hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於「逆向」客源
開啟左側

[其他] 關於「逆向」客源

T277 發表於 2020-1-10 23:46 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-1-10 23:39
有D係要睇埋後期點樣開特車先至知。
例如118系,因為118P上午只開九龍方向下午只開港島方向,咁就顯得118 ...

近排假日搭過一次264R入天水圍
廣福道食到唔少獨市客
全程都有幾十人
元朗又有269D客過檔
又用12米紅車, 整體表現可接受
T277 發表於 2020-1-10 23:50 | 顯示全部樓層
42C可圈可點,無錯佢兩繁兩邊一樣, 每架車都爆棚
但以加班車數量計, 上繁東行, 下繁西行會多D
同埋入夜後, 東行客量會少過西行一截
但有一種情況係真正全天侯雙向客源&加班車既, 就係農曆年果幾日
0q9w8e 發表於 2020-1-10 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-10 15:36
但係以57m嘅班次,其實佢兩邊都冇意做, 57m應該係屯門除了252以外班次最疏嘅路線,而且252客量都唔差 ...

63X你計元朗線?
不過我其實見唔少班次都坐到七七八八,冇大家講到咁差
neoplan720p 發表於 2020-1-10 23:53 | 顯示全部樓層

樓主用「開線初心」黎界定順向逆向,本身無問題的。

只係隨住時間推移,客流出現變化既時候,我地係咪仲堅持以「開線初心」來界定順向逆向呢?

例如老九89,本身明顯係開黎俾沙田人出東九,所以早繁出東九係順向,下繁返沙田都係順向。
但隨住88X、89X等線既開辦,呢堆線客流重新分配。
89而家上繁既客量,隨時入沙田仲多過出觀塘。
咁又點分順向逆向呢?
好難計……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
THomas20010808 發表於 2020-1-10 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-10 11:46
例如早上往屯門嚟講
有三間大專院校又算唔算?
暑假時應該會較少呢一類客? ...

如果冇這三間大專院校,條線都照開
THomas20010808 發表於 2020-1-11 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-1-10 23:53

只係隨住時間推移,客流出現變化既時候,我地係咪仲堅 ...

個人認為「開缐初心」及「實際客流」兩者都重要

89例子我覺得比較適合 “all models are wrong, some are useful” 呢個講法,同埋主流相近路線都係沙田區往東九龍,亦要顧及類似路線種類。正如57m你都唔會話佢主要客源與58M 59M 66M相反。
kay 發表於 2020-1-11 10:02 | 顯示全部樓層

其實香港開得新線,大部份都係接載住宅區居民往工商業區

要條線來回都有客

就要計劃一D

住宅A-工商業區A-工商業區B-住宅B 線
世界很簡單 人類很複雜
珀島魚蛋 發表於 2020-1-11 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-11 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-1-10 23:53

只係隨住時間推移,客流出現變化既時候,我地係咪仲堅 ...

其實我覺得89係雙向客
paul2357paul 發表於 2020-1-11 13:41 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-1-11 13:19
其實我覺得89係雙向客

同意,否則觀塘區唔駛特登雙向行牛頭角道,行番觀塘道或者偉業街對於來往觀塘通勤客更就腳。