hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區區議員動議擱置B7開辦
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區區議員動議擱置B7開辦

053h4 發表於 2020-1-21 12:03 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-21 11:58
唔拉去紅磡的確係垃圾
但你又講啲唔講啲www

港珠澳人數超預期, 因為屯赤未起好, 未鼓勵私家車同貨車更多地用屯赤

高鐵, 原來高價下, 即使呢幾個月少左咁多客, 都無觸法所謂補貼的下限, 即係港鐵係用高票價去保証高收益
所以唔按2009同2016年的公佈價格定價LOR

其實, 講到尾, 經濟政策作為民生的核心, 想香港點行而已, 係用港鐵式思路不斷加矛盾, 或者好似交通補貼都話福利主義靠福利唯生
定做正經野思考香港同西歐, 或者新加坡倫敦呢D金融中心的政策異同LOR, 反正我就無見到呢D地方係行緊一套, 連交通都話要搵大錢

我十幾年前, 呢度就留POST過去就反對直資, 因為唔應該係教育搵錢, 剝奪窮人入名校的機會, 醫療唔應該放任私人醫療無序發展, 睇醫生排幾年, 反對停建居民TIM, 因為基礎住屋係必要
重有反對兩鐵合併, 自動加價無左競爭呢個問題(而石禮謙曾任港鐵董事, 港鐵決策唔反映地產意見?)

如果本版有保存記錄, 全部都有GA

有人郁下講唔掂就話福利主義返大陸WOR, 上述政策有幾多係回歸後, 為滿足地產派而落實啊, 唔係香港傳統所謂資本主義體系一部份WOR

簽名被屏蔽
 樓主| RH7685 發表於 2020-1-21 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-21 10:39
蓮塘就肯定唔係大白象。

因為皇崗貨運通道停止使用,文錦渡菜車好似都搬去蓮塘。

//而呢度有人擔心所謂旅遊買野下,所謂走水貨,蓮塘關的商鋪都已經招標,理論上所謂日用品,係唔入北區下都已經可以買完走人//

新田購物城表示:Am I joke to you?

上水繼續爆 新田就食西北風

呢啲就係你所謂嘅疏導?
053h4 發表於 2020-1-21 12:19 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-21 12:15
//而呢度有人擔心所謂旅遊買野下,所謂走水貨,蓮塘關的商鋪都已經招標,理論上所謂日用品,係唔入北區下 ...

唔想講咁多, 得閒去落馬洲站睇下, 睇下點解各個人護理用品店同惠康點解咁好生意啦
港鐵有樣野好特別, 入境層就比晒屈人寺(入境層屈人寺, 人流量重高過元朗個幾間大鋪), 出境層就比晒萬寧(出閘後間萬寧都裝修緊)

新田購物城, 佢睇下人地三田OUTLET點做, 又睇下佢點做啦, 佢做得掂先好笑
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-1-21 12:20 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-21 12:15
新田購物城表示:Am I joke to you?

上水繼續爆 新田就食西北風

呢啲就係你所謂嘅疏導?

就算係住喺香港,都唔能夠
準確講得出新田購物城嘅死因。
053h4 發表於 2020-1-21 12:23 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-21 12:20
就算係住喺香港,都唔能夠
準確講得出新田購物城嘅死因。

你講唔講得出先? 新田購物城無人睇好GA, 反之新田購物城未開, 我就話應該判埋比港鐵做, 跟足落馬洲D鋪咁RUN啦

新田購物城無冷氣無車到, 又唔係賣人地想買的野, 無宣傳, 做團客劏人(好似土瓜灣咁)佢又唔啱路, 得掂就奇
簽名被屏蔽
 樓主| RH7685 發表於 2020-1-21 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-21 12:19
唔想講咁多, 得閒去落馬洲站睇下, 睇下點解各個人護理用品店同惠康點解咁好生意啦
港鐵有樣野好特別, 入境 ...

落馬洲站好生意≠疏導上水嘅客流
你要講好生意 半年前油尖旺都好
唔通就解決到上水問題?

