hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區區議員動議擱置B7開辦
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區區議員動議擱置B7開辦

oldmancheung 發表於 2020-1-21 01:03 | 顯示全部樓層

不如倒返轉搞掂左上水總站果幾條直通巴線啦,上次試過搬走佢地,之後又返返上水總站
幾分鐘一班車大家係同九巴係上水總站累鬥累,
作為北區人,係怕B7好似果幾條走私快巴咁,一車車倒D客落黎,
但走私快巴一D規管都冇,比著我會比佢地2選1取消走私快巴轉擺B7
barking 發表於 2020-1-21 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

唔需要類比日本咁遠。日本有日本既水貨,多數係中檔品。
深港之間水貨,影響大,都係日用品、零食之類。

唔敢判斷B7有冇需求。但可以類比沙巴,甚至由沙巴兼做蓮巴(B7角色)更好。

否則,啲客慣咗沙巴模式,有行李倉,慢上慢落,慢慢執貨,很難適應通勤巴模式。
koneotis 發表於 2020-1-21 01:04 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-21 00:59
大陸買野根本敦少左好多。所以先咁多吉鋪。
而街鋪租值呢幾年都係跌,我就係識人投資鋪,話坐晒艇,不過 ...

哈哈你所講既稅日本全部都有收
你一定唔知道日本套tax system
建議你唔好獻醜 快d完結呢個話題啦

至於大陸個經濟有咩問題呢
只不過係將水貨問題轉移去其他地方
自己地方就因爲高消費稅而造成消費意欲減少
(與你所講完全符合)
無錯 水貨客少咗 但每個人生活品質反而更加差
呢個時候唯一一個解決方法就係好似大陸咁開大水喉資助基層市民
例如人人兩蚊搭地鐵
但消費一樣帶唔起 窮人一路靠補貼資助
富人又會用諸多方法避稅
例如轉移資產到國外、係國外大舉買野
最後政府就入不敷支

唔係個個地方都玩得起呢套經濟模式

不過算啦
估計你都唔明大陸套經濟模式
講完都曬氣

053h4 發表於 2020-1-21 01:05 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-1-21 00:52
作為北區居民
其實我都未諗到經蓮塘口岸去邊
開咗B7 嘅話可以試下去大小梅沙見識下沙灘插針都插唔入嘅情 ...

香港人係熟羅湖商業城地下堆長途車,呢D長途車部分據知會拉去粵東唔塞羅湖。
重有惠州龍崗汕尾惠陽都有商務客,而家呢批客都係羅湖多。
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-1-21 01:09 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-1-21 01:04
哈哈你所講既稅日本全部都有收
你一定唔知道日本套tax system
建議你唔好獻醜 快d完結呢個話題啦

政府有錢開水喉唔係好事咩?

政府比人話益大財團唔益基層中產wor

定係你認為香港醫教育社福都無問題?

重有,我話日本有收呢D稅,不過日本銷費稅流通環節無得抵扣,實際稅率係20幾 %, 退番一半比旅客jar
但咁樣物價都平過香港,你唔諗下原因?

今日先有報導,話香港餐飲全球最貴,錢去左邊?除左間接地產稅,重去左邊先?

根本上,銷費稅對物價無必然影響,反而租金同不清不楚的間接稅,影響更大,呢個先係香港咁多人話政策明益財團原因。
簽名被屏蔽
 樓主| RH7685 發表於 2020-1-21 02:34 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-1-21 01:00
呢頭話旅客銷費影響民生,又話藥房金鋪太多,轉頭又話交稅比香港政府再分配,經濟玩完。

唔明。

充實財政定倒錢落大白象
香港人都見到
qunow 發表於 2020-1-21 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-21 01:09
政府有錢開水喉唔係好事咩?

政府比人話益大財團唔益基層中產wor

日本由九十年代到而加次次加消費稅都令到經濟增長停滯有冇見到?
香港租貴係地產政策問題,但唔代表進一步增加營商開支可以解決問題,而且加重營商開支不也會轉嫁到增加市民負擔?
國內走私者逃避國內稅項而到香港零售店購買貨物的問題出於國內海關對不同渠道進口貨品的檢查和收稅的嚴謹程度不一,所以才會大規模使用個人搬運貨品。不解決這點沒可能解決問題。
kitarolo 發表於 2020-1-21 07:23 | 顯示全部樓層

水貨,除少數指定商品外
無法規管制,但係嚴重傾斜,
用出入境次數嚟限亦行唔通
(例如內地搵100萬人分散喺
365日來港,一年一次好合理)
商品及服務稅,已計咗落地價
成本,所有人都已經繳交。

或者我重提之前論點
行李收費,0066唔會倒自己米,
要夾埋巴士做先有效,藉此谷返
啲客落高鐵,唔好抽水話傷健人士
器材點計,無健全嘅人想用輪椅嘅。

同樣理論亦應在機場E線
執行(甚至應該要貴過A線)
到時就會有新嘅E線出現……
區分出境客同通勤客,唔係
點樣支付巴士司機合理薪酬,
或資助銀碼低但必須存在嘅路線。

條線本身繼續有兩蚊
有PTFSS但行李費不包
阻力應該細得多,來回程
嘅徵收點均設在邊境即可。
上面已經有人講,無障礙原意係
應對行動不便嘅乘客,要運貨唔好
搵通勤車輛嚟玩,包括巴士同港鐵。
天空之神 發表於 2020-1-21 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層
不如直接改 B8 全日,B7 只往粉嶺站好過
leungky0528 發表於 2020-1-21 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層

講到尾拉倒B7,而唔係執好B7呢點,證明倡議背後主因根本係進一步鋪墊蓮塘大白象。大家經濟前經濟後好認真,可惜我地班議員無幾多真係會吸收到。