hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度東區巴士路線計劃

thisis0127 發表於 2020-2-6 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-2-6 16:01
可能減至路線82 和81半小時一班,比車開路線81P全日

路線82和8H聯營班次各每30分鐘一班

小西灣去筲箕灣沿線嗰啲點算?
知唔知道82放學頂閘
係咪有咁多人會搭81P?
唔知你有冇喺呢間睇過呢兩條線有幾多人啦
冇睇過就唔好擺啲嘢出嚟
(如果你睇到嘅話係唔會講啲咁嘅偉論出嚟㗎)
Choi 發表於 2020-2-6 17:48 | 顯示全部樓層
odwinkinglam 發表於 2020-2-6 16:01

2半小時一班都未到82,除非82開西行密車東行疏車送客上過海車。
新造的人、如鷹展翅上騰。
FD_8592 發表於 2020-2-6 18:13 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2020-2-6 00:49
608 新走線是塞車最少,而又能做 Megabox 的方法。

係啟福道果邊入Megabox 先係最塞車....
反而啟祥道之後行宏光道,常悅道右轉入megabox 先冇咁塞
6119 發表於 2020-2-6 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層

其實晤係唔得
不過要106有西行分段先有可能收課
HY1012 發表於 2020-2-6 21:03 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-2-6 14:07
富欣花園(HAG)個站直行係藍灣半島,但係富欣道只畀轉左或轉右,停完富欣花園停唔到藍灣半島
我寧願佢跟85 ...

贊成
明明係81S 富欣無乜客,但取消之後竟然要藍灣半島既人行過富欣坐車,係唔make sense
點都應該係富欣既客行去曉翠街上啦
HY1012 發表於 2020-2-6 21:05 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-2-6 10:06
邊個諗條988出來架?!新界東去港島東行西隧?!有無白痴成咁啦。行返東隧好過啦。 ...

唔知就出少句聲啦
夜晚揸車由北角去第一城都係行西隧快過東隧呀

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DDREXTREME + 1 英雄所見略同

查看全部評分

KW2523 發表於 2020-2-6 22:26 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2020-2-6 21:05
唔知就出少句聲啦
夜晚揸車由北角去第一城都係行西隧快過東隧呀

北角站去置富第一城西隧長東隧成6公里,除非你架車感應到行中灣繞青沙西隧會特別快啦

港島西隧快喺塞車時段同非繁QB北角起步去大圍 (如果係康安街/太安樓起步就非繁去大圍東西隧打和,里數東隧短)

HY1012 發表於 2020-2-6 22:47 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-6 22:26
北角站去置富第一城西隧長東隧成6公里,除非你架車感應到行中灣繞青沙西隧會特別快啦

港島西隧快喺塞車時 ...

我上面回文夜晚係指放工時份,剛才可能講得唔係咁清楚
而的確就算長6公里,都係西隧比較快,始終塞車機會較低
qunow 發表於 2020-2-6 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
H1A 發表於 2020-2-6 14:07
富欣花園(HAG)個站直行係藍灣半島,但係富欣道只畀轉左或轉右,停完富欣花園停唔到藍灣半島
我寧願佢跟85 ...

我講緊藍灣出面
或者再唔係嘅話,運動場Uturn都可以?
6119 發表於 2020-2-6 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層

HY1012 發表於 2020-2-6 21:03
贊成
明明係81S 富欣無乜客,但取消之後竟然要藍灣半島既人行過富欣坐車,係唔make sense
點都應該係富欣 ...

其實叫運吉改專營巴士可以直行去藍灣
咪winwin
同埋我見過106行嗰度不過部車冇人