hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員要求盡快落實40P全日及開辦東北葵至新界東巴 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員要求盡快落實40P全日及開辦東北葵至新界東巴士

ricky 發表於 2020-2-9 16:10 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-2-8 23:28
如果係價錢牌問題,我諗234C全日,做埋上葵區議員都會接受,但問題似乎不是價錢咁簡單。 ...

234C都唔入東北葵,只滿足石圍角至梨木樹一帶,但唔代表做到40P全日的效果。
前荃葵青區居民
kmb71k 發表於 2020-2-9 20:05 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-2-8 22:56
33都唔經葵芳,呈祥道落荃灣路,頭站龍德街......大不了,增設33與38/40/42C的轉乘優惠便可 ...

東北葵呢啲地區
出九龍既路線都盡量唔好用荃灣區路線改兜上去
車程實在太長+兜路+唔吸引
所以我對改33上去有保留
因為會大幅增加荃灣西/海濱花園車程時間

以上回應,是否可行?是否合適?
HE7921 發表於 2020-2-9 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2020-2-8 23:28
如果係價錢牌問題,我諗234C全日,做埋上葵區議員都會接受,但問題似乎不是價錢咁簡單。 ...

234C仲要做深井-麗城-石圍角-梨木樹流水學生客,建議縮短為深井往來石籬便可,石圍角同梨木樹出東九請乘40P
GW4866 發表於 2020-2-13 16:21 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-2-6 10:56
請爭取東北荃葵興建綠置居, 就會有大量空降資源做新線/全日化.

10/11座重建係一個好時機

另外對面梨貝街口至安蔭山邊早幾年被提出過勘察起樓
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-2-13 16:25 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2020-2-7 08:57
東北葵往返新界東方面,其實把47A葵涌總站改為石籬有冇得諗?

47A全日咗擺葵芳無得拉啦
GW4866 發表於 2020-2-13 16:27 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-2-7 18:50
唔簡單止景泰苑,主要係迎合對面的啟德發展區
唔簡單止麗翠苑,仲包括蘇屋邨

麗瑤果幢新樓好似係靠荔景北果邊,都係地底見啦
GW4866 發表於 2020-2-13 16:32 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2020-2-8 04:31
上葵、火炭為城隧網絡現時最大盲點,新線應以來往上葵、火炭最為正路。既然路過,加停火車站/市中心,未嘗 ...

根本上開48A先係最適合,繁時加配條48P比火炭

比條43S比上葵我諗唔到有咩用...除咗去科學園轉少次車之外同宜家有咩分別
clivetock 發表於 2020-2-13 16:36 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-2-13 16:32
根本上開48A先係最適合,繁時加配條48P比火炭

比條43S比上葵我諗唔到有咩用...除咗去科學園轉少次車之外 ...

前年係咩原因ban咗47B?今次改提43S會唔會關小巴事?
GW4866 發表於 2020-2-13 16:46 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-8 10:35
38/42C有速度優勢,搭鐵轉M線都唔搭呢兩條轉嘅40P全日咗唔見得會搭,上車問題我就唔熟喇

你知唔知上葵因為要行出去先有38/42C從而有一部份人走咗去轉條廢鐵架?

42C又長期飽和,係38非繁好少少,因為係下葵同40累鬥累

至於條垃圾40咪提,關上葵咩事,專搵上葵笨
正常人得落葵芳就轉咗鐵啦,仲搭條爛鬼40咩

根本上38/40/42C應該要重組下而唔係話開40P就搞到分薄哂
GW4866 發表於 2020-2-13 16:53 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2020-2-13 16:36
前年係咩原因ban咗47B?今次改提43S會唔會關小巴事?

某黨派反對抽47X私牌車做一班半班既47B,堅持要新資源去開
結果咪傾唔埋欄泡湯囉

反而抽去47A全日又唔嘈

小巴作梗呢樣野根本無野証明到
佢自己做得差又收得貴就行開啦
單係佢自己都食唔哂已經無聲出