hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 錦田仲需唔需要全日對外巴士線
開啟左側

錦田仲需唔需要全日對外巴士線

GZ4031 發表於 2020-1-31 00:48 | 顯示全部樓層

拿我就本身覺得251A B 係夠用, 不過無聊FF

假如真係整, 會唔會有諗頭可以整條葵芳特快
上村八鄉路隧道口再直插葵青劇院, 葵芳南站, 工業區

不過老實, 呢條線比元朗好過
castanopsis 發表於 2020-2-1 20:01 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2020-1-30 13:28
251A, 251B之前坐個下, 好多時都20/30 分鐘一班, 真係怕怕
應該要改用單層做10/12分鐘一班先有吸引力, 不過 ...

從來都覺得短途車密車開單層好過疏車開雙層
錦田有無對外線我覺得相對唔重要
反而做返密251A/B先有逼切性

如果唔加資源
最簡單既改善方法係來回飛走錦上路站轉雙循環

251A 八鄉路>錦上路>上村>橫台山>錦田市>石湖塘>八鄉路
251B 八鄉路>石湖塘>錦田市>橫台山>上村>錦上路>八鄉路

咁做既好處
係上村橫台山一帶既乘客,走咗一架都可以上第二架
變相就算唔加班,對唔少客而言係加密咗一倍
HE7921 發表於 2020-2-2 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-1 20:01
反而做返密251A/B先有逼切性 ...

單層開密車?夠唔夠車長開工先
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-2 00:54 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-2-1 20:01
反而做返密251A/B先有逼切性 ...

第一次251M建議分拆既時候A/B就係玩雙循環
可以做返雙循環會合理好多
不過錦上路站可以照做返
用多少少時間但對客量應該有大幫助

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
hihihi 發表於 2020-2-2 02:17 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-2-2 20:50 | 顯示全部樓層
251A當年只做錦上路,出單層非繁班次都20分以上,班次從來反映需求
係改線後先星期六日先大部份開15分

不過錦田咁大,但其實錦田公路最易解決,因為一條直路
錦河路又唔塞,如果行返錦上路去八鄉路會耐左

反而錦上路就
雙總站251M,趕走晒MTR至八鄉路個段錦上路
251A開左,就輪到上村至八鄉路個段錦上路坐車耐左
依家就係吳家村個帶耐左

點改都有人唔LIKE
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2020-2-3 21:25 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2020-2-2 00:16
單層開密車?夠唔夠車長開工先

單層開密車,可以結合小巴同巴士既優點
對有一定需求既短途線而言,係最理想安排
對面海12A、11,以致九巴273、270,都係成功例子
當然,九巴開新線向來鍾意算死草
所以先提出雙循環既alternative
castanopsis 發表於 2020-2-3 21:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-2 00:54
第一次251M建議分拆既時候A/B就係玩雙循環
可以做返雙循環會合理好多
不過錦上路站可以照做返

如果雙循環又要兜錦上路站由於要做返吳屋村一段錦上路,變咗要原路出入
到時錦田市來回八鄉路會好慢
人口最密集既橫台山會死等錦上路線,失去雙循環意義

講真,錦上路站本身已經有64K/77K/54做緊
同時251A/B對比唔使行出大路就已經有得搭既入村小巴線,優勢唔大
不如專心做好八鄉路轉乘,吸引本身搭鐵既客去欖隧轉車好過

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-4 12:10 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-3 21:39
如果雙循環又要兜錦上路站由於要做返吳屋村一段錦上路,變咗要原路出入
到時錦田市來回八鄉路會好慢
人口 ...

逆時圈可以好似而家251B咁經錦河路入D出口
經東匯路出返錦上路
係順時圈冇咁順但應該都可以接受
計落可能都係差幾分鐘都冇

另一樣係如果有得揀
會唔會直接free返54唔入錦上路站反而更合適

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2020-2-4 15:00 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-4 12:10
逆時圈可以好似而家251B咁經錦河路入D出口
經東匯路出返錦上路
係順時圈冇咁順但應該都可以接受

錦田公路要行埋吳家村金錢圍一段錦上路,本身已經慢咗
再入埋錦上路站我覺得係唔理想
尤其考慮到251A/B轉雙循環,錦田市係無獲益

錦上路站堆小巴入埋村
251A/B對駁鐵客吸引力本身唔大
純粹係繁時小巴排長龍既時候幫手清大路客咁解

只要繁時開翻幾班251P來回錦上路<>錦田公路
我會覺得251A/B,甚至54都可以飛走錦上路站
反正非繁小貓三四隻既時段靠77K/64K係絕對夠載