hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 44、84M、85X、89C、219X、281A、284 調整班次 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 44、84M、85X、89C、219X、281A、284 調整班次

HV7025 發表於 2020-1-14 07:50 來自手機 | 顯示全部樓層

84M夜晚實際班次,我等過唔少次要30/35分班,調整完都未太反映現實
RyanPun 發表於 2020-1-14 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-1-14 01:17
倒不如諗下,將成個來往馬鞍山至東九既客源,都推哂落一條89D到,又係咪好事呢?

由烏溪沙區,到利安錦英 ...

睇九巴依家取向,較大機拆走烏溪沙,搭落十四鄉嗰組收大埔價出市區,最多睇埋夠唔夠客做直出,唔夠嘅話就好可能搭埋落錦英山做。

至於原本嗰堆馬鞍山線,我估計一係好似89C慢慢減班,一係收得擋就收,以九巴性格好可能左手交右手做十四鄉+烏溪沙。
HT408 發表於 2020-1-14 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層
89C紅日夜晚係1950-0000每25分,但中間攝多架2210
AVW28 發表於 2020-1-14 08:46 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-1-14 01:17
倒不如諗下,將成個來往馬鞍山至東九既客源,都推哂落一條89D到,又係咪好事呢?

當然唔係好事,但當成個馬鞍山居民都用腳投票選擇更快更直接的路線的時候,
我會覺得最終一係呢個情況會繼續落去,
一係就二個只能活一個,
九巴既取態係點好明顯。

89C既情況,我係2009年時觀塘市中心重建時已經講緊九巴想陰乾,
89X搬去福塘道,及後搬去翠屏道,
2014年既RDP建議,都已經估到九巴想89C點,
cut唔成非繁咪cut班。
89X等線搬去觀塘站,係搵位安置月華街/裕民坊線,
無錯呀!雖然89X和89C看似各有各做,
但都有重疊的客源,89X在第一城一帶既市場佔有率大,
因為人地入邨和就腳,班次亦較密;
89C走外圍的,佢唔同682,人地成個第一城非繁得一線去北角以東既地區,
我估除非近小瀝源路那幾座,否則第一城人去觀塘都係首選89X。

LL3850
JCTK 發表於 2020-1-14 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2020-1-14 08:27
89C紅日夜晚係1950-0000每25分,但中間攝多架2210

點解會無啦啦攝一班2210出嚟既?
JX9097 發表於 2020-1-14 13:06 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-1-13 23:08
10-25真係要講粗口
不過89X寫7-15咪一樣咁衰

7-15分鐘都可接受
始終落街行去巴士站都要時間
睇咗ETA可以就番步速

10-25分鐘真係太差
我睇ETA,隨時20分鐘後先有車
咁我直接坐其他車好過啦
Ricky403 發表於 2020-1-14 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2020-1-13 23:59
九公司搞乜,今日減班消息完全歡樂滿東華款,有啲本身估屯馬缐開通先減都減埋,佢究竟想唔想做生意 ...

太多新發展區,但無得加車,加兜舊區又反對,唯有減得就減
始終有部分路線,無論開12、15、20都係咁上下,以前可能開15,而家車輛人手壓力大,就開20塞滿架車算數
Ricky403 發表於 2020-1-14 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層

你明的,做剩一條競爭力大嘅89D,然後啱啱好開到頭班車起到夜晚都企住人走......
咁咪有車解決啲上唔到車嘅路線囉
HG6729 發表於 2020-1-14 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層
但係61X 75X 仲未減班.... 尤其75X非繁客量低到
Snowbb 發表於 2020-1-14 15:33 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-1-14 08:46
當然唔係好事,但當成個馬鞍山居民都用腳投票選擇更快更直接的路線的時候,
我會覺得最終一係呢個情況會 ...

可能連小瀝源路果幾座都傾向坐 89X 多過 89C
89C 出九龍個站要行多條馬路,同行入置富時間差唔遠,回程仲要收馬鞍山價

不過回程有個優勢係停正 APM 門口,而 89X 要行返去裕民坊或創紀之城,或者吸到部份懶行既行街客同通勤客