hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區區議員動議擱置B7開辦
開啟左側

[經歷分享/報告] 有北區區議員動議擱置B7開辦

FBI2 發表於 2020-1-21 08:59 來自手機 | 顯示全部樓層

北區班黃色議員其實好白痴,淨係啄住B7有鬼用咩,自己樓下條79K一樣去到蓮塘關,仲平d添,到時如果B7開唔到,九巴不知幾多謝班區棍,係蓮塘關整大大banner叫班水貨客坐79K出上水,仲架架用12米8,開到3分鐘一班,到時成班大媽一樣逼爆翠麗
leo_ku 發表於 2020-1-21 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-21 02:34
充實財政定倒錢落大白象
香港人都見到

大咩白象丫,當年起西鐵那陣大把人係大白象工程添結果點呀?
lsc04d11 發表於 2020-1-21 09:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-1-21 07:52
不如直接改 B8 全日,B7 只往粉嶺站好過

咪又會到粉嶺中心班人嘈囉…  其實港人好興後知後覺  要反對就應該起口岸時就反!
kitarolo 發表於 2020-1-21 09:54 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-1-21 09:40
咪又會到粉嶺中心班人嘈囉…  其實港人好興後知後覺  要反對就應該起口岸時就反!
...

有得反? 本來就係想
同城化甚至深圳食埋香港,
有新口岸而換取關閉羅湖都唔得。
053h4 發表於 2020-1-21 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-21 09:54
有得反? 本來就係想
同城化甚至深圳食埋香港,
有新口岸而換取關閉羅湖都唔得。 ...

呢頭講到香港開徵銷收稅有問題,幾日前就話長者60起就兩蚊搭車,比長者持續工作都話不能持續。

多少少福利唔夠講就叫人上大陸。

轉頭又話深圳食埋香港。

香港係你眼中做緊咩生意啊咩人交緊稅啊?
053h4 發表於 2020-1-21 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-1-21 03:07
日本由九十年代到而加次次加消費稅都令到經濟增長停滯有冇見到?
香港租貴係地產政策問題,但唔代表進一 ...

日本經濟咩問題?係樓市泡沫爆破

點解爆破,除左因為炒到天價,呢一方面就係因為開展銷收稅,把原本資產計價的稅,由地產佬食個份,轉而由政府直接收取,變相資產價格大跌。

日本經過二十年調整,經濟結構由金融地產,轉到服務業制造業均衡發展,係近兩次加銷費稅都維持增長,正正就係銷費稅降低對資產依賴經濟重構後的作用。

有版友思維,60就應該唔好出去做野,係屋企自閉,兩蚊車叫不可持續發展,拒絕銷費稅任由股樓佔經濟比重過大,少少福利就話車毀人亡不能持續。

呢個係健康結構?
koneotis 發表於 2020-1-21 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-1-21 10:09
日本經濟咩問題?係樓市泡沫爆破

點解爆破,除左因為炒到天價,呢一方面就係因為開展銷收稅,把原本資產 ...

咁你就要反思下福利同國際金融中心呢兩樣野係無可能共存啦

高福利自然高稅率
國際企業一定第一個走
到時香港仲有冇咁多企業比你徵稅?

你要將香港變成大陸都冇問題
但請先考慮下香港嘅經濟結構會遭受幾嚴重嘅打擊
一下子所有優勢產業無曬 變成個個靠福利維生
呢套模式骨子裡就係馬克思果套共產思想
想像下呢套模式講出來爭議會幾大啦

你繼續用呢個模式堅持嘅
我哋都真係無得反駁你
但係肯定唔係香港嘅主流思想
所以咪叫你回去一d同你有共同思想嘅地方
好等你唔使受氣咪幾好
053h4 發表於 2020-1-21 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2020-1-21 08:27
講到尾拉倒B7,而唔係執好B7呢點,證明倡議背後主因根本係進一步鋪墊蓮塘大白象。大家經濟前經濟後好認真, ...

蓮塘就肯定唔係大白象。

因為皇崗貨運通道停止使用,文錦渡菜車好似都搬去蓮塘。

而蓮塘有高速,跨境貨車可以更快地離開市區。論安排貨車都一定會轉過去。

而呢度有人擔心所謂旅遊買野下,所謂走水貨,蓮塘關的商鋪都已經招標,理論上所謂日用品,係唔入北區下都已經可以買完走人。

我認為,旅客過多過份集由係問題,但一刀切係不可取。如果問題係東鐵擠迫上水迫,本身就應該係開巴士直出市區唔係加重東鐵負荷,或者好似現時咁集中晒係住宅區。而北區用東鐵過境乘客,理應都可以用巴士係唔入火車站一帶直接分流。

053h4 發表於 2020-1-21 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-1-21 10:34
咁你就要反思下福利同國際金融中心呢兩樣野係無可能共存啦

高福利自然高稅率

第一句,你睇下有GST的新加坡係,英國等咪並存緊啦。

無矛盾講到有矛盾。

我有話靠福利唯生?全世界無一個地方,係用交通搵錢,而唔係利用各式交通補貼去鼓勵就業。
有工作就係可以降低福利負擔。

一個收入分配問題,政府可做,日本經濟結構走出資產泡沫困難,正正係因為銷費稅。而加稅費稅並沒有導致日本物價上升或對經濟做成影響,日本經濟問題作於廣場協議下資產過熱後泡沫爆破。

郁下就話馬克斯主義,先唔好講你讀SOC101, 第一堂就要學馬克思衝突論。
而家咁多人話香港福利差,向大財團傾斜,係同同等發達地區如新加坡西歐人比較,點解有衝突先?就係香港極端資本主義,無正視唔同群體衝突,對經濟制度分配制度的不滿,民情無反映出離,先有過去半年持續不斷的矛盾。你覺得香港福利真係好過西歐英美?

香港福利係咪差九條街呢?
其實,你自己共同思想係咩先?為反對而反對?香港係末來式議政,政府提出咩都反?
就講交通,恕我直言,我就無見到強烈反對下調兩蚊到60聲音。
對就業人仕的400蚊以上回水補貼安排,叫好係佔大多數。

反之會唔會係你無理解過民情真係點諗先?全世界我睇唔到一個地方,特別係發達國家,係好似香港咁lor
好似東涌年青人覺得自己住得遠返機場好死(意即同社會疏離好似脫左節),係我提出咁,會唔會係閣下唔了解民情對社會見解的負面影響jar?
最後講一個例子,日本鐵路民營化後,因為鐵路公司收益超預期,所以就無按計劃加價。

反之香港港鐵,所謂法律迫佢加,屯馬線重出現短貴長平的問題。
而且所謂法律迫港鐵年年加價, 直頭加深社會對法律的不信任, 因為法律係共同約定, 而港鐵年年加價, 根本係反民意, 港鐵可能以為係報紙電視賣廣告, 或者同各議員講好數, 民情不滿唔會積壓. 跳閘係發生係所謂黨鐵, 即港鐵突然停駛之前

本身港鐵的決策, 正正係為香港持續出現衝突加柴。

原來你眼中香港人真係好認同現有利益分配或者民生體系?

樓主| RH7685 發表於 2020-1-21 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-1-21 09:19
大咩白象丫,當年起西鐵那陣大把人係大白象工程添結果點呀?

唔拉去紅磡的確係垃圾
但你又講啲唔講啲www

港豬澳呢?膠鐵?你唔睇下使用率?