hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車 ...
開啟左側

[問題] 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的...

GD1570 發表於 2020-1-17 09:26 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-16 18:11
呢到無共識,唔代表區議員同居民唔會用正常思維去諗野。呢到過別繞經的logic, 簡值係神級思維,拎上會都ban ...

咁任何嘅PLANNING都係要經過brainstorming先可以達成共識,
當中一定有一啲係大膽嘅意見。
你有你可愛,我有我好笑。
ryandroid 發表於 2020-1-17 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-1-16 15:08
一個就話我點解唔入GTC,一個就話我點解堅持入GTC。
其實我打一篇文點解可以有兩個極端嘅理解嘅
...

其實我有留意你開初#233話唔入GTC 就會被區議會BAN
不過你之後想法有改變咁就大家可以溝通返咁啦
kitarolo 發表於 2020-1-17 10:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-16 19:18
以飛機客角度, 一年都係坐幾次飛機, 都唔介意比貴少少坐直達, 員工角度就實際搭車比幾錢
城巴員工價就係平衡兩者方案, 而且行之有效

城巴A線即日回程而次程半價,
非員工(如東涌居民)都可以受惠。
ryandroid 發表於 2020-1-17 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-16 18:02
如果維持係先東涌後後勤既
隔離GTC就有proper總站
無必要泊街呀

E 綫行屯赤可以減價嘅話
即係整體里數少數
就算東涌居民要兜後勤區先去到屯赤
但都會快過依家尾站冇位坐行汀九橋

依家E34B YOHO MALL 尾站去裕東頭站都要34km
若果改逆行去屯赤經後勤區嘅話
YOHO MALL 頭站去到裕東都係31KM
對東涌居民嚟講影響唔大之餘
如果可以拉埋去滿東、逸東、迎東
東涌居居民或者寧願上車兜後勤區
反正後勤區冇燈位唔使等燈
都唔使企喺青馬食風等轉車又唔知上唔上到車

E34A尾站洪水橋行屯赤比E34B逆走更慳里數
大西北E 綫先後勤再去東涌/逸東/滿東/迎東嘅話
對兩邊都係著數咗
不一定要執著於裕東要做返尾站上公路

只要將東涌新發展碼頭個巴士站埋隔離塊草地一齊改建
擺哂E33、E33P 、E34A 、E34B 、E43
再加埋依家嗰3條巴士坑同的士站
都仲有位擺多十幾架車

加上東涌東填海之後
人口多成十萬人
將屯赤E 車擺哂去東涌新發展碼頭做總站就可以serve 到更多客
當東涌自己都可以養到條屯赤綫
後勤區上唔到屯赤E車時
咁咪可以將東涌同後勤拆綫
後勤區E 車擺GTC 又得
博覽館都得
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-17 11:26 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-1-17 11:03
E 綫行屯赤可以減價嘅話
即係整體里數少數
就算東涌居民要兜後勤區先去到屯赤

後勤區雖則就唔使停燈
不過左兜右兜坐感唔好呢...
走線上盡量維持不變起碼應該無咩反對聲音

之於東涌西同東涌北
我估計龍運更傾向繼續轉乘了事

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GD1570 發表於 2020-1-17 11:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-17 11:26
後勤區雖則就唔使停燈

一睇就知龍運本身就係想E31同E32A走天涯,自己去收費廣場/纜車站轉對外線吧!
你有你可愛,我有我好笑。
ryandroid 發表於 2020-1-17 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-17 11:26
後勤區雖則就唔使停燈

呢個要睇區議會取態囉
喺呢個時勢
東涌北同東涌西啲區議員定落選組織實會爭取拉屯赤綫入自己區去增加政績
尤其係成個東涌都納入非建制嘅範圍
絕大部分都係新任議員
怎會放過E 綫改屯赤呢個機會去為民爭取
維持尾站GTC 但兜埋東涌西及東涌北嘅實俾其他區BAN
最務實就係自己要求將尾站改東涌北

兜後勤區觀感唔好
都不及轉車等得耐又冇位坐嘅體驗差
kitarolo 發表於 2020-1-17 12:25 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-1-17 11:57
呢個要睇區議會取態囉
喺呢個時勢
東涌北同東涌西啲區議員定落選組織實會爭取拉屯赤綫入自己區去增加政績 ...

如果可以喺地圖上任劃
機場島觀景路有新橋連返
去松滿路,唔好淨係靠赤鱲角
南路,燈位已經成日倒塞去回旋處。

長遠迎東側填海區都要
連到去8幹/順朗路,不過
咁就變咗係基建嘅討論。

兜後勤區觀感唔好
都不及轉車等得耐又冇位坐嘅體驗差

呢個正正係有A無E地區兼要
青馬食風、硬食貴價嘅寫照。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-17 12:35 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-1-17 11:57
呢個要睇區議會取態囉
喺呢個時勢
東涌北同東涌西啲區議員定落選組織實會爭取拉屯赤綫入自己區去增加政績 ...

有個位想講一講係
後勤區既通勤時間
係唔係真係同東涌區居民既出入時間經常撞中先?
冇位坐既時間似乎同東涌人既時間應該用緊另一個方向

好似屯轉咁
說明左一樣野係好多人寧願轉個車都唔想兜多個區

當然我會對於先後勤後東涌持開放態度
不過我覺得龍運應該會想多一事不如少一事
反正而家有37M同38做駁腳線
地區要求既直車到時嘔多幾班E34P既物體
成件事來得輕鬆

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2020-1-17 12:41 | 顯示全部樓層

其實唔入GTC,只要有免費BBI轉E32/E41/E42/S64/X同A33X收唔多過18.9就唔算好大問題,區會唔接受嘅加多個E線屯赤轉A收$13.9/14.3,反正用時同國泰城轉車相約
HZMB落車所有人都要拍卡,E線轉過嚟就收返同區A個價,直接搭A或者其他A轉過嚟就免費
回程HZMB整個冇回水優惠嘅同價分段,類似而家C48Z

E33/P同E34B可以東涌站之後經海濱路去東涌北上迴旋處入逸東,E34A就咁擺東涌站都得,天水圍住宅區對東涌而言應該冇乜價值,E34P/X嘅元天客亦係去市中心居多