hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線 5A 延伸到啟德後 新行車路線圖及停站列表 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴路線 5A 延伸到啟德後 新行車路線圖及停站列表

leo_ku 發表於 2020-2-10 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-2-10 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-2-10 21:49 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-10 21:44
K16 係西鐵到紅磡即取消。5A角色都是駁鐵,你點肯定它唔等死?

未來居住人口90000同80000工作人口
所以九巴投唔到就蝕

但城巴起碼都有段時間要守
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2020-2-10 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-10 22:22 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-2-10 19:07
5A拉去啟晴,相信只係一系列重組/攻城掠地故事的開始, 而非等死,
九巴寧願賣大包拉條4.3元的巴士線入啟德 ...

啟德站A出口已經係沐翠街又唔係離啟晴遠嘅
5A所有功能被屯馬完全cover,點睇都係當佢K16

5A服務範圍同20,22,608冇關係,點插旗法?
ricky 發表於 2020-2-10 22:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-10 21:40
啟德多左人住同5A多人坐有咩關係?貪5A等半個鐘一班車?

睇apps就得啦。
前荃葵青區居民
tunghang 發表於 2020-2-10 23:00 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-2-10 21:34
借啟德站通車,九巴可以放5A去啟德去增加客源,啟德乘客未來只會越來越多,點會咁易取消。
...

5A唔入承啟道一帶好難食到新增客源
LN92830 發表於 2020-2-10 23:13 | 顯示全部樓層
由啟晴至啟德多個私營屋苑嘅步行時間只需10幾分鐘.
同由尚德至將南多個私營屋苑嘅步行時間差唔多.
S3BL100 發表於 2020-2-10 23:28 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2020-2-10 15:45
5A食5D,假設5A唔拉去德福,都係用咁多車,但用$4.3做$5.8既客意義何在?
會唔會留5D自生自滅,再空降資源 ...

係無意義架,但畀左出去既野收唔返

留 5D 唔代表第時可以取消到 5A,5A 生死只取決於屯馬綫二期

如果你問我,當初其實最直接做法係將 5D 經紅磡繞道拉去天星,仲可以做埋下路尖沙咀特快,非繁用既資源應該仲少過 5A+5D,實際效率更高而且唔會搞到同 5 28 等線攬炒。但估計可能因為會令兩繁尖沙咀車流增加而做唔到

啟德現時最缺既係往來深長荔交通,屯馬綫轉車相對比起去尖沙咀紅磡都唔方便。殺 5A 5D 其中一條再殺 202 同 6P,都夠車組合一條美孚 - 蘇屋 - 深水步 - 半直通 - 啟德 - 九龍灣 - 觀塘 20/30 分一班全日線了

fb.com/scientisthk2usa/
S3bl430 發表於 2020-2-10 23:43 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-2-10 21:44
K16 係西鐵到紅磡即取消。5A角色都是駁鐵,你點肯定它唔等死?

5A咁樣唔加價伸入去啟德,將來取消的阻力會更大,
如果九巴要佢死,你可以比一個合理的理由,去說明依種「搵石頭揼自己隻腳」既創舉?

我重申我的看法:5A拉入啟德只係開始,插旗意味濃厚
(另外就係在車費上明顯低於港鐵, 為之後潛在重組埋下伏線)

就算5A要死,我相信九巴都會拎佢換一條啟德線
總好過依家要5A死,只節省車而不能藉此擴展版圖

尤其是考慮到屯馬線全線通車後,
九巴大把線要cut車(包括老牌隧巴線), 絕對唔會唔夠車源開新線
錯字連篇