hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門係唔係應該有巴士線荃灣西
開啟左側

屯門係唔係應該有巴士線荃灣西

isley 發表於 2020-1-23 01:14 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2020-1-23 00:59
就算比你開得成以九巴咁精打細算尼講至起碼都半個鐘一班
半個鐘西鐵轉埋輕鐵都到左啦 ...

西鐵又貴又要轉車(除非去V CITY, 兆康)
雖然唔算耐, 但有巴士返屯門未必無市場...
仲有而家有APP容易預時間好多
GW4866 發表於 2020-1-23 01:34 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-1-22 14:15
用59A比較合適
1)屯門南較少受西鐵影響
2)屯碼往來荃鐵已有59M,對原有乘客影響較少

荃西之後可以考慮行楊屋道,德士古道出返青公

而回程可以楊屋道後停如心,唔使係荃西兜大圈

另外,他日西鐵都會落到屯碼
打開門,行出去,去遠啲!
cky 發表於 2020-1-23 03:47 | 顯示全部樓層
isley 發表於 2020-1-23 01:14
仲有而家有APP容易預 ...

唔好再迷戀乜嘢一程車乜嘢坐鐵要上又落呢啲 meme 度
去荃市定荃西點坐車的選擇跟本好明顯
正如大大個西鐵站係側邊
我唔會鬥氣一定要轉坐去西站再行過去荃市
反之亦言
lsc04d11 發表於 2020-1-23 08:31 | 顯示全部樓層

你講出重點來,有app預時間嘛 搭53咪得囉同埋行多啲身體好 唔想行咪轉34,234A,234B,39A囉 (你話有app有時間就嘛)都應該仲係平過西鐵嫁。。。(有幾條m線轉234x都得,有轉乘優惠,祈德尊落)
andy92 發表於 2020-1-23 09:22 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-1-23 00:34
如果唔想全程 278x 或港鐵
港鐵沙田站轉城隧巴應係最多人採用的方法吧?

481 火炭站轉鐵都係唔少人選擇,

15 分鐘到火炭,搭到上水只需 35-40 分鐘

樓主| 1320 發表於 2020-1-23 11:02 | 顯示全部樓層
RJ4763 發表於 2020-1-22 13:49
荃灣西應該冇哂位?
同埋荃灣西返屯門應該大部份人會搭鐵

其實屯門好多地方坐 MTR係唔方便, 只有市中心先叫比較近
而且, 西鐵真係貴得好唔合理
The Designer
106116_1023 發表於 2020-1-23 11:45 | 顯示全部樓層

一個已經轉埋車返到屋企
一個荃西岩岩上巴士
巴士市場咪就係汀九深井青龍頭大欖同黃金海岸囉
53/234系咪就做到囉
而且唔係個個會用APPS
見到半個鐘/一個鐘一班通常都唔會搭
59A服務屯碼區都要一個鐘一班
荃西咁小可能兩個鐘一班都似

Chelsea FC
Snoopy@FB8617 發表於 2020-1-23 12:09 | 顯示全部樓層
其實樓主一開始都講左係拉60M/66M過去
又點會30分鐘一班?

其次荃灣西<>建生黨鐵純行程都預你29分鐘
搭巴士連轉車應該都係40分鐘內完事
票價上唔計月票既又差得好遠
點都吸引一定數量既生客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HS1588 發表於 2020-1-23 13:11 | 顯示全部樓層
係荃灣西返屯門, 熟客既話其實多數會行返出去坐巴士
一來西鐵貴, 二來時間上真係唔差得遠, 荃廣/citywalk 行返出青公其實十分鐘內行到
除非住正西鐵站附近, 如果唔近既話巴士一程過有位坐吸引力大d, 尢其係屯門呢D地方, 連學生都會鐘意/識坐巴士一程過出去市區
如果有巴士線延長去荃灣西果邊, 就更加搶到大部分只係唔想行既西鐵客