hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今晚ETA故障還是巴士延遲尾車?
開啟左側

[突發!] 今晚ETA故障還是巴士延遲尾車?

kitarolo 發表於 2020-1-19 01:17 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-1-19 01:04
依家係可以無啦啦消失、無啦啦出現、或者明明開左十世仲係孭住預定班次字樣,
當然最常見亦最伏既,仍然 ...

有人提過乘客版查詢某線
係5分鐘更新一次位置,再根
背後運算顯示xx分鐘,實際上
大部份時間都係離線式倒數,但
最多都係部車遲咗到,除非係GPS
最近一次回報後用「捷徑」或超速
越過乘客所處位置先會中伏。

亦解釋到改道簡單到暫時改咗路口
而中途站不變都直情停晒該線嘅ETA。

近期已經嚴重到中途站
嘅Mon都可以同手機Apps
顯示xx分鐘唔同步,講緊係3分鐘
以上同埋非聯營線,以九汽車隊規模
同乘客查詢密度,更佳Refresh rate應
成本好高,但慌唔係IT合約價低者得咩。
樂仔〞 發表於 2020-1-19 01:20 | 顯示全部樓層
依家係可以無啦啦消失、無啦啦出現、或者明明開左十世仲係孭住預定班次字樣,

樓下出 290A 都叫近似啦
試過搭 680 由灣仔去炮台山,係寫路線 681 去亞公角
本站站名寫電廠街,下兩站都啱
但下面行大字寫大老山隧道
kitarolo 發表於 2020-1-19 01:26 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-1-19 01:20
樓下出 290A 都叫近似啦
試過搭 680 由灣仔去炮台山,係寫路線 681 去亞公角
本站站名寫電廠街,下兩 ...

報站又另一敗筆
明明屬車內系統唔需要
花錢同電訊商買服務上傳
位置資訊去Server,整返個
正常嘅報站真係咁難? 如果
GPS真係差到咁,我好懷疑黑盒
喺出事時是否真確記載到實際數據。
kitarolo 發表於 2020-1-19 01:31 | 顯示全部樓層

KV8948 發表於 2020-1-19 00:43
我戥樓主感到悲哀,人生何其無聊,三更半夜唔瞓又唔係坐車走去查ETA有冇車,仲要係兩條無關連既線  :sleepy ...

又咁講,如果樓主手機
顯示時間,已經唔係查詢
最繁忙時段,咁間接證明
九汽嗰邊唔係lag機咁簡單。
3ASV174 發表於 2020-1-19 01:36 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-19 01:26
報站又另一敗筆
明明屬車內系統唔需要
花錢同電訊商買服務上傳

又或者,黑盒又自己一套系統,感覺上收費顯示、八達通、車上 ETA、車站 ETA、App、報站、黑盒、數客、上層座位顯示呢幾套睇落有關連既部件,九巴都係好獨立地運作,然後好獨立地同一時間有唔同錯法
如要討論,請先自貼差餉單一次
FY5856 發表於 2020-1-19 02:09 來自手機 | 顯示全部樓層
話說今晚係天水圍
我都見到呢個情況

咁岩等係市中心見到 269C 真尾車走
但我就冇等到落去睇吓係咪隱形加班車
hon_son_wilson 發表於 2020-1-19 03:07 | 顯示全部樓層

似乎九巴的ETA尾班車有bug,我試過一晚中兩劑。

13/1(一)試過,深夜想搭86C由馬鞍山出東京街,
見到ETA顯示慣常尾班後5分鐘仲有「尾班車」,
於是跑去搏下,結果等到ETA消失都唔見有車。

然後我諗住坐85M轉車,入大老山時見到沙田坳道剩返兩班214,
當我架85M到四美街時,見214的顯示「2分鐘,21分鐘(尾班車)」,
但當我24:30落車去到沙田坳道,214的ETA就話「尾班已開」,
最後惟有上40甘泉街落車行返去。

MT695 發表於 2020-1-19 13:34 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-19 01:17
有人提過乘客版查詢某線
係5分鐘更新一次位置,再根
背後運算顯示xx分鐘,實際上

早幾日見213X仲有趣
尾幾個站係出唔到30分鐘以內班次
明明寶達有3班預報(例如3分鐘,17分鐘,38分鐘)
下一個站安泰得返最遲個班(41分鐘)

MT695 發表於 2020-1-19 13:41 | 顯示全部樓層

九巴d野應該完全無consistency,樣樣野都用獨立系統,所以出現好似你所講既情況
ETA mon早期仲見過40東行牛頭角站之後係長安,然後開源道

Ricky403 發表於 2020-1-19 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2020-1-19 13:34
早幾日見213X仲有趣
尾幾個站係出唔到30分鐘以內班次
明明寶達有3班預報(例如3分鐘,17分鐘,38分鐘)

238X中港城都有類似情況