hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區區議員動議擱置B7開辦
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區區議員動議擱置B7開辦

樓主| RH7685 發表於 2020-1-31 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-1-31 16:15
咁即係整合左之後你就成世唔坐飛機?係至好啊,唔使架飛機為啲廢物排放廢氣

講咗幾次,之前機管局要求嘅 ...

其實你咁注重環保嘅話
你應該連所有電子產品都唔好用
回我都唔好回
或者你返森林生活
你個人都可以減少碳排放

要求要廣州同深圳雖然係兩樣野
但對於大陸嚟講
等於要埋佢哋嘅空域 都係同一回事
萬一傾唔掂咁點?老奉一定要傾掂數?香港繼續戇居居咁用緊一個大白象嘅三跑?
經大埔?你唔記得咗有個石崗機場喺度?
石崗隔離已經係大埔
解放軍 飛行愛好者 飛行服務隊一樣要用
你點樣搬走佢哋?

邊個話得益嘅係香港?
傾掂數就有得益 傾唔掂數呢?
何況有得益嘅都只會係商家
唔通你有得分錢咩
係嘅大把人都爭住去支持啦

而家你係支持緊一樣冇用嘅建設
首先你已經支持進貢中国
千幾億嘅錢咁樣就走咗
買口罩都唔知買到幾多個
自身優勢有好多方面
制度 地理位置 法治
呢啲嘢長遠來講都冇咩地方取代到
只係你爭住賣港
唔知將來你係咪想做官~
 樓主| RH7685 發表於 2020-1-31 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-1-31 16:18
海砂不嬲都係用緊招標制度,邊個地方平嘅咪用邊個地方㗎囉,我認同要加強監管,不過超支都冇辦法㗎,更何 ...

唔使招標 偷咪得囉
中國自己都唔夠用
走埋去台灣偷
上年機管局先講緊供應商未俾海砂
但要2023超好 做唔做到都係問題
何況講緊2030已經飽和
到時又要為咗「維護香港優勢」整埋啲唔知咩狗屎垃圾

超支點會冇辦法
唔起已經唔會超支
你老細同你講 公司經營環境困難 呢個月唔出人工
唔通你會話冇辦法咩 你唔去勞工處告佢都偷笑
我唔見得你會咁有人情味喇

//香港機場管理局(簡稱機管局;英語:Airport Authority Hong Kong,縮寫:AAHK)為香港特別行政區政府全資擁有的法定機構。//
機管局啲錢邊度黎?你竟然可以話係機管局
即係新年流流 我首先要多謝你俾笑話我睇
識唔識乜嘢叫做全資?
成個department得一個股東 就係香港政府
香港人平時交稅交俾邊個 都係香港政府
即係點 咪又係香港人埋單
ATENU364TC196 發表於 2020-2-17 18:53 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-31 19:01
其實你咁注重環保嘅話
你應該連所有電子產品都唔好用
回我都唔好回

之前一路睇漏左冇回到

咁而家一定傾唔掂數咩?冇人講過喎?距離真正全面三條跑道運作都仲有好一大段時間
大白象?如果唔起三跑嘅話,另外兩條跑道點樣翻新?係咪要翻新工程期間香港維持一條跑道升降?

石崗機場?每個鐘頭都有飛機起飛?個機場一日有幾多飛機起飛啊?

飛行服務隊總部係喺赤鱲角喎,唔係石崗機場......

三跑工程裏邊仲有個空港城,可以將啲旅客谷晒去嗰度購物,既可以滿足到零售業嘅需求,又可以減少旺區嘅旅客人流,起碼去到旺角唔會咁易俾啲篋碌到先,香港人點解冇得益?

佢哋嘅海砂一直用緊招標方式,除咗中國之外,係咪有一個地方可以平過中國先?唔係嘅話咁有咩問題?

唔知邊個仲係咁話要整合,趕客上大陸坐飛機乜唔係真正地進貢中國咩?...

香港係有好多自身優勢,咁多一樣又有啲咩問題?好嘢冇人嫌多喎,講到賣港,究竟邊個叫啲香港人返大陸坐飛機?真係笑咗......反對唔係問題,不過諗過先反對囉,唔係好似你咁......

回埋你下面,上面已經講咗一籃子嘅因素去支持三跑,正如鐵路飽和就要起新鐵路,機場飽和唔起新跑道仲有乜嘢方法先?你俾建議啦

超支?本來好快可以開展,點解工程一拖再拖?咪就係成班反對派喺度司法覆核囉,嘥晒啲時間,跟住又超支......咁而家沙中線都超支啦,係咪唔好起先......

三跑除咗新嘅入境設施之外冇用過納稅人錢喎,自己睇下新聞啦

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151222/mobile/bkn-20151222162643231-1222_00822_001.html

天空之神 發表於 2020-2-17 21:20 | 顯示全部樓層

其實 B7 唔開,班人死迫 79K 一樣大鑊,一係就老九用B9 換城巴B7 唔開

B8 延長至九龍塘及全日化
.
KW2523 發表於 2020-2-17 21:33 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-2-17 21:20
其實 B7 唔開,班人死迫 79K 一樣大鑊,一係就老九用B9 換城巴B7 唔開

B8 延長至九龍塘及全日化 ...

