hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [純地圖派建議] 18,41,45,46重組
開啟左側

[純地圖派建議] 18,41,45,46重組

KW2523 發表於 2020-1-24 20:01 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
何文田往深水埗區除單向E21A外有18,41,45選擇,惟三者班次疏落,客量一般,欠缺效率。因此建議三者重組,把乘客集中至單一路線,穩定此客源班次,並釋放資源加強青衣至土瓜灣服務。
重組內容
-總站遷往長沙灣 (甘泉街),使用前6D站位。
-來回改經長沙灣道,窩打老道,界限街/太子道西及公主道,並加派3輛用車及加密班次。
-來回改經青葵公路,連翔道,麗翔道及窩打老道。
-削減1輛用車,車費上調至$8.9。
-取消服務,分別由18及46改道取代。
-補償45取消,加派4輛用車,車費上調至$6.4。
-來回改經欽州街以南一段長沙灣道及太子站,同時往佐敦方向改經彌敦道前往佐敦道。
其他改動
13D
-來回所有班次繞經聚魚道及大角咀道往維港灣,不經深旺道或櫻桃街隧道,以補償18改道。
-配合41改道,深水埗段來回改為直走長沙灣道。
新服務詳情
13D 維港灣 <-> 寶達
往維港灣方向
(依原線至銘基書院)
30. 富貴街
31. 大同新村
32. 福利街
(聚魚道)
33. 港灣豪庭
34. 維港灣總站
往寶達方向
1. 維港灣總站
2. 聚魚道
(聚魚道)
3. 洋松街休憩處
4. 新九龍廣場
(返回櫸樹街原線)

18 長沙灣 (甘泉街) <-> 何文田 (循環線)
行車路線
1. 長沙灣 (甘泉街) 總站
2. 長沙灣光昌街
3. 長沙灣興華街
4. 元州邨
5. 深水埗九江街
6. 深水埗欽州街
7. 深水埗黃竹街
(天橋)
8. 花墟公園
9. 明愛太子宿舍
10. 九龍醫院
(公主道)
11. 何文田巴士總站 (循環線折返點)
12. 何文田廣場
13. 常樂街
14. 何文田站
15. 迦密中學
16. 愛民邨
17. 忠民街
18. 欣圖軒
19. 房屋署大樓
20. 香港公開大學
(公主道或窩打老道,由車長按交通情況決定)
21. 聖佐治大廈
22. 拔萃男書院
(天橋)
23. 深水埗楓樹街
(黃竹街)
24. 深水埗北河街
25. 怡靖苑
26. 長沙灣遊樂場
27. 長沙灣徑
(長沙灣道,通州西街,青山道)
28. 長沙灣 (甘泉街) 總站
收費
全程 : $ 6.9
此路線不設分段收費。
服務時間及班次
每天
06:00 - 23:00  12
23:00 - 23:30  15
用車
共7輛,全日平均每程連休84分鐘。

41 長青 <-> 九龍城碼頭
往九龍城碼頭
(依原線至荃灣路 ; 青葵公路,連翔道,麗翔道)
13. 青年會
14. 勝利道
15. 培正中學
16. 何文田廣場
17. 迦密村街
18. 俊民苑
19. 愛民邨
20. 聖三一堂中學
21. 忠孝街
22. 信用街
(佛光街天橋)
23. 鶴園東街
24. 祟潔街
25. 石塘街
26. 浙江街
27. 落山道
28. 九龍城碼頭總站
往長青
1. 九龍城碼頭總站
2. 貴州街
3. 落山道
4. 鴻福街
5. 碧麗花園 (新車站,約在庇利街的士站前)
6. 鶴園東街 (新車站,位於衛安中心外小巴站)
(佛光街天橋)
6. 信用街
7. 何文田站
8. 迦密中學
9. 愛民邨
10. 忠民街
11. 欣圖軒
12. 房屋署大樓
13. 培正中學
14. 廣華醫院
15. 上海街
(經翱翔道,西九龍公路,青葵公路返回荃灣路原線)
收費
全程 : $ 8.9
青年會往九龍城碼頭 : $ 5.1
長安往長青 : $ 4.3
服務時間及班次
每天
往九龍城碼頭
05:40 - 23:00   20
往長青
07:00 - 00:20   20
用車
共8輛,全日平均每程連休80分鐘。

46 荔景 (麗瑤邨) <-> 佐敦 (西九龍站)
往佐敦 (西九龍站) 方向
(依原線至九龍工業學校)
20. 深水埗欽州街
21. 深水埗黃竹街
22. 太子站
23. 旺角站
24. 旺角豉油街
25. 油麻地碧街
26. 加士居道
(返回佐敦炮台街原線)
往荔景 (麗瑤邨) 方向
(依原線至旺角弼街)
9. 太子站
10. 深水埗楓樹街
11. 深水埗北河街
(返回怡靖苑原線)
收費
全程 : $ 6.4
美孚站往荔景 (麗瑤邨) : $ 5.8
服務時間及班次
星期一至五
往佐敦 (西九龍站)
05:50 - 07:10  20
07:10 - 12:30  15
12:30 - 23:30  20
23:30 - 00:00  30
往荔景 (麗瑤邨)
06:35 - 15:15  20
15:15 - 20:30  15
20:30 - 00:10  20
星期六,日及公眾假期
往佐敦 (西九龍站)
05:50 - 08:50  20
08:50 - 12:20  15
12:20 - 23:20  20
23 : 45
往荔景 (麗瑤邨)
06:35 - 15:15  20
15:15 - 21:00  15
21:00 - 23:40  20
23:40 - 00:10  30
用車
共9輛,全日平均每程連休75分鐘。

