hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃41和241X合併
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃41和241X合併

GZ4031 發表於 2020-2-5 09:33 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2020-2-4 22:38
而家41 45 合併班次就開15分一班
如果得返45,唔想30分一班車去長沙灣道的話,
就要博佢加返果兩架係41 CUT ...

我真係好支持佢通過241X 全日架作為青衣中既人

果兩架車道義上點都要送比45啦, 開番全日20, 愛民都係順番條氣, 加上講真, 愛民自己識諗既, 佢41 45呢兩飛南行就成日5分鐘兩架30分鐘後再兩架, 北行就算聯合左15分鐘一班, 都一貴一平啦
呢家送條密左既45你, 牌面上每個鐘少一班車, 但班次上其實差唔多, 仲要一半班次北行平左, 唔算好差
何況再唔滿意既, 241X 送個落車分段$4.3比你, 18 241X 兩飛出旺角 (我都知好廢), 大家當打和

至於青衣南? 不嬲都當41 241X 死架啦, 九巴近來對佢地最好咪就係送條$6.8 既特快版43C比佢地, 我敢保證, 邊區都搵唔到咁好既服務, 雖然佢係諗住乘機陰43C...
241X? 佢地又唔會反對既, 話哂都快左10-15分鐘, 雖然係人都知搭42A都仲係快過241X

GZ4031 發表於 2020-2-5 09:37 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-2-5 00:03
對九巴最好梗係 41 縮落旺角食咗 44 佢,後面用 241X 頹做,咁 41 減到 $7.4(even $6.8) 都好過而家 41  ...

青衣真係死好命, 如果青衣再遲少少先出現
我諗44 應該會叫41B 走去做41 既特班名義位位8個4, 睇下海濱條238X就明
分分鐘41A會變成41X, 不過係長安跟948A兜到美景先走人
唔敢想像果種比人屈錢既程度... 雖然今時今日35X 同41A 我覺得都係收貴左... 人地296C 都係旺區做到入埋將軍澳, 美其名半特快都係8個3

樓主| FBI2 發表於 2020-2-5 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
大家成日講長沙灣去愛民問題,又有E21A,又有地鐵,得番老弱殘死等41/45,俾你係巴士公司都cut啦。
paul2357paul 發表於 2020-2-5 09:58 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-2-5 09:37
青衣真係死好命, 如果青衣再遲少少先出現
我諗44 應該會叫41B 走去做41 既特班名義位位8個4, 睇下海濱條2 ...

點解948A仍然是青衣遊河,
其青衣段即係X42C改在長安開?
無敵風火輪 發表於 2020-2-5 12:16 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-2-5 09:38
大家成日講長沙灣去愛民問題,又有E21A,又有地鐵,得番老弱殘死等41/45,俾你係巴士公司都cut啦。 ...

講真41靠執雞都攞到唔少客,原封不動系最好,只系條線用緊8部車,而且都係高載車,有浪費資源ge嫌疑
GZ4031 發表於 2020-2-5 12:47 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-5 09:58
點解948A仍然是青衣遊河,
其青衣段即係X42C改在長安開?

三隻字: 東涌線
你參考番其實青衣出九龍既線近年已經做得中上
948 應該真係比TD 用東涌線為由, 搞左好多年都唔全日
如果948早少少全日化, 或者真係有機會拆到P同X做大個兩繁
如果冇東涌線過海呢回事, 我諗直頭做到967 969既級數
不過算啦, 呢家既948... 比上好不足, 不過比下936, 青衣真係還神

最後係X42C
其實X42C 全日然後42C全日直接長亨直飛長安, 再原線行
對青北青南已經滿足
長安表示等同直接有吉車黎, 長亨更加多謝你叫兩飛, 青南唔多講, 一定開心死
係青中表示貴左一蚊亦唔快得多
不過重中之重係, 大家成日罵X42C 對青北青中唔快, 你地有冇經歷北橋荃灣大塞車?
去考量一條線快慢, 除左拎日常數據, 仲要睇佢塞車機率
42C假日唔塞車時段, 實快架, 40分鐘觀塘到青中, 我冇野講
但係荃灣同上葵青公果段一塞, 冇番55分鐘起跳你都唔好諗住入到青中, 山上更加
X42C 行葵涌道上公路, 最盡都係塞葵交少少, 反正非繁你大腳油跟249X走人亦得
青衣區內打死都唔塞咁濟
所以, 比多一蚊仲有問題?

樓主| FBI2 發表於 2020-2-5 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-2-5 12:47
三隻字: 東涌線
你參考番其實青衣出九龍既線近年已經做得中上
948 應該真係比TD 用東涌線為由, 搞左好多年 ...

青衣村上車, X42C是慢過42C,但勝在有位坐。
不過,觀塘返青衣村,42C會比X42C更快,不過下繁彩虹上X42C有機會有位坐。
 樓主| FBI2 發表於 2020-2-5 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-2-5 12:16
講真41靠執雞都攞到唔少客,原封不動系最好,只系條線用緊8部車,而且都係高載車,有浪費資源ge嫌疑
...

41改唔改都係死,因為屯馬線二期一通車,佢接近冇晒所有獨特優勢。
GZ4031 發表於 2020-2-5 13:17 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-2-5 12:51
青衣村上車, X42C是慢過42C,但勝在有位坐。
不過,觀塘返青衣村,42C會比X42C更快,不過下繁彩虹上X42C ...

我就係住呢帶
42C 我唔塞既時段係成日搭, 去到藍田每一次都係48-55分鐘, 塞車唔計住
回程用觀塘計數, 唔塞都係42-50分鐘不等

X42C 因為呢家得上繁, 好難計得好, 我拆件計
青衣邨去到青南尾參考948, 15分鐘
青南尾去到畢架山, 8分鐘
畢架山到藍田, 23分鐘左右啦 (經驗上係)
總計46分鐘
其實去程同42C 打和

回程觀塘到畢架山都係20分鐘
畢架山到青南頭站8分鐘
青南參考948都係13-15分鐘 (係架唔知點解落山快少少)

都係41-43 分鐘

最重要一樣野, 上面估出黎所有數全部都係唔塞車
一塞, 除左觀塘道兩架一齊攬炒, 第二樣最易塞一定係荃灣工業區果段...
我真係唔信X42C輸, 打和就話

leo_ku 發表於 2020-2-5 14:37 來自手機 | 顯示全部樓層