hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴所有streetdeck訂單已取消
開啟左側

九巴所有streetdeck訂單已取消

Eddie 發表於 2020-1-26 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-1-26 13:05
即好大機會再續KL,KM,KS牌歐三高排短金躉多一年專行30/34,紅巴10,91系/92,53,64K,77K,269M,276並將該幾線E4 ...

11.3米MMC黎唔切?
RH7685 發表於 2020-1-26 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2020-1-26 12:55
部WJ1984會照找數同用定係都退貨

九巴好似冇買過
nickk 發表於 2020-1-26 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-1-26 13:38
九巴好似冇買過

咁喺英國反車嗰架呢?成批車撻訂?
tunghang 發表於 2020-1-26 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層

可能從此唔使再買兩軸雙層
s20131417 發表於 2020-1-26 14:09 | 顯示全部樓層
即好大機會再續KL,KM,KS牌歐三高排短金躉多一年專行30/34,紅巴10,91系/92,53,64K,77K,269M,276並將該幾線E4 ...

仲有KP/KR牌呢?
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
s20131417 發表於 2020-1-26 14:10 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2020-1-26 13:47
咁喺英國反車嗰架呢?成批車撻訂?

英國反車嗰架 = Wrightbus StreetDeck = 九巴已取消嘅訂單同款
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
KX1948TRIDENT 發表於 2020-1-26 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

34換咗灣景花園裏面個坑咪仲好
276好似本身都行得12米
53食曬啲單層就冇問題
91系+92盡量用12米就可以騰出咗好多資源
所以嚴格嚟講九巴短車(包括單層)係足夠嘅
shakugan2005 發表於 2020-1-26 17:16 | 顯示全部樓層
KX1948TRIDENT 發表於 2020-1-26 16:40
34換咗灣景花園裏面個坑咪仲好
276好似本身都行得12米
53食曬啲單層就冇問題

1. 34就係換左比234X, 當年係234X要短車, 34應該唔止灣景個位要短車, 如果唔係就索性廢左條坑佢
2. 掛牌黎講81K都唔洗短車, 但到依一刻81K全部掛牌都短車, 而且每日都出到一半短車以上

3. 276減班算啦, 將276放天水圍站, 半個鐘一班直出屏廈路!

4. 53依家唔係食曬啲單層? 除左14S/32P服務日外53有幾何全線雙層? 同樣道理14S/32P服務日唔通因唔夠短車而停駛53? 人地K65都行5系唔行3系!

5. 91M/92行新清未用得12米囉!

講到口水都乾, 冇話過九巴短車唔足夠, 只係九巴借短車唔足夠為名續車為實咁姐, 一開先例就續到連3ASV都續, 咁請問3ASV又邊一度唔足夠?

RH7685 發表於 2020-1-26 17:32 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-1-26 17:16
1. 34就係換左比234X, 當年係234X要短車, 34應該唔止灣景個位要短車, 如果唔係就索性廢左條坑佢
2. 掛牌黎 ...

新V6B未到先續3ASV
AtrHenu 發表於 2020-1-26 17:32 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-1-26 17:16
2. 掛牌黎 ...

無錯276全面由設276P經屏夏路特班係無問題,但都要解決埋博愛醫院個站問題啵?!(因為276P都唔經該站而且博愛個站而且好像都不能用12米雙層車問題啵?!)

仲有91M,92俾你轉行新清兼全部轉12米車,都要解決德望學校無車落彩虹,牛池灣,鑽石山的問題啵!!