仲有 落馬洲同上水一樣有火車 蓮塘?得巴士 的士
講流量都唔夠落馬洲多

新田嗰邊奶粉化妝品都有 點會係上邊唔鍾意嘅嘢?

佢死嘅原因根本就唔係呢度

黨鐵做就更加死得快 除非人哋唔驚裝修
053h4 發表於 2020-1-21 12:34 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-1-21 12:32
落馬洲站好生意≠疏導上水嘅客流
你要講好生意 半年前油尖旺都好
唔通就解決到上水問題?

上水有咩問題啊? 係跨境人流大多, 例如大多人中轉港鐵導致旅客太多, 真係單純講購物旅客講成走水貨先?
反之人地都唔係採取抗拒態度

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]出席發表的北區區議會主席羅庭德指,要解決有關問題,可從短、中、長期方案入手,認為短期內,食環署應加強執法,票控上水站錢分貨的水貨客。羅表示,上水服務中國旅客的店舖,主要分為三個陣營,包括連鎖商店、已加入商會並需遵守商會規則的商舖,以及其他藥房、金舖,而他現時已和上水美妝商會取得聯繫,了解業界聲音。他認為,過往區議會較少將商戶聲音帶入會議,令商界、政府部門及居民聲音難以協調,希望本屆議會可以令三方有更好的溝通

反之我尋日睇新聞, 原來梁金城等人無話B7唔好開, 而係B7改線去工廠個邊做總站, 唔好谷晒係上水港鐵站一帶
人地起碼都講得有建設性D啦

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]羅庭德又表示,希望以長遠規劃,減少相關店舖對居民的影響。他指,區議會即將就蓮塘口岸往上水的B7巴士線作出討論,北區連線的區議員現希望將上水的總站設置於人口較少的工業區,期望相關商店會慢慢遷往該處。他又指,北區本來已有農業、傳統小食等資源,希望區議會可就此進行品牌重塑,發展在地經濟,在產業多元的情況下,有望減低區內水貨店比例。
https://www.hk01.com/18區新聞/423750/北區水貨客關注組團體發表報告-石湖墟走私店達486間

最後, 港鐵商鋪無差別被裝修, 定港鐵站被裝修, 搞清楚先啦

簽名被屏蔽
 樓主| RH7685 發表於 2020-1-21 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-21 12:34
上水有咩問題啊? 係跨境人流大多, 例如大多人中轉港鐵導致旅客太多, 真係單純講購物旅客講成走水貨先?

...

你到而家都係唔知上水發生緊咩事
定係你係啱啱放監?

如果唔知 你不如睇多啲新聞
053h4 發表於 2020-1-21 12:40 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-21 12:39
你到而家都係唔知上水發生緊咩事
定係你係啱啱放監?

https://www.hk01.com/18區新聞/423750/北區水貨客關注組團體發表報告-石湖墟走私店達486間

睇下人地區議會講咩先啦, 你放唔放監唔知, 不過明顯地你無地過尋日新聞LOR

人係要食飯, 市場運作本質就係監管同有序競爭, 而發展經濟下如何公民受益
上水站交通及人流問題, 本身重要因素就係轉車人流太多, 呢D係咪要分流呢? 人地解決旅客對地區做成滋擾問題, 都係引導去人流水的上水站以外的非居民區

起碼唔係一刀切LOR

郁下就話返大陸, 郁下就話福利主義, 幾咁容易啊, 口號式議政, 唔WORK GA
起碼都知香港社會發生緊咩事先啦
簽名被屏蔽
 樓主| RH7685 發表於 2020-1-21 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-21 12:23
你講唔講得出先? 新田購物城無人睇好GA, 反之新田購物城未開, 我就話應該判埋比港鐵做, 跟足落馬洲D鋪咁RU ...

點會唔係旅客唔想買嘅嘢?

講位置絕對唔差 新田有皇巴

附近都有唔少大陸人租倉

你講嗰啲原因都唔知係咪自己作出嚟

你真係唔識架喎