hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系列點先行到將軍澳隧道?
開啟左側

[問題] 290系列點先行到將軍澳隧道?

poondriver 發表於 2020-1-18 19:02 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-1-18 18:37
一個開源道迴旋處已經玩死你觀塘道西行了。

而家扭得落觀塘道相信都係會跟296AC行落隧道 咁其實扭到出觀塘道 個迴旋處大爆炸都唔會有咩影響的
poondriver 發表於 2020-1-18 19:05 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-1-18 19:01
你跳三程車, 唔知你中間等幾耐啦
我係你呢, 會睇黃大仙夾唔夾E22A既

放心 我扣晒等車時間嫁啦 點解要轉42C唔係E22A 就係因為落車就有42C跳上去嘛

同埋E22A 38 個堆要塞牛池灣 42C同埋大西北出來行新蒲崗既車反而仲快 唔信可以試下 初頭我都唔信
Ricky403 發表於 2020-1-18 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-1-18 18:53
老實講 290X 兜埋安達泰 同我坐33轉42C轉296A 一樣行車時間 一齊到尚德
仲要42C 唔駛塞牛池灣

你或者太耐無搭過290系
而家下繁一個牛池灣街市都塞死你
講真,如果停完黃大仙站就一路行快線入九龍灣再上觀繞,都係慢車但感覺必然好過過咗鑽石山就郁都唔郁

上繁塞都係塞入隧道咋嘛
出咗隧道,轉入觀塘道等一陣,之後一路到黃大仙都通過通心粉

之前阿零生先用過E22A個行車時間黎拗數喎,大家嗰時又失哂蹤嘅?
當然,將南行隧道快過/吸客過行山,都唔代表會開到線行隧道㗎
因為運豬視創紀之城為塞車黑點
MCMoore 發表於 2020-1-18 19:21 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-1-18 19:02
而家扭得落觀塘道相信都係會跟296AC行落隧道 咁其實扭到出觀塘道 個迴旋處大爆炸都唔會有咩影響的
...

我就試過有日迴旋唔郁得,頂到上去條橋啱啱分出落觀塘道條支路嗰個位,最尾架296A成三個字先去到工業中心個位行到最右線落下通道
poondriver 發表於 2020-1-18 19:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-1-18 19:12
你或者太耐無搭過290系
而家下繁一個牛池灣街市都塞死你
講真,如果停完黃大仙站就一路行快線入九龍灣再 ...

我返工放工都係坐290X  
下繁會覺得塞死 通常都係個佬唔識用中線又唔夠惡 個班通常都會碌埋車 識行中線  夠惡 其實只係停支燈要等下
有班佬見私家車打燈就停低比佢插 一插就插3 4 部 咁實塞死啦

講真 係人都知唔停站直飛一定快 但九巴唔肯開麻 而家開新線飛個站都唔肯啦

仲有我計過好多次數嫁啦 我計極都計唔到早晚繁將軍澳去荃灣行隧道會快過行新清多過5分鐘 可能我命賤掛
MCMoore 發表於 2020-1-18 19:56 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-1-18 19:39
我返工放工都係坐290X  
下繁會覺得塞死 通常都係個佬唔識用中線又唔夠惡 個班通常都會碌埋車 識行中線   ...

上繁入科大91M班碌車佬唔行中線就會畀27啲買餸客塞多兩分鐘,其實乜都係睇彩數,如果個車長行隧道落到去觀塘道唔一嘢入最右線,係要行右二線同想cut入迴旋處打尖啲車鬥慢咪一樣死
leo_ku 發表於 2020-1-18 19:56 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-1-18 20:01 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-1-18 19:56
上繁入科大91M班碌車佬唔行中線就會畀27啲買餸客塞多兩分鐘,其實乜都係睇彩數,如果個車長行隧道落到去 ...

所以290個班有一半都識玩 行出面好多都識行中線
38 E22A 飛唔起既原因都係多左個鑽石山要停 行出來已經死一下 停完牛池灣扭出來又死一下

33又衰在唔係行觀塘道 數據冇得作準
leo_ku 發表於 2020-1-18 20:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-1-18 20:20 | 顯示全部樓層