hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度北區巴士路線計劃Summary
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度北區巴士路線計劃Summary

HR1377 發表於 2020-2-4 20:20 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-2-4 19:41
唔明
祥華一樣有A43
唔見得抽走A43P阻力好大

祥華去機場搭A43P快過A43

A43P經完祥華後直去上水,A43要兜粉嶺南

最簡單做法係A43兜埋清河太平去上水站,A43P不變

翠麗天平利用270/70K和A43/A43P BBI
10598C 發表於 2020-2-4 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-2-4 18:57
可以拉 A43。

拉A43要加嘅車點都多過拉條30分鐘一班嘅A43P入去掛...
kitarolo 發表於 2020-2-4 20:46 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-2-4 20:20
祥華去機場搭A43P快過A43

A43P經完祥華後直去上水,A43要兜粉嶺南

現刻經新田仲要30分鐘
一班,大可抽走而零補償。
GU9338 發表於 2020-2-4 21:05 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-2-4 19:44
我都唔明
完全冇人可以解釋到點解A43P 要keep 住祥華又拉去清河太平

唔知關唔關事
A43P 個行車里數一直都係走灰色地帶
機場方向要兜晒祥華、新田、AWE 先啱啱好夠里數 (以前要兜埋 T2 就多少少)
聯和墟方向更加係一直都唔夠 53km,唔知係咪計來回里數除二先收到 $30.9 個 53km 車費等級

如果跟住條建議走線而總站定係祥華 (say , 我知有 261)
祥華方向一樣唔夠 53km
唔知係咪因為咁而決定左拉右拉唔拉到 53km 都唔罷休 ?

而家唔經清河
班客都會自己行去欣翠或者 273B 轉車啦
真係擺個度托咩
請用文明來說服我。
roylong936 發表於 2020-2-4 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
睇見條A3
roylong936 發表於 2020-2-4 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
睇見條A43P真係迂迴到一個點
kitarolo 發表於 2020-2-4 21:43 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-2-4 21:05
唔知關唔關事
機場方向要兜晒祥華、新田、AWE 先啱啱好夠里數 (以前要 ...

想話唔官商勾結都唔得
有時個里數表近乎度身訂造
又容許踩界位格硬收多級
咁勉強不如行吐公實夠數

喺E43難以出現嘅情況下
一係就似我#17嘅建議咁做
ryandroid 發表於 2020-2-4 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2020-2-4 21:05
唔知關唔關事
機場方向要兜晒祥華、新田、AWE 先啱啱好夠里數 (以前要 ...

A43P一直當A43特班就死跟A43 個價㗎啦
都冇人叫佢減A43P 個價

屯赤最快今年年底開
龍運想做啲少動作
整爛北區機場綫
方便自己操作

A43 行屯赤嘅話會少咗四五km跌落一級收$27.7
依家龍運可能想話俾大家聽
A43 照行大欖冇得say no
A43P 行屯赤唔係問題
幫你兜均全北區力保$30.9
cheungtszfung 發表於 2020-2-5 01:00 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-2-4 22:05
A43P一直當A43特班就死跟A43 個價㗎啦
都冇人叫佢減A43P 個價

咁A43/A43P其中一條唔改行屯赤仲可以好大條道理咁話要維持青馬轉乘同大欖要有條A線

反而A33/A33X應該點行都收唔到$27.7,為左收足$27.7,會唔會直頭將成條A33X肢解、將佢屯門區服務範圍分別由A36同A37兜埋去拉長A36/A37里數去叫足$27.7...
KC7800
ryandroid 發表於 2020-2-5 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層

cheungtszfung 發表於 2020-2-5 01:00
咁A43/A43P其中一條唔改行屯赤仲可以好大條道理咁話要維持青馬轉乘同大欖要有條A線

反而A33/A33X應該點 ...

A33/A33X 唔會拉去元朗啦
真係想一次過俾兩個區議會鬧咩

A36行屯赤由八鄉路總站出車兜錦上路站、行大馬路再兜朗屏邨就剛過40km 先收到$27.7

A37行屯赤真係要兜到40km 收$27.7嘅
就要洪水橋拉返過去元朗南行十八鄉路或者馬棠/馬田路返元朗西

元朗區議會想擴大A 綫喺元朗區嘅覆蓋多過要欖隧綫
就免去欖隧係咪要有A 綫嘅問題

A33由屯轉開反轉行兜多少少
做埋屯市安定兆麟就已經可以收返$18.9
A33X就兜埋紫田邨、山景都可能收到$18.9
要keep 返$27.7就太大咬啦
雖然龍運要兜確係咩都做得出