hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 682X 即將開辦來回程 新增巴士站詳情
開啟左側

[路線消息] 682X 即將開辦來回程 新增巴士站詳情

JCTK 發表於 2020-1-16 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-1-15 21:11
其實路線682X都未無咩必要經柴灣斜同西灣河,來回程經東廊直去太古城中心,再走返去太古康山道更好吧, 專做 ...

東隧出入口不能來往太古城出入口
AVW28 發表於 2020-1-16 09:55 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2020-1-16 09:12
東隧出入口不能來往太古城出入口

人地講緊係飛柴斜和西灣河,即係鰂魚涌客倉都照經。
港島段係停太古城中心後,經太古城出返東廊,再直去環翠;
回程都係東廊去太古城,再出返電車路原線。

咁樣行快好多,既吸引到柴灣頭站客,又做到正線的客倉。
不過始終需求問題,682X好難做全日,睇下非繁682和682B個客量先啦!

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
odwinkinglam + 10 精闢見解

查看全部評分

LL3850
paul2357paul 發表於 2020-1-16 10:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-1-14 00:48
其實 87E 呢條特別線,倒不如盡地一鋪,烏溪沙直出,改行青沙,直出尖沙咀

一來估計烏溪沙高級中產區返 ...

九巴係驚咁既X87E到時打爆既係過海客多過真係去尖沙咀既客,而早上既980X/680X客量大跌,得不償失。
連過西隧都大塞既日子唔係未試過https://www.youtube.com/watch?v=u4j023kEhgY,其實早繁98_系既市場慢慢開始動搖,唔係勝在沙田區極高居住人口其實過海線運凳既問題早已很明顯。
MCMoore 發表於 2020-1-16 11:57 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-1-16 10:03
九巴係驚咁既X87E到時打爆既係過海客多過真係去尖沙咀既客,而早上既980X/680X客量大跌,得不償失。
連過 ...

你用打緊仗封咗紅隧嗰幾日同平日比較有乜意義,你話觀繞呢幾年越來越塞搞到6XX系過海線下繁少咗人搭就係巴士公司要考慮嘅問題

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
AVW28 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

drbean7218 發表於 2020-1-16 13:37 | 顯示全部樓層
LD9156 發表於 2020-1-15 18:08
呢種走線值得九巴參考
耀遜樓站覆蓋到耀安,雅景台
新港城站直頭覆蓋到成個市中心

同意。放工返馬鞍山可以由亞公角街跟著幾架巴士入馬鞍山到尾。入到恒耀/ 曾壁山/ 福安有時唔夠位落客。

分拆一些特別班次直去聽濤雅苑/ 跟682X/X89D 其實是一件好事。
YY487 發表於 2020-1-16 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-1-16 17:20 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2020-1-16 11:57
你用打緊仗封咗紅隧嗰幾日同平日比較有乜意義,你話觀繞呢幾年越來越塞搞到6XX系過海線下繁少咗人搭就係 ...

我就係睇住681由銅鑼灣頂閘飛維園既年代,到馬鞍山西隧車開辦後過埋天后尾站都頂多企幾個走。我估307、680和682個情況都係咁,只不過暫時睇落681、680X、681P比較明顯。
如果大埔的307C(907C)開埋回程,你估307係中上環既客量會變到點?

980X和981P由初初開辦回程共8班車,到而家夾埋16班車,仲未計邊度竄出黎既加班車,
就知繁時馬鞍山往來中上環的需求有幾大,
當中有返工,亦有轉乘客(去離島、南區、西半山,甚至好似我咁東區最盡頭既都有)。
當然,呢班人係有黎自原本搭開681和680X的乘客,
但同時都有d本身落左地底既人改搭。
LL3850
MCMoore 發表於 2020-1-16 17:53 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-1-16 17:20
我就係睇住681由銅鑼灣頂閘飛維園既年代,到馬鞍山西隧車開辦後過埋天后尾站都頂多企幾個走。我估307、68 ...

成日見到你同埋其他人話放工搭開788轉西隧車都唔搭682,但我諗主要係碌到鰂魚涌嘅觀感問題而非觀繞累事?680我諗影響無咁大,始終北角向西行都係會塞,不如直入東隧算
paul2357paul 發表於 2020-1-16 17:53 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-1-16 11:57
你用打緊仗封咗紅隧嗰幾日同平日比較有乜意義,你話觀繞呢幾年越來越塞搞到6XX系過海線下繁少咗人搭就係 ...

烏溪沙與馬鞍山市中心既情況唔同,
87D要入石門塞下先,980X/680X唔洗,
但87E在烏溪沙兜兜就立即上高速,980X/680X肯定做唔到。
因此87E與980X/680X鬥快既能力比起87D既高。

我不太清楚98_系過西隧要去到幾塞去灣仔先至慢過搭尖沙咀線轉天星,
不過我相信若果在連翔道已經要慢慢塞入去去到西隧口嚴重到已經要花廿幾三十幾分鐘既話,
果條西隧線差唔多等於廢物。

就以985為例,過往唔係未試過過西隧稍為塞塞地全程拖長至接近個半鐘既記錄:
https://www.youtube.com/watch?v=P20diUsneKs

搵到個近似D既例子,呢日呢班980X在連翔道塞塞地停完巴士站慢慢塞入隧道全程咁都已經超過100分鐘:
https://www.youtube.com/watch?v=LfV6YkgHYwg

下繁既情況完全唔同,基本上狂開98_系點都快過68_系只要稍為黑仔就已經東廊慢慢塞入東隧觀繞塞入大隧。
paul2357paul 發表於 2020-1-16 18:47 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2020-1-16 17:53
成日見到你同埋其他人話放工搭開788轉西隧車都唔搭682,但我諗主要係碌到鰂魚涌嘅觀感問題而非觀繞累事?6 ...

得閒玩下例如小西灣去上水118轉東鐵VS682轉277E之類你就會明白有志去柴灣番工果班邊緣人士有幾陰功。

當682/682B好似呢晚咁樣有得用多少少東廊但在太古城轉去鰂魚涌兜兜稍為快少少都要花半個鐘先至去到東隧口既時候,仲要馬鞍山唔洗等燈位狂飛咁先至做到100分鐘內去到烏溪沙既時候:
https://www.youtube.com/watch?v=OomLJMIkjpo