Thanks for reading!
charlesli0104 發表於 2020-1-25 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層
46既走線又冇延長到,點解要收多$0.6?
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-26 01:02 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-1-25 21:00
46既走線又冇延長到,點解要收多$0.6?

45收6.9,46收5.8,加去6.4係拉返個平均數,加強方案對九記吸引力
ATSE40 發表於 2020-1-26 01:15 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-26 01:02
45收6.9,46收5.8,加去6.4係拉返個平均數,加強方案對九記吸引力

但係對地區係一啲吸引力都無呢,會俾你cut車cut線仲要加價咁貪心?
同樣 18 都係一啲吸引力都無,無咗車落旺角之後仲要淨係因為唔經旺角咁收到6.9,而家回程九巴都係6.4啫,最後咪又係個個等 E21A,18 同單向線無分別,根本無辦法接受。

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
wln162 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
EX-TL 發表於 2020-1-26 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-1-26 01:02

巴士公司生意最重要確實毋庸置疑, 但任何建議都應該將乘客放首位, 再想如何從中令公司獲得最大利益.

簡而言之就是要做到平衡各方所需, 才是一個好建議, 而要取得中間點是一件難事, 但是要盡力去做.
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-26 02:32 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-1-26 01:15
但係對地區係一啲吸引力都無呢,會俾你cut車cut線仲要加價咁貪心?
同樣 18 都係一啲吸引力都無,無咗車落 ...

改完之後上繁冇點少過車,回程同非繁去程由45/46拖卡變密咗嘅46,荔景都有原因唔反對

如果真係接受唔到46加上去45/46嘅平均值,九記盤數整體應該都唔會蝕,可以撤回加價部份,純粹係過到就過,過唔到就撤嘅extra

就算當條紅小冇到都好,何文田南邊一早去咗搭鐵,何文田邨嗰頭直接行過去仲快過等車食風,有幾多人揀巴士,多到值得隊18入去塞?

而家41/45都貴E21A分段接近兩蚊,咁何文田方向41/45係咪冇人搭? 完全唔係呢回事 只要走線吸引力足夠,收費貴之餘唔誇張都一定有人支持,見3B/5C同481B綠小

ATSE40 發表於 2020-1-26 11:27 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-26 02:32
改完之後上繁冇點少過車,回程同非繁去程由45/46拖卡變密咗嘅46,荔景都有原因唔反對

如果真係接受唔到46加 ...

咁都叫唔誇張?2X都係收緊6.8,6C都係收緊5.8,建議入面嘅 18 跟原 45 嘅收費根本係無可能,仲未計去唔到美孚荔景同紅土,又唔見改快條 41 之後跟 41A 收返 8.9?

而係建議入面,由何文田去旺角同太子嘅巴士係由三變做,我諗係正常嘅人都唔會想咁樣做水魚囉,提下你紅van只係去到旺角南邊咋。
腦補當真,真要補腦
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-26 12:04 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-1-26 11:27
咁都叫唔誇張?2X都係收緊6.8,6C都係收緊5.8,建議入面嘅 18 跟原 45 嘅收費根本係無可能,仲未計去唔到 ...

平均每公里收費冇錯貴過2X/6C,不過咁就叫誇張完全係錯,不合理收費個標準係睇情況,唔係嘅E41每公里平均收0.24添,2X單程12公里左右係咪收到2.9先合理?

新18收6.9完全符合收費表,快咗密咗,又只係俾返何文田本身俾開嘅價,真係咁難接受?仲未計去程如果搭中41來回夾埋仲貴

由紅小個總站行出去係大約700米,等下41/45個時間已經返哂嚟,即使係去太子我仍然十分懷疑究竟有幾多個何文田人會走去搭巴士
當有一批人繁時揀直接行路上落旺角同何文田,我唔認為就腳對佢地而言重要過時間

41收8.4嗰度係我唔記得加價,已經改返
Ricky403 發表於 2020-1-26 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
而家旺角塞車嗰時,界限街、太西同窩打老道北行路況都唔見得好,18不如行番41/45原路
 樓主| KW2523 發表於 2020-1-26 12:31 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-1-26 12:05
而家旺角塞車嗰時,界限街、太西同窩打老道北行路況都唔見得好,18不如行番41/45原路 ...

我都知界限街同太子道西會塞,不過行橋已經避咗近太子站塞燈嗰度,塞都係轉窩打老道個位,點都快過跟41/45塞旺角道+洗衣街/亞皆老街,塞車時段亦比較短