hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴擱置開辦 N934
開啟左側

[路線消息] 九巴擱置開辦 N934

KW2523 發表於 2020-1-29 11:31 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-1-29 11:28
聰明仔,原本930X早繁北行無服務架,一係慢碌930一係坐鐵。

比多左2班930X你咪即刻可以快930 三個字,甚 ...

你覺得930系用時相比搭鐵好有優勢,要預時間都好吸引? 要就成半粒鐘一班嘅班次真係理鬼你,搭鐵好過
逆向就唔好再削930班啦,開嘅另外加車,總會儲到客
AVD1 發表於 2020-1-29 11:31 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-1-29 10:23
就算N934唔開,城巴都未必有意延長N930,因為銅鑼灣開會同紅小構成直接競爭,唔見得城巴會為西約客放棄銅鑼 ...

無論當年城記係想玩 930B 好定係 930X 拉上山好,
都意味城記根本係有考慮過上山呢回事。

當初 962B 本身都係繁時到最後都變全日,
根本所有野都係差一個開始。

而九巴搞 934A 出黎好明顯就係為左塞住城記而已,
對於荃景圍人黎講,就算揀一條繁時路線,930B 點都有前途過 934A。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
RH7685 發表於 2020-1-29 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-1-29 11:55 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-1-29 11:22
//如果夠客,點解仲係1100頭班?//

你係930X舊post 話930X非繁無客在先,唔好搬龍門住,只要930X新增時段 ...

依家講上繁新界方向
講其他時段有咩意義,關咩事

上繁係搵錢

如果提供服務
咁980X/981P/982X/985咪要開早繁反向?

依家開左未?

有車私牌返總站再做多人時段
先確保資源最佳使用

巴士公司睇錢箱做人

而唔係話有人就要開

你咁支持巴士公司所有行為,其實都唔應該唱反調,開1100就1100

世界很簡單 人類很複雜
Ricky403 發表於 2020-1-29 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
930X上繁出港島都頂哂閘,城巴有車加都加咗出港島先

有得開反向嗰條係934
而家睇1005車務都畀到兩個鐘行一轉,而一單行車時間不過一個鐘多少少,反向行40-45分鐘都到,只要車上有>10個客畀番西隧錢,就有賺
不過最好加停利源東街同皇后街,擴闊少少客源,就唔會差到零人過海嘅~
castanopsis 發表於 2020-1-30 23:51 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-1-29 11:55
依家講上繁新界方向
講其他時段有咩意義,關咩事
上繁係搵錢' }8 s3 j/ t! a5 O  c
6 {* f* c9 G4 ?9 \- \
如果提供服務5 T* G4 c: \8 r5 |. l6 Z% |! {3 t
咁980X/981P/982X/985咪要開早繁反向?" ~; S/ R, x+ R9 H$ ?

依家開左未?0 Z% {& q% i4 {& @- Z: \) s2 V  d
6 {( U$ V6 \' z; W2 t  G) p8 I- e
有車私牌返總站再做多人時段3 g( a0 O" L: ~7 _
先確保資源最佳使用
$ O# e% L& v$ f+ ]# L' I. l' P
巴士公司睇錢箱做人
9 U( ~/ t, w% h& d# N3 A! N
而唔係話有人就要開
+ y( [# ?: H; Q3 E
你咁支持巴士公司所有行為,其實都唔應該唱反調,開1100就1100

980X/981P/982X/985新界段全部都係住宅區
朝早開北行搵鬼搭?

930系唔同,葵興芳荃灣本身多人返工
而港島沿線又有一定人口
點計都會似960/968多過980X/981P之類

我同意早繁南行加班係當務之急
但你講到城巴資源咁緊張,連開幾班930X北行都無車,我又真係有好大保留
特別係962系、969系前幾年拆得太散,家陣朝早大部分班次其實都坐唔滿
甚至有部分特別線班次只係滿窗口位就要上公路
我估就算抽車開埋930X早繁北行,呢兩組線既載客率有排都未夠960/968爆

再拋多個建議出來
既然大家覺得早繁資源緊張,點解唔善用930朝早北行堆班次做返930X個功能?

最簡單,將930朝早11點前既班次改做930P
跑馬地>皇后大道東>金鐘 咁行,停埋皇后街
落公路之後跟290行葵興芳,再入沙咀道去愉景新城做兩個唔近港鐵站既工業區

咁做
深入港島住宅區,唔入新區之下掃曬荃葵都慢唔過930X幾多
包保客量幾級跳,甚至爆到要加班都唔奇

castanopsis 發表於 2020-1-31 23:50 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-1-29 10:28
返中上環灣仔嘅一定會多過返荃灣嘅一截,最多客時段仍然係荃灣順通勤唔出奇,930X下繁成績起碼好睇過673,681 ...

930新界段主要做住宅區
就算葵興芳站位都唔近多通勤客既大連排
有理由相信930X早繁開北行會好客過930
如前帖所講,將930早繁逆向班次改曬做930P做跑馬地大道東大連排沙咀道
已經可以唔加車做到930X效果
唯一要討論既係中環段點行最快

不過講到呢度,始終覺得港島東版290最有逼切性
leo_ku 發表於 2020-1-31 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-2 20:24 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-1-31 23:59
930P中環停唔停都得,甚至學A17咁上四幹。

中環其實有班半山客
既然經過點都應該要停
不過我認同可以學A17,雪廠街轉出砵典乍街節省時間
問題係如果要飛橋就做唔到皇后街/上環
而皇后街印象中係有一定逆向客搭
睇你點取捨
珀島魚蛋 發表於 2020-2-2 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層