hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃41和241X合併
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴計劃41和241X合併

樓主| FBI2 發表於 2020-2-7 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-2-7 05:08
何文田唔只愛民邨
遠少少俊民苑/何文田邨,已經行唔到去地鐵站
實情係,41/45何文田長深荔一段載客率其實 ...

何文田村行唔到去地鐵站? 你搵個早上去睇下有幾多人由何文田村行去搭鐵吧。經有蓋行人通道,一條直路就到。
cat666 發表於 2020-2-7 08:30 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好再攪44, 呢個plan,  涌美路,長康都有快車去返旺角,一早咁行咪好!
leungky0528 發表於 2020-2-7 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-7 02:05
241X開線既原意係提供海泓道大專院校,油麻地,旺角南及何文田公大快速直達,及順便執埋大角咀去何文田既 ...

咁依家九巴未用數字同行動話俾你聽
當初根本唔應該幻想有呢啲原意存在
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-7 09:29 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-2-5 20:16
所見略同
我cal過幾十次41A長安去旺角, 25-30分鐘差唔多
係咪好吸引呢, 唔係, 好差? 又未到

其實再諗深一層啦
條241X做旺角都係得2/3個站
30分鐘一班會有幾多客就出嚟?
屯門線都唔敢旺東開直上公路啦...

到時客量差青北就唔使再諗其他線就得返44

根本又係亂嚟重組系列

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2020-2-7 09:55 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-2-7 07:58
何文田村行唔到去地鐵站? 你搵個早上去睇下有幾多人由何文田村行去搭鐵吧。經有蓋行人通道,一條直路就 ...

對何文田邨同俊文苑唔少座數而言
行去何文田站既距離,拍得住大埔中心行去大埔墟站
如果咁都叫做可接受步行距離,K12/K18開來做乜?

何文田去深水埗明明只係十分鐘車程
叫人行十分鐘去何文田站,然後搭鐵仲要轉車
點計都唔合理

固然呢個位唔一定要由41/45做
但唔代表可以攞走41甚至45然後推班客去死

樓主| FBI2 發表於 2020-2-7 10:00 | 顯示全部樓層
如果重組到241X,下一步就係屯馬線二期通車後,將241X改為由長安開再上山然後經南橋走,因為長安本身有地鐵,44等線,二來山下去土瓜灣可以坐鐵,45分鐘乜都到.

當年,如果今次重組唔到,41下場就係等屯馬線二期通車後全線取消,因為冇晒獨市位.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kingprowm 發表於 2020-2-7 10:02 | 顯示全部樓層

241X 做到長安直出旺角,仲要跟 268X 爽跑西九龍走廊,我肯定會夾時間等,因為我好憎搭 44,耐到死
kingprowm 發表於 2020-2-7 10:06 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-2-4 21:07
青衣中同北表示多謝九巴令我地有3飛出旺角
長安最開心啦, 要平有平要快有快要尖咀有尖咀 ...

長安的確巴士客多,潛力大,根本應該增加資源做大佢,搶趕鐵客返來
GZ4031 發表於 2020-2-7 10:14 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-7 09:29
其實再諗深一層啦
條241X做旺角都係得2/3個站
30分鐘一班會有幾多客就出嚟?

本身站少車疏都未死得慘係慘在得長安係叫3飛
青衣中南全部唔同站位呢個係事實
呵除非真係好似上面FBI咁講
改長安開跟948A咁走
如果多手入埋青綠街41A個站, 咁或者都真係吸到青中青南客既
不過到時青中會唔會嫌241X兜山慢太多就.... 哈哈

我諗九巴都頭痛過呢點
一係九巴開善堂lor, 42A縮線242X唔停美孚做全日收43C皮, 41換241X
咁全青衣都多謝你, 青南兩飛青北三飛, 5條有3條都係特快直出旺角
到時其他區眼紅都黎唔切
AD118 發表於 2020-2-7 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層

今次合併有危機,就係加價,多年前已經有提41改行西公維持以九馬為總站但因加價理由被區會反對,今次可能又重蹈覆轍