hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車 ...
開啟左側

[問題] 12月27日通車,龍運如何AE33面對屯門至赤鱲角連接路通車的...

arfung 發表於 2020-7-14 10:40 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-7-13 20:28
紅橋一定有,因為要補返A33X位。

重組文件顯示會經屯發路/屯喜路,所以華都花園/屯門大會堂應該都會有站 ...

謝解說。聽說AE36/37會於屯門設有分段。

不過未知是往機場還是往元天有分段呢?
如果往機場有$12/$15分段,仲吸引過改路後既A33X…

如果往元天分段合理價,例如$8左右,絕對有能力吸客。
(現時小巴$8;西鐵/九巴6個幾)

258X 發表於 2020-7-14 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-7-15 14:57 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-7-14 10:40
謝解說。聽說AE36/37會於屯門設有分段。

不過未知是往機場還是往元天有分段呢?

去機場方向就一定有屯門分段,我相信會同重組後嘅屯門A線同價的。
返方向我相信好難,要睇睇屯門區議會夠唔夠牙力喇!

至於大西北區內分段,我個人認為收$8-$9都算合理。
但我認為唔會有雙向分段嘅出現,因為運輸署唔會批。
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-7-15 14:58 | 顯示全部樓層

258X 發表於 2020-7-14 10:52
屯公三站都會停

唔肯定,亦都未必...

現時A33X經過新墟街市無設站,所以未來A線唔設站都係可以有晒理由的。

至於屯仁街,我覺得何福堂站、屯門站及華都花園站都可以做到屯仁站嘅功能,
所以無SET站亦都係可以叫合理的。
Anonymous 發表於 2020-7-15 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-7-15 14:58
唔肯定,亦都未必...

現時A33X經過新墟街市無設站,所以未來A線唔設站都係可以有晒理由的。

其實你知唔知A(E)36/A(E)37/E36A去程經屯發路,回程經屯喜路甚至有架停市中心總站。
你話唔停新墟街市有可能,而A33X已經完全cover到。

但唔喺屯市設站咁經屯喜路/屯發路做咩?
GD1570 發表於 2020-7-15 18:07 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-15 17:23
其實你知唔知A(E)36/A(E)37/E36A去程經屯發路,回程經屯喜路甚至有架停市中心總站。
你話唔停新墟街市有可 ...

你自己望返我之前已經講咗會停華都花園及屯門大會堂..
咁你話我知唔知呢?

至於點解有機會唔喺屯仁街設站,我上面已經講咗原因,請自行參閱。
Anonymous 發表於 2020-7-15 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-7-15 18:07
你自己望返我之前已經講咗會停華都花園及屯門大會堂..
咁你話我知唔知呢?

咁就好啲

不過重點唔係設站而係分段。如果A車唔set分段,起碼E車都set分段,始終大西北區間通勤係有得做
tony223 發表於 2020-7-15 22:53 | 顯示全部樓層

之前聽左會議錄音,節錄如下

整體:
-皇珠路交通未能負荷太多車輛行走,建議分階段實施巴士改路,或者部分路線取消改路
-元朗北區線加停屯門區分站 (已知元朗線最少會加設屯公部分車站,而北區線不會加停屯門區分站)
-收費太貴 (有議員認為E33系應比E31/2更平,而A線應該和E線票價相若,另屯赤轉車站會實施補差價轉乘,有議員認為A線轉E線應回水)
-改線後冇巴士前往青馬收費站/迪士尼樂園
-路線建議未能全方位服務屯碼,及應增設特班服務屯碼

A34:
-議員認為路線太兜(有議員用私家車試行A34洪水橋至屯門區單程不停站需時40分鐘)
-議員怕中尾站乘客難以上車

A33X
-議員認為不應改行屯門鄉事會路(雅都花園一段),應改行何福堂一段青公然後經杯渡路出西鐵站/市中心

A33
-議員認為應繞經掃管笏甚至改以掃管笏為總站
-議員認為應增設A33通宵版-議員認為應該將A38改用屯赤

E33P
-議員認為應全日行走
-不經暢運路對乘客不便

E33
-議員認為應加經龍逸邨
-不經暢運路對乘客不便

N30
-Cut班問題
FBI2 發表於 2020-7-16 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2020-7-15 22:53
之前聽左會議錄音,節錄如下

整體:

1/ 收費方面,相信龍運不會妥協,因為龍運有權收呢個價。
2/ A33X和A34可考慮對調總站
3/ A33可以skip置樂,由A33X或A34取代
kitarolo 發表於 2020-7-16 08:30 | 顯示全部樓層

建議分階段實施巴士改路,或者部分路線取消改路
邊條線有得行捷徑邊條無?
行遠咗嘅票價差額/欖隧收費
由誰支付?樓上已講車費等級表
屬法例一部份,除屯赤外過往呃里數
而收貴一級嘅例子多的是。

有議員認為A線轉E線應回水
呢個問題已經唔係第一日講
進入機場島嘅巴士線、但機場島
以外嘅走線,聽聞都要問過機管局

改線後冇巴士前往青馬收費站/迪士尼樂園
繼續行青馬嘅龍運A線