hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於「逆向」客源
開啟左側

[其他] 關於「逆向」客源

castanopsis 發表於 2020-1-10 11:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

隔離個帖有版友問邊條路線逆向客源多
引起關於「逆向」定義既討論、對個概念既質疑
本來打算簡單覆兩句,但越打越長,決定另文討論,以免騎劫

——————

大家對「逆向」可以有唔同見解
但作為第一個/第一批用「逆向」形容非繁忙方向客源既版友
個人認為,若果要為「逆向」落一個定義,用開線的動機/初衷會最為清晰

大家覺得有部分路線難以分辨順向/逆向
主要係因為兩邊都同時具備住宅區/通勤位,造成雙向多客

個人覺得,要分順向逆向,只需要問一個問題:
一條來往A、B兩區既路線,若果A區無通勤位,條線會唔會開?

若果會,早繁B區去A區、下繁A區去B區,就係逆向
自然地,早繁A區去B區、下繁B區去A區,就係順向

以234X為例
無錯兩邊都同時有住宅區/工業區,兩邊都有客
但若果油尖旺只係得住宅區,條線怕且唔會開,就算開都唔會用現有走線
反之,就算荃灣/柴灣角無工業區,234X照樣會開線俾西約出油尖旺
所以我會認為,早繁往尖沙咀/下繁往灣景係順向,早繁往灣景/下繁往尖沙咀係逆向

又以798為例
兩邊都有需求,但開線初期早繁入將軍澳為咗加快回車而直飛調景嶺
好明顯見到條線開線初衷係為咗服務將軍澳居民入沙田返工
若果無人要入沙田返工,條線根本唔會開
無錯早繁入將軍澳、下繁入沙田一樣會頂閘
但我仍然會覺得,早繁入沙田/下繁返將軍澳,先係順向

同樣地
88係因應安達臣入伙而開線
若果沙田無旺區通勤位,條線根本唔會開
反之,就算沙田無人要去安達臣秀茂坪返工(其實確實係無乜),條線會照開
所以早繁入沙田/下繁返中秀係順向,早繁落中秀/下繁返沙田係逆向

以此引申,舉多幾個例子

87D 早繁入馬鞍山、下繁出尖沙咀 係逆向
682 早繁入馬鞍山、下繁出小西灣 係逆向
277X 早繁入粉嶺、下繁出藍田 係逆向
57M 早繁入屯門、下繁出荔景 係逆向
42C 早繁入青衣、下繁出藍田 係逆向
613/608 早繁往九龍、下繁往港島 係逆向

而我會覺得,取用「逆向」呢個字眼,無非都係想方便討論

以「286C全日後應唔應該部分時段繞經大學站」議題為例
大家都知道286C開線目的係想加快馬鞍山居民(順向客源)車程
但加經大學站可以透過增加非繁忙方向既客量改善營收
既然個討論重點係「逆向客源」,用「雙向客源」、「兩邊客」等,都唔夠specific

當然,確實唔係條條線都可以好輕易分得到順逆
特別係城隧線同市區流水,開線初衷可能已經想做曬兩邊
咁既情況我認為無必要強行套用個concept落去

如George Box所言,"All models are wrong, some are useful"

無錯順向逆向未必每次都分得到
但有用既嘢,就算唔完全正確,都有價值

toby_tl10 發表於 2020-1-10 11:39 | 顯示全部樓層
89D係馬鞍山去藍田

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 想講87D,已改

查看全部評分

To infinity... and beyond
kitarolo 發表於 2020-1-10 11:46 | 顯示全部樓層
例如早上往屯門嚟講
有三間大專院校又算唔算?
暑假時應該會較少呢一類客?
MCMoore 發表於 2020-1-10 11:56 | 顯示全部樓層

91M早繁係出彩虹坐滿入科大頂閘呢啲又點計
Ricky403 發表於 2020-1-10 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
91M如果無科大客撐住,應該會喺1991年摺埋,呢個應該算特例
PF2802 發表於 2020-1-10 14:23 | 顯示全部樓層
成段嘢係咪講緊「逆向」兩個字唔合你意?
TR5774
KW2523 發表於 2020-1-10 14:29 | 顯示全部樓層

57M上繁入屯門,下繁出荔景仲好客過倒轉,係普遍需求更大嘅方向,似順向多喎
ccchhhuuunnn 發表於 2020-1-10 14:39 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-1-10 14:29
57M上繁入屯門,下繁出荔景仲好客過倒轉,係普遍需求更大嘅方向,似順向多喎

但做IVE學生並非開線原意
只係後來有IVE先多咗學生
咁算唔算由順向變逆向?

計後來客量變化好似冇乜意思,係咪應該計當初開線目的係打算服務邊班人?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-10 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-1-10 14:39
咁算唔算由順向變逆向?

但係以57m嘅班次,其實佢兩邊都冇意做, 57m應該係屯門除了252以外班次最疏嘅路線,而且252客量都唔差
paul2357paul 發表於 2020-1-10 23:39 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-1-10 14:39
咁算唔算由順向變逆向?

有D係要睇埋後期點樣開特車先至知。
例如118系,因為118P上午只開九龍方向下午只開港島方向,咁就顯得118系在政策上係柴灣小西灣居民通勤口味主導,而早上港島方向紅隧口之前既站唔多客上亦與此呼應。

而例如新巴88X明顯只係幾類散客炒埋一蝶係雙向客源,但都俾新巴搞到早上只開西行下午只開東行。

而例如264R更糊塗,差唔多只係元朗市鎮快速來往大埔市鎮既焯頭玩意,又係堆牛河客炒埋一蝶。