司機。

其實真係值得交去平機會反映ga wor.但係咪落charge 控告, 還是溫馨提示就後話。

其實卡佬要學識畏懼乘客lor. 就算只係唔小心或者一時蠢咗, 激嬲乘客當然要付上代價, 無好下場是咎由自取。

RH7685 發表於 2020-1-14 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-1-14 23:55 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-14 23:48
雖然乘客唔係永遠都啱

但係輪椅都唔俾上就過分左

若最後公司判司機錯, 係後悔莫及並冇得返轉頭的。
佢個 "輪椅" 形狀可能唔係成人輪椅模樣。似唔似嬰兒車就唔知嘞。
fuwing 發表於 2020-1-15 00:18 | 顯示全部樓層
我都試過一次夜晚推住架輪椅喺城隧等車返沙田
架車嚟嗰陣我已經揚晒手截車
但個司機竟然無視我直飛去上客站
因為下一班要等十幾分鐘 (本身都已經等咗十幾分鐘)
我即刻推架輪椅跑去上客站追車
當我轉完幾個圈追到車尾
前面有2-3個乘客幫我截住架車諗住畀我哋上先
點知個司機竟然即刻閂門開車
連嗰幾個乘客都唔理
我真係從未遇過啲咁過分嘅司機
eric278 發表於 2020-1-15 09:35 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-1-14 23:29
二人寫report 都仲有可能, 公司交牌就太誇張。

而家公司方面出埋通告, 就算再涉嫌殘疾歧視, 公司層面有得  ...

反歧視法例有「轉承責任」的條款,即是受害人若果控告涉事車長,其公司(九巴)也要因而承擔法律責任。

轉承責任的測試準則是,僱主須為其僱員在受僱工作期間作出的侵權行為負責。
在以下任何一種情況下,僱員的侵權行為會被視為是在其受僱工作期間作出的:
(a) 獲其僱主授權的,或
(b) 以未經授權的方式作出獲其僱主授權的事情。
還看香港公交
 樓主| TR3797 發表於 2020-1-15 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| TR3797 發表於 2020-1-15 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2020-1-15 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2020-1-15 09:35
反歧視法例有「轉承責任」的條款,即是受害人若果控告涉事車長,其公司(九巴)也要因而承擔法律責任。

...

公司出咗通告之餘, 若能證明公司行政上絕不姑息員工, 一直有嚴厲制裁涉嫌(殘疾) 歧視的前線員工, 係有機會減低承責比例, 例如 涉事人:公司可以係 80% : 20% 甚至係 90% : 10%

但若平時公司對員工在歧視類過失方面...係不聞不問甚或放軟手腳, 則到責任攤分時 50% : 50% 是有可能的。
cz9328 發表於 2020-1-15 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

TR3797 發表於 2020-1-15 09:38
請問係乜巴士公司司機服務態度咁差?有無去運輸處投訴?

若有司機在言語上欺負/欺壓乘客, 則不論是有心或無意, 乘客為保護自己係應該投訴, 使該等駕駛人員受罰。

"把口唔收" 嘅司機受制裁是罪有應得的。