hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度觀塘區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度觀塘區巴士路線計劃

MyTiF 發表於 2020-2-5 12:52 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-2-5 12:27
即係美孚係咪大站,係要計坑口上落先算?咁 98C 唔係唔夠載啦,頂閘得 20 個返坑口既先係人,另外o個 117 ...

版友你真係幾好笑,咁講緊797經坑口唔講坑口客唔通同你講漢奸客,797兜埋山康翠寶達既咪同你講漢奸客囉?又係你話美孚係大站,叫你攞搭足全程既data又攞唔出。98S得下繁個幾班執得少客唔奇,根本好多客連呢條線都唔知有,但797講緊係全日喎。為左講到797經坑口唔合理,講完有298E替代品又講坑口冇雞執,你都得架啦。仲有你有冇真係係繁時觀塘道等過102,103知唔知飛站情況有幾嚴重?等半個鐘都未必上到小巴啊
坑口巴士直出點解會冇需求,係咪坑口客就唔洗做轉乘得康城可以做?
坑口計埋計埋咪又係得機場A車同小巴直出,想問邊條岩用做將隧轉乘?
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-5 12:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-2-5 12:27
即係美孚係咪大站,係要計坑口上落先算?咁 98C 唔係唔夠載啦,頂閘得 20 個返坑口既先係人,另外o個 117 ...

咁講啦
康城無啦啦變做有兩條直出東九龍既線
望落去就變左對坑口有些少唔公平既

不過其實就唔使咁魚蛋論既
我坑口圈無就唔該你康城都要拖返慢先得
而家個局都好明顯797/98都唔會入坑口
話晒攞嚟同對家搶食用
坑口人爭取下改條91甚或開條298A算啦

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2020-2-5 12:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2020-2-5 12:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-5 12:54
咁講啦

所以咪話康城得 2 條線直出扔人上轉車站轉車,都仲要俾坑口眼紅囉,使唔使咁霸道呀?
但又唔諗下坑口本身一樣有小巴直出,仲要係人地 5-6 倍班次,非繁如果 98 真係得 30(完全唔出奇),佢兩架小巴密人 10 倍。

坑口雖然多數線都唔係直出,但起碼直達線多,
依家講緊日出康城直達線已經唔係多,仲要 796X 呢o的線總站兜到上轉車站,仲耐過坑口北上 98A 98C 行寶琳路出九龍。
然後反而坑口一邊嘈自己既車慢,但要 98 797 兜埋自己俾自己直出係咩玩法?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
GA6072 發表於 2020-2-5 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-5 12:54
咁講啦

91註定用短車
留佢改跑舊清
用792M改出觀塘
GZ4031 發表於 2020-2-5 13:05 | 顯示全部樓層
求其睇左兩眼見到有人罵坑口自私
成份野 98 797 呢段根本好多問題
點可能一個康城拎哂兩條線
然後發展左一排既坑口都仲係得102 102B 103, 仲要103係廢既, 兩條半既小巴線...
你話A29, 好心啦, 十蚊架, 仲要去程係冇得咁做, 用A巴去做區內客, 識唔識咩叫醜字 (A22 呢類就歷史野啫, 仲要人地先7蚊)

老九係識做, 一定係谷密條98 (其實我一早propose 過響F1..) 做BBI客, 比我會等lor 起碼
呢家我外區人入去 (其實share 左幾次), 就算你98A 收我$1.9 BBI價我都唔想搭啦

仲有呀, 98經坑口用既時間, 如果行南半圈新寶城培成路其實唔耐, 除非你話harsh 到要先經明德邨再停重華路行哂一圈先走, 咁都仲話要諗下, 雖然明明坑口燈位和善過寶林果幾枝咁多....

或者簡單咁講
一係就98自己一個兜哂坑口, 797直出特快比康城

一係就98做坑南 797 做坑北 或者調轉
MyTiF 發表於 2020-2-5 13:12 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-2-5 12:58
所以咪話康城得 2 條線直出扔人上轉車站轉車,都仲要俾坑口眼紅囉,使唔使咁霸道呀?
但又唔諗下坑口本身 ...

又係雙重標準,康城嫌796P,796X慢就可以一嚟有兩條直出線,坑口嫌98A,98C慢就一條直出線冇。宜家康城係咪真係有咁多人搭巴士先,是但搵一條線兜個坑口都唔洗10分鐘,但班次可以密啲,康城人冇so咩?講到搵一條線兜個半圈好似死人冧樓咁,又唔係要你條條線都兜。仲有797係做唔到觀塘道轉乘架,分分鐘日日運凳,康城最多都係做到694,796C,798轉乘,以796X,796P班次,搭797去到將轉可能都係等返同一架796X,796P。會唔會有人咁傻貪797直出快係到等本身直達既車?
053h4 發表於 2020-2-5 13:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2020-2-5 13:13 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2020-2-5 07:36
照你咁講咁麗港城仲有咩車去美孚?

觀塘段走線做下手腳咪得
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-2-5 13:19 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2020-2-5 09:00
既然有人都識講40有雙向,咁飛美孚一定有人反枱架喎,用下個腦好嗎?我真係唔明,明明X42C行哂成個青衣島已 ...

X42C 青衣幾乎全部係住宅區,唔會出到足夠逆向客源

但 40 同時串起晒荃灣、葵涌、長沙灣幾個商貿區

要留意青衣南係由無變有,兜埋美孚都會快過 42C;但 X42C 長安車程唔會贏 42C,仲有成班上葵流水客要處理,再加上荃富街客倉,42C 注定係要同時做青衣同青公,爭在青衣斬走幾多服務範圍

所以正路係應該青衣分開兩條線做,減少對流水客影響,又可以保證兩條線雙向都有足夠客源支持,又減輕 40 的壓力

可以係一條長亨 + 長安 + 荃灣加上路,一條青衣邨 + 涌美路 + 青康路 + 美孚;又或者一條長亨跟 42A 出美孚,一條青衣碼頭加青衣邨同長安再返 42C 原線

fb.com/scientisthk2usa/