hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩元乘車擬擴至60歲 料57萬銀髮族受惠
開啟左側

[報刊新聞] 兩元乘車擬擴至60歲 料57萬銀髮族受惠

kitarolo 發表於 2020-1-15 06:36 | 顯示全部樓層

Busways 發表於 2020-1-15 05:23
老人家要晨運嘛。
不過收緊至只准香港的長者先有 $2 好重要,當然我哋有需要將計劃延長至所有香港人都要  ...

我諗要睇方向
例如九巴91頭班入清水灣,
坐位近全滿而逾九成均是長者
乘客,對巴士公司都係好事。

但係入機場某啲E線
頭一兩班都有好多上年紀
嘅釣魚客,E線唔減都已經好彩
更唔會加班,本來係有機會雙贏
(正價客班次密咗)先唔好講限咗
車隊規模或開A唔開E,加車就等於
將近乎明貼嘅補助額打和甚至倒蝕,
以及106/82嘅問題。
kitarolo 發表於 2020-1-15 06:46 | 顯示全部樓層
dennisung 發表於 2020-1-15 06:36
其實改做60歲以上人士搭車每次平$2(可以再傾平幾多錢)
就可以減少長途車變短途車既程情況 ...

先唔好話年輕是原罪
要政權想拉攏嘅群體
左計右計都係政治不正確
呢個post上到網就可以睇
包括政府中嘅人,甚至佢答
就係想受惠者不顧票價,啱路
即上車,要企太耐等便宜線係虐老……

甚至再進一步頭車至0900、
1700-2000兩蚊,其餘時間直情
60+免費搭,一樣有人唔滿意。

新界過海線攞嚟搭區內短途
巴士公司心諗話最好個個咁玩
但如同超市自助繳費而請少咗
收銀員,啲錢唔知去咗邊,民間早有
估計係全港免咗柴油稅,要做返啲嘢
再拉闊專利與非專而做嘅補貼咋。

我諗咁,僅得少量班次嘅
繁時線而長線短用,咁返工
嘅人提早一班搭都不切實際,
亦唔好學準巨咁無腦,建議通勤客
遷就,新開嘅線類似A線半價而不設
兩蚊,或以P960/P968方向睇吓。
053h4 發表於 2020-1-15 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-15 07:24 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-15 07:34 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-15 07:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-1-15 07:45 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-15 07:18
連自助收銀都抽,又話政權收買長者,轉頭某社福界員做咩唔揨退保,咩logic?

而家2020年啦,香港唔講你睇 ...

抽水唔啱聽呀? 政界平民
應該明知60歲呢條界會好似
你咁,認為延後係理所當然,但
局長會公開講咩?

想講最低工資升咗好多?
唔怕話你知,我出嚟返工首10年
月薪每年工資加幅逾10%,因為係
2003年開始計,頭3年都唔需要交
薪俸稅,撇除CP值因為無貢獻…到
我80歲未有乘車優惠都應份吖嘛!
仲有好多嘢係減走而無恢復嘅待遇。

至於「住東涌一定要返機場工?」
我仲記得,2003年嬰兒潮講緊都係
40歲上下。2014至今年輕人做咗啲
政權唔鍾意嘅嘢,近期亦有企業話唔請
未來幾年嘅大學生,咁沙士時畢業嘅人
又做錯啲咩嘢? 2007年先有iphone㗎,
定係又想話去旅行用晒啲錢?

人口老化,就係嬰兒潮造成,
人口金字塔倒三角,好多已發展
都市亦如此,香港仲要陷咗一級
入去而後來者稍為闊返。

覺得咁做唔算拉攏個別人群
就好難傾落去,多數中/老年要
醫療或院舍好過兩蚊搭車啦。
053h4 發表於 2020-1-15 07:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2020-1-15 09:34 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-15 01:29
返早更嗰啲保安 清潔工要搭N車返工都正常嘅

呢啲工唔少長者做緊

我無講$2人坐通宵車有問題﹐但係好少成車小巴全部都係長者呀
成班長者開完P / 飲宴之後...... ﹐玩夜左﹐一齊坐通宵車返家﹐完全沒有問題。

不過﹐長期有大量長者坐通宵車﹐就自然有懷疑﹐政府就派人去查。

比人查﹐真係成車都係長者﹐一D 問題都無。

但係比人查﹐見到車上一個客都無﹐淨係見到一個人不停拍卡﹐扺佢斷正比人捉啦。

至於第二單屯門上水日間線查到﹐就真係唔好睇少監察一環。

ref: https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20151211/00176_005.html

RH7685 發表於 2020-1-15 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層