hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度觀塘區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度觀塘區巴士路線計劃

CRH5 發表於 2020-2-4 22:15 | 顯示全部樓層

補充:
- 74P 早繁四班往大埔、一班往觀塘,下繁四班往觀塘(一班科學園開)、一班往大埔,來回改經南運路
- 111P 新增兩班下繁回程服務
- 258S 加兩班車
- 268P 來回各加一班車
- 69C 去程加四班,回程加兩班
- 673 往中環改經軒尼斯道及金鐘道
- 619X 來回各加五班車
- 新線 671X,經東區走廊往東隧,早繁開兩班

- 682 加一車
- 682X 下繁行中灣繞、西隧、青沙,改no 988
- A26P 全日,改叫 A26
- A29P 改經安達+四順,全日延長至康城,改叫 A28
- N796 全晚延長至康城
- T74 開回程
- X89D 來回各加一班
- 火炭/大圍往返港島東新綫拆綫做,改經中灣繞、西隧、青沙
- 新綫:皇后山 — 啟德,經沙頭角公路、香園圍公路、大老山隧道、九龍灣商貿區
- 新綫:皇后山 — 香港站,經沙頭角公路、香園圍公路、青沙、西隧
KW2523 發表於 2020-2-4 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-2-4 22:02
咁青衣不如坐返42C...

X42C青中青南兜美孚都一定快過42C嘅

當然其實荃葵青東九線全部都唔應該經美孚,搞得掂四順<->長深搵一定會經美孚嘅42上呈祥道就啱

我反而覺得X42C逆向唔夠客,42C非繁都係靠荃灣
ATENU364TC196 發表於 2020-2-4 22:21 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-4 22:16

當然其實荃葵青東九線全部都唔應該經美孚,搞得掂四順長深搵一定會經 ...

逆向唔一定唔夠嘅,依家42C 青衣都有一定逆向客源

X42C 唔應該兜美孚啦,開條45X,荔景北開,經荔景山路,九華徑,美孚,長荔街去藍田或者觀塘咪搞掂囉
3ASV174 發表於 2020-2-4 22:22 | 顯示全部樓層

798A 798B 完全係做定個格局準備等日出康城入伙入到咁上下
就將 798 南北分家
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2020-2-4 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層

配合轉車站開條98、797,啫係唔會有跨公司轉乘啦
298E拉出觀塘都可以死心了

BTW 呢兩條線竟然可以夾埋用12部車,開15-20分鐘一班,新發展區嚟講(仲要有鐵)十分難得
WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-4 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-4 22:16

當然其實荃葵青東九線全部都唔應該經美孚,搞得掂四順長深搵一定會經 ...

42 唔係話上就上㗎, 佢一上咗客量一定唔夠
3ASV174 發表於 2020-2-4 22:35 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-2-4 22:27
配合轉車站開條98、797,啫係唔會有跨公司轉乘啦
298E拉出觀塘都可以死心了

一早已經確認無跨公司轉乘,不明為何仍然有人 FF

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
David_hk 發表於 2020-2-4 22:37 | 顯示全部樓層
69C增加班次?多L謝晒
原來連整條線比人由大欖轉返去濕地公園路都唔比

要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
10598C 發表於 2020-2-4 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-2-4 22:35
一早已經確認無跨公司轉乘,不明為何仍然有人 FF

之前冇睇到消息,不過都估到...
啫係角山為觀塘山區成功爭取大量巴士線,並為西貢區成功爭取增加5-10分鐘車程

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

KW2523 發表於 2020-2-4 22:43 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-4 22:32
42 唔係話上就上㗎, 佢一上咗客量一定唔夠

換嚟40飛美孚吸多嘅客點計都值,開完線補位40/42/新線夾埋係冇趕過客,而且而家40美孚長沙灣上車嘅都唔少

問題都係邊度有車補四順長深呢個位啫