hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴計劃開辦大澳至機場和港珠澳關新線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 嶼巴計劃開辦大澳至機場和港珠澳關新線

superlo 發表於 2020-2-6 07:11 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-2-5 23:16
我#9已說A35其中一個
功能係用嚟做貴一級嘅3M
咁3M頭班0600開,A35開0530

5:30嗰班A35其中一個功能,係頂3M頭班車,唔該5:30嗰班入梅窩舊墟,另外17:00嗰班入梅窩舊墟,但同一時間又有3M開,感覺形同虚設
poohpter 發表於 2020-2-6 14:29 | 顯示全部樓層
2008年離島區議會副主席黃福根曾建議「把A35號路線一半的班次行走大澳至機場,並改稱為B35號路線。」我諗佢點都估唔到隔12年後終於求到一班車。

不過嶼巴今舖又豬咗啦!大澳開特別班收費應該收貴些少,
落到水塘開始分段收費俾返塘福就可以賺多啲。
但係建議仲要平過A35正線收費,我睇唔透。

參考:離島區議會交通及運輸委員會會議記錄(見第44段)
http://www.districtcouncils.gov. ... c2008/TTmin0508.doc
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
3asv6 發表於 2020-2-6 17:11 | 顯示全部樓層
連大澳都有機場車,下年深淺赤石/西貢,
沙頭角,打鼓嶺都有機場車不是夢.不過
我同意沙頭角,打鼓嶺應該每日得幾班.
深淺赤石/西貢就2/3個鍾一班.

佢係要區區有車就同佢去盡佢,希望以上
只係講笑唔係成真.好似連76K,77K沿
線都未有機場車,開埋佢啦笨??!!
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
kitarolo 發表於 2020-2-6 17:19 | 顯示全部樓層

3asv6 發表於 2020-2-6 17:11
連大澳都有機場車,下年深淺赤石/西貢,
沙頭角,打鼓嶺都有機場車不是夢.不過
我同意沙頭角,打鼓嶺應該 ...

最「迫切」係申請荃錦用
12.8米雙層開A線,以$27.7
嘅票價嚟取代51勁蝕嘅現實,
仲可以吸引慕名者嚟搭。

石澳開經大潭道、淺/深水灣
入香隧,可暫稱為A14。

西貢區(將軍澳)就城巴做緊A線
西貢郊區總站由北潭涌開出啦,滿足
龍運咁鍾意收$30.9嘅欲望。

再唔係可以做>>呢個位
本身無巴士嘅地方都有A線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
3asv6 + 1 + 10 夠晒癲,蓮麻坑道都要有A車!我鍾意!XD :O).

查看全部評分

HU2278 發表於 2020-2-6 21:31 | 顯示全部樓層
superlo 發表於 2020-2-6 07:11
5:30嗰班A35其中一個功能,係頂3M頭班車,唔該5:30嗰班入梅窩舊墟,另外17:00嗰班入梅窩舊墟,但同一時間 ...

"5:30嗰班A35其中一個功能,係頂3M頭班車,唔該5:30嗰班入梅窩舊墟"
依樣係無意思, 一黍依班已經為搭東涌線頭車班客兜咗東涌站, 再入梅窩街市既唔會做多咗生意, 反而仲晒咗時間。

"17:00嗰班入梅窩舊墟"
依班係曾經有機師客投訴搭唔到車趕唔到返工同埋早幾年梅窩舊墟入面有工程, 先將依班車兜入街市輔助同時間果班3m

superlo 發表於 2020-2-6 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
HU2278 發表於 2020-2-6 21:31
"5:30嗰班A35其中一個功能,係頂3M頭班車,唔該5:30嗰班入梅窩舊墟"
依樣係無意思, 一黍依班已經為搭東涌 ...

請問是甚麼神邏輯?兜入去唔會多左客,就唔應該入去?
按你的理論,3M所有班次根本唔需要入去,因為要去東涌的人自然要行出碼頭搭車
3asv6 發表於 2020-2-6 22:49 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-2-6 17:19
再唔係可以做>>呢個位
本身無巴士嘅地方都有A線

沙頭角->打鼓嶺->蓮痲坑道->新屋嶺->出北區市鎮
上公路後跟A43去機場.相反方向掉轉翻次序就得,叫A43S
?!來回開兩/三斑試下水溫.講下笑,唔知下年會唔會成
真??!!:O)

E21A 發表於 2020-2-6 23:36 | 顯示全部樓層
superlo 發表於 2020-2-6 22:28
請問是甚麼神邏輯?兜入去唔會多左客,就唔應該入去?
按你的理論,3M所有班次根本唔需要入去,因為要去 ...

可能佢既意思係如果3M又入舊墟又入市中心,咁可能就會唔夠時間跑兼晒油,咁兩者只可以擇一
1314 發表於 2020-2-7 00:59 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2020-2-6 14:29
2008年離島區議會副主席黃福根曾建議「把A35號路線一半的班次行走大澳至機場,並改稱為B35號路線。」我諗佢 ...

嶼巴可能唔預大澳d客去港珠澳, 同埋又想設東涌短途分段, 但同時又想吸返D去東涌落車既客,
所以嶼巴咪只收去客運大樓既價咪算
3asv6 發表於 2020-2-7 04:17 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-2-6 17:19
石澳開經大潭道、淺/深水灣
入香隧,可暫稱為A14。

A19 石澳->機場,之後跟A11/A12路線往機場:

https://drive.google.com/open?id ... hh1wd5m&usp=sharing

之前跟A11/A12路線翻港島,A19 機場->石澳.
因電氣道有A12經,回程加經灣北區酒店幫補收入:

https://drive.google.com/open?id ... I7gGIiO&usp=sharing