hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020-21年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020-21年度北區巴士路線計劃

chamberlain 發表於 2020-2-8 02:19 | 顯示全部樓層

成份建議都離晒譜,我地FF都唔會諗呢d線出黎啦

為左行條冇人用既香園圍公路放棄聯和墟,聯和墟如果有多d巴士條直出公路就唔洗被迫保鐵
咁之前既270C,270D,277A,278A,279A,978A,A43P開黎拓咩,呢幾條本身唔係為左將來皇后山入伙延長架咩

皇后山+聯和墟幾萬人,仲要冇鐵cover,開幾條特快出港九肯定好客過粉南堆線

東九線竟然經觀繞入觀塘,九龍灣再去啟德,東九走線跟277X/E咪好地地囉
西九線又係玩逆向,奧運出,再屈上深水埗落返南昌
其實用意係咪兩邊玩逆向,運用粉轉幫北區區外線包晒九龍頭尾出口,再吹奏北區路線coverage高
所以區外線特登唔經聯和墟.但佢有冇諗過皇后山居民如果想特快出深水埗長沙灣/彩虹九龍灣點算,繁時喺粉轉/青沙/大老山等食得屎啦

X78K入華明再去粉火,仲要蓬瀛仙館行行人隧道過粉火,懷疑有幾多人會搭X78K去粉火,最後到粉火車程可能同搭78K相若
都可能有人為左有位坐而搭既

70K好應該襯皇后山入伙分拆路線

78A去粉火但係唔入粉火,如果係驚278K巴士站塞,咪用新起比79K個站囉,起碼乘客唔洗行咁遠啦

A43P竟然拉去太平,再兜晒成個粉嶺北上水北,咁你拉去太平拓柒咩
如果真係想服務埋太平,寶石湖,不如A43同A43P南北分家,其實皇后山入伙就係將北區區外線南北分拆既最佳時機
A43P 皇后山>聯和墟>天平翠麗>上水站>寶石湖
A43 祥華>昌盛雍盛>欣盛>嘉福>清河>太平>彩園上水站/上水站

運吉既友係咪逆向思維忽上腦,啟德南昌機場呢3條線都兜到七彩
根本呢3條線都冇必要拉到咁長
另外出港島一條東隧一條西隧,點解要兩條都用香港站做總站
一條西隧到灣仔北,一條東隧到金鐘/銅鑼灣唔得咩,係都要拉到咁遠
仲要早下繁班次都開得咁遲,早上7點半開出,過到海
C.K.F. 發表於 2020-2-8 09:07 來自手機 | 顯示全部樓層
今年呢份咁差勁的RPP, 一定被本屆區議會打回頭。
FBI2 發表於 2020-2-8 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
C.K.F. 發表於 2020-2-8 09:07
今年呢份咁差勁的RPP, 一定被本屆區議會打回頭。

我又唔覺得好差勁,不過可以做得更好。例如X78K改去太和,N373經銅鑼灣
man_mtk 發表於 2020-2-8 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-2-8 09:25
我又唔覺得好差勁,不過可以做得更好。例如X78K改去太和,N373經銅鑼灣

真心如果系本區居民一定覺得好差
1 冇提270/277系
2 A43P本身系北邊線改為南北繞到cls
3 全部皇后山線系屈返轉頭而非經聯和墟
4 78A不入聯和同粉火
5 X78K呢啲為兜香園圍公路而兜嘅路線,又吾系直達粉火
6 冇提過過海線嘅優化
ryandroid 發表於 2020-2-8 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-8 02:18
我冇話要即刻開足個位數班次燒油,咁我係呢到討論,使唔使分四五個階段同你傾幾時要開幾密,幾時要加班? ...

華明轉車站個問題就係條條綫都兜華明圈趕客
拉273A 同273D 俾上水北、聯和墟就係俾啲客非繁唔使下下陪兜華明圈
直接到正覺蓮社/牽晴間轉車

你知唔知70k 一直以來去清河方向都冇270A/B 轉乘優惠
270亦冇278X/279X 轉乘優惠
70K 還要龍豐花園落車行去上水廣場/火車站去搭278X/279X
拉273D 去翠麗天平就係俾班客非繁更快去到正覺蓮社/牽晴間轉車
咁樣先係幫九巴吸鐵路客

你覺得我啲綫兜
我都覺得70K 上水北去華明好兜先轉到車
270A/B/278X 又唔兜咩?
有冇雙重標準?
點解皇后山可以唔兜
上水北就要焗兜?

都講咗皇后山搭273A去華明圈係轉車
你覺得273E 兜翠麗唔吸引
搭你嗰條綫名都上商場過橋去百和路轉車再兜華明圈係更加唔吸引

我又唔明皇后山兜翠麗有咩問題
做流水綫資源共享就慳車
何解皇后山要自己有直達車去粉嶺火車站、上水火車站?
你條綫繁時開冇問題㗎
非繁當然一程過去北區醫院更佳
273A 、70K 、77K、78K(非繁) 都係經北區醫院
就算76K 都可以去清河
皇后山咁多人點解唔可以有條北區醫院綫?
70K/273A 夠係俾華明2條綫去北區醫院你又覺得冇問題?
273A/273E 俾皇后山2條綫去北區醫院就係問題?

除非軌北有多啲吐露港跨區綫選擇
否則皇后山有巴士去華明圈轉車會比火車站過商場過橋更佳
YY487 發表於 2020-2-8 14:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
0q9w8e 發表於 2020-2-8 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-2-8 09:25

N373經銅鑼灣之餘仲應該入皇后山
270S都係
KC3555 發表於 2020-2-8 16:57 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2020-2-8 02:19

為左行條冇人用既香園圍公路放棄聯和墟,聯和墟如果有多d巴士 ...

咁我又覺得放長雙眼,睇埋之後坪輋發展,到時香園圍公路就有好大用處。
聯和墟又唔使咁失望,聯和墟新區(馬屎埔)就嚟就郁。古洞都未灰心,到時再爛再核突嘅嘢都會發生。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-10 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2020-2-8 02:19

為左行條冇人用既香園圍公路放棄聯和墟,聯和墟如果有多d巴士 ...

如果香園圍去東九線再跟返277x行,只會令到塞車情況惡化,而家觀塘道已經塞車塞到爆, 逆向行駛都唔係一個唔好嘅方法
jocosben 發表於 2020-2-10 23:55 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-10 17:46
如果香園圍去東九線再跟返277x行,只會令到塞車情況惡化,而家觀塘道已經塞車塞到爆, 逆向行駛都唔係一 ...

甘我寧願東九線觀塘後再去油塘, 西九線旺角後去尖咀, 會順好多