B8去九龍塘有乜用先,駁東鐵過海一早有大埔墟黨鐵站,(B7+)673/978同(B9+)968
 樓主| RH7685 發表於 2020-2-17 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-2-17 18:53
之前一路睇漏左冇回到

咁而家一定傾唔掂數咩?冇人講過喎?距離真正全面三條跑道運作都仲有好一大段時間 ...

唔知真係以為italk有人常駐喺度幫政府洗白
陳年嘅Post都搵到出嚟
肺炎啊大佬 仲咁得閒喺度擦鞋

一句冇人知傾唔傾得掂 好似賭馬咁
贏就有 輸就冇
你喺馬會度做㗎?
用你嗰套思維去理財
香港啲儲備晨早耗盡

//大白象?如果唔起三跑嘅話,另外兩條跑道點樣翻新?係咪要翻新工程期間香港維持一條跑道升降?//
同一道理 三跑要維修 香港係咪維持兩條跑道升降?
維修就梗係有影響
唔係你想點?
罔顧安全唔做維修 一味睇個數字喺度自high?

文匯報近幾年有單意外報導
一早已經講咗平日飛行服務隊要用嚟訓練
解放軍有練習
星期六日有飛行總會用
只係你一個覺得佢係廢
你冇錯呀 飛行服務隊總部喺赤鱲角
但冇人話唔可以用石崗訓練喎
同埋機場去新界東北都有段距離
萬一有咩事唔通下下都係赤鱲角起飛?
死得人啦到時

香港係有飛中國好多航點
但好多細城市或者內陸地區香港根本冇直航
或者根本係需求唔大
唔少人要去就要自己去深圳或者廣州搭
好正常 有咩問題?
就算你要去北韓 一樣都係要你去北京搭
你呢種只係不斷地睇數字做人 進貢俾大陸都覺得理所當然 唔係賣港係咩?
T2已經係一個好例子 用12年就拆
唔通你覺得幾管局真係一個有遠見嘅部門?

一樣唔好嘅嘢有人反對係正常
本身已經超支 學咩人嚟賴反對派
林超英都反對嘅時候唔通佢又係反對派
南丫島一個單車位都要8萬
但實際只有一條爛鐵
唔通又關反對派事?
上次喺度講通脹 今次就話反對派 下次會唔會係最衰因為佔中?
你啲邏輯真係越嚟越好笑
總之永遠就唔係自己嘅錯

樓主| RH7685 發表於 2020-2-17 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-2-17 21:20

B8 延長至九龍塘及全日化 ...

如果純粹係做接駁嘅話其實唔使去到九龍塘咁遠
ATENU364TC196 發表於 2020-2-18 10:30 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-2-17 21:37
唔知真係以為italk有人常駐喺度幫政府洗白
陳年嘅Post都搵到出嚟
肺炎啊大佬 仲咁得閒喺度擦鞋

即係你認為維修期間應該維持一半都唔夠嘅升降量都冇問題?如果可以透過興趣第三條跑道去解決,有咩問題?
機管局已經強調左//[size=12.960000038146973px]由香港、中國內地及澳門航空部門組成的三方工作組已同意,珠三角空域的管理應配合大珠三角機場的需要,其中包括香港國際機場的三跑道系統。有關部門正落實推行所有必要措施,務求達到於2020[size=12.960000038146973px]年取消航空交通流量管制的目標。//
[size=12.960000038146973px]

咁咪即係已經逐步解決緊囉,唔明你仲嘈乜嘢

//解放軍有練習
星期六日有飛行總會用
只係你一個覺得佢係廢# ~. ^4 v! `4 M4 l4 m
你冇錯呀 飛行服務隊總部喺赤鱲角
但冇人話唔可以用石崗訓練喎" V& `2 j6 X" ?( P" J1 m5 |
同埋機場去新界東北都有段距離
萬一有咩事唔通下下都係赤鱲角起飛?
死得人啦到時//

星期六日飛行總會會用,咁星期一至五呢?飛行服務隊好一排先會去石崗喎......

去北韓要經過北京,咁你點去北京?行上去?高鐵坐咁多個鐘你坐埋我嗰份

//你呢種只係不斷地睇數字做人 進貢俾大陸都覺得理所當然 唔係賣港係咩?//你都幾好笑㗎,唔知邊個叫香港人返大陸坐飛機添,將收益送俾大陸,咩唔係真正賣港?

海砂如果台灣供應商平過中國,咁咪用台灣囉,但事實唔係咁......

你呢啲最犀利,講唔過就話人姓賴...

& H0 _  R! g#

天空之神 發表於 2020-2-18 12:27 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-17 21:33
B8去九龍塘有乜用先,駁東鐵過海一早有大埔墟黨鐵站,(B7+)673/978同(B9+)968

南北線過多幾年換車都係爆,直接送班客出去轉觀塘線反而問題無咁大

個個口岸谷哂落東鐵線唔死有鬼

KW2523 發表於 2020-2-18 13:33 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-2-18 12:27
南北線過多幾年換車都係爆,直接送班客出去轉觀塘線反而問題無咁大

個個口岸谷哂落東鐵線唔死有鬼

冇吸引力一樣冇分流作用,唔通減完卡會有唔少人回流搭80M/281M轉綠線咩
要推就不如推人去直接轉巴士出目的地,起碼快過B8又大埔又沙田