hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度南區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度南區巴士路線計劃

gavrie01 發表於 2020-2-26 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2020-2-26 19:06
係非繁先谷客上99啫,繁時有直車出中環啲人都唔會轉車架啦
90就無謂兜海怡啦,請善用592轉車
...

佢本身都唔熟南區,條條建議都玩大流水縮班
dydx 發表於 2020-2-27 09:27 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-2-13 20:50
970同970X呢組垃圾我覺得其實最理想係971入數碼港,然後換走970返香港仔,而南行就索性變返中巴年代一線 ...

行出海濱公園搭71/90B/91/94
去瑪麗轉番970X咪唔駛入置富

今朝搭去柯士甸站,全程27分鐘
(有7分鐘係喺瑪麗等車)

miklcct 發表於 2020-2-27 10:57 | 顯示全部樓層
gavrie01 發表於 2020-2-26 23:16
佢本身都唔熟南區,條條建議都玩大流水縮班

我而家已經可以話係半個南區人,喺南區嘅時間已經佔咗呢幾個月嘅大半,喺對上一個月搭得最多嘅12條公交路線之中有過半係南區路線。我條條建議都話縮班係因為根本我搭嘅條條南區線都吉車遊街,尤其係條171呀,朝早開13分鐘一班小巴客量都唔夠。我搭過嘅南區路線之中,全日多客嘅應該得6、6X、73之類嘅流水線,再加埋970、970X過海線,地鐵通到西環之後4、4X、7、71等等薄扶林流水都多返少少客,但係班次太多分薄哂啲客(4、4X、7、37B、71、90B、91成7條全日線,應該分啲班次落去970清客,我由8年前入HKU講到而家,當年HKU未有地鐵,下午繁忙時間成個薄扶林嘅非過海線淨得4X、30X同90B多人搭,其餘全部吉車遊街,與此同時970、970X等10班都未必上到),其餘路線根本長期吉車遊街。

進智公交
chunglau 發表於 2020-3-25 21:12 | 顯示全部樓層

其實鴨脷洲果邊已經有港鐵,有冇需要仲設兩條日間經薄扶林去中西區嘅巴士線(90B、91)咁多?單單一條線啲班次仲密過冇港鐵直接到嘅香港仔嘅巴士線(7號),搞到7號成條廢線咁!
FBI2 發表於 2020-3-25 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
南區有好多陳年大線客量都好極端,90和97繁時客量不錯,但非繁差得恐怖。
chunglau 發表於 2020-3-25 22:40 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-3-25 21:25
南區有好多陳年大線客量都好極端,90和97繁時客量不錯,但非繁差得恐怖。

其實90B、91啲多客量都係因為香港仔客,我意思係點解巴士公司唔用啲地區主力路線(7號)做香港仔客,而拎啲外線嚟做呢?
bestwishes706 發表於 2020-3-26 01:31 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-3-25 21:25

連繁時都有減班空間啦,97呢條廢線早繁60%載客率都冇,朝早仲開10分班
96 97變兩味,99加回水轉乘好過啦
HR1377 發表於 2020-3-26 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-3-25 22:40
其實90B、91啲多客量都係因為香港仔客,我意思係點解巴士公司唔用啲地區主力路線(7號)做香港仔客,而拎啲 ...

90B, 91收費貴過7號
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-26 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-2-27 10:57
我而家已經可以話係半個南區人,喺南區嘅時間已經佔咗呢幾個月嘅大半,喺對上一個月搭得最多嘅12條公交路 ...

171朝早有171A同171P, 正常主線就冇咁好客
miklcct 發表於 2020-3-26 10:26 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-26 10:21
171朝早有171A同171P, 正常主線就冇咁好客

171P客量重差過N171喎
進智公交