hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議81唔入峰華邨迴旋處
返回列表 發新帖
開啟左側

建議81唔入峰華邨迴旋處

YY487 發表於 2020-1-26 11:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2020-1-26 11:56 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2020-1-26 10:31
1. 唔逼切,但以下例子可以俾你參考
就如幾年前我提出15A上山改停富佑,一樣有人話15A冇客用唔到12米所以 ...

九巴低地台冇11米, 15A改路轉用12米亦只係派出低載量車, 客量唔係15A改派12米車的首要考慮因素, 而係九巴短車短缺所致.

東區以外都有其他地區如半山 置富38 赤柱不能用12米車, 為何要將峰華邨問題獨立看待?

再者, 新巴一直有買不同大小長短的巴士去應付不同路段需要, 並將乘客需要和安全放首位, 九巴妄顧法例和安全都要將短車線改派12米車, 要乘客去就巴士公司, 呢種營運態度應該支持嗎?
Anthony99 發表於 2020-1-26 13:16 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-1-26 11:56
九巴低地台冇11米, 15A改路轉用12米亦只係派出低載量車, 客量唔係15A改派12米車的首要考慮因素, 而係九巴 ...

1. 九巴低地台冇11米, 15A改路轉用12米亦只係派出低載量車, 客量唔係15A改派12米車的首要考慮因素, 而係九巴短車短缺所致.
咁你咪自爆咗15A可以用12米, X雞撐飯蓋. (東九龍大把線轉用12米後夠用低載量車, 3M, 23M, 26M, 29M ETC)

2. 東區以外都有其他地區如半山 置富38 赤柱不能用12米車, 為何要將峰華邨問題獨立看待?
當峰華邨都唔解決的時候, 更何況更多用車限制的南區? 如果峰華邨解決到下一步就會係置富, 李陞及天后廟道 (25), 按步就班而唔係一成不變, 25A以前夠用唔到12米啦, 而家咪又用到

3. 新巴一直有買不同大小長短的巴士去應付不同路段需要, 並將乘客需要和安全放首位, 九巴妄顧法例和安全都要將短車線改派12米車, 要乘客去就巴士公司, 呢種營運態度應該支持嗎?
你不如直接講你係新城打手啦!!

EX-TL 發表於 2020-1-26 13:56 | 顯示全部樓層

Anthony99 發表於 2020-1-26 13:16
1. 九巴低地台冇11米, 15A改路轉用12米亦只係派出低載量車, 客量唔係15A改派12米車的首要考慮因素, 而係 ...

有冇留意清楚, 15A要改路先派到12米, 唔係我X雞撐飯蓋, 改路即是要有乘客犧牲, 去成全九巴唔夠短車用, 要改派大車, 點解你要迎合呢種可恥嘅營運方針?

我係咪新巴打手, 連我自己都唔知, 但呢幾年九巴成日話唔夠短車用, 原因就係佢想慳錢, 買車張單越大量, 車價越平, 短車需求細, 張單自然細, 車價就會高, 唔夠短車用, 唔買夠短車, 仲要發爛渣, 將責任推俾政府, 講到成個社會欠左佢咁, 終於而家咪買11米囉!

H1A 發表於 2020-1-26 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2020-1-24 00:14
1. 一來81客量唔需要用到12米
冇需要咁你又讀咁多書!
2. 二來你有冇站喺老人家角度諗

冇理由為咗條巴士線特登改善條路
H1A 發表於 2020-1-26 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-1-25 04:00
1, 關乜嘢事?9年強迫免費教育你可以唔讀書?

2, 所以話人係自私,為咗81可以行12米就唔顧佢地感受,你自 ...

2. 43M小巴直達門口