hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員要求改善象石區巴士服務
開啟左側

[其他] 荃灣區議員要求改善象石區巴士服務

ATSE40 發表於 2020-2-7 21:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

除了 40P 全日、開辦機場線的議題外,還有要求 48X 全日繞經象山及 49X 改經 石圍角:
https://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/18030/TTC_Paper_No_6_2020.pdf

—————
其實象石都幾慘,今年等咗咁耐終於有上葵機場線都要喺梨木樹掉頭走唔預佢哋 ,但係又似乎無得再做好啲
回力鏢嚟得好快㗎
ricky 發表於 2020-2-7 21:09 | 顯示全部樓層
換咗區議員,希望搞得掂。
個個區議員都要求40P全日,明顯今屆區議會較齊心。

49X改經石圍角,未必過到青衣的一關。

前荃葵青區居民
shakugan2005 發表於 2020-2-7 21:37 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-2-7 21:09

43X都改經左石圍角, 同埋石圍角區議員冇換
ricky 發表於 2020-2-7 21:45 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-2-7 21:37

今屆建制派係少數啦
前荃葵青區居民
ATENU364TC196 發表於 2020-2-7 22:34 | 顯示全部樓層

49X 基本上荃灣同埋青衣一定反枱,冇晒楊屋道同埋眾安街兩個客倉
GZ4031 發表於 2020-2-7 22:50 | 顯示全部樓層

雖然呢, 行石圍角走係差2分鐘咁少
不過一黎312 會發老脾
二黎呢, 49X 一早爆棚, 再夾硬拉長佢呢, 我住青衣山下都行上山/41 42C 43B 243M 上山轉249X走算
根本問題係一黎49X本身自己已經做到甩哂班
二黎太多塞車位, 講緊係由朝塞到夜咁濟

處理方法
1. 43X 轉車去沙田參考279X果種BBI, 減一蚊
OR
2. 49X拆線
45X海濱開, 經楊屋道街市, 眾安街上石圍角, 沙田後行源和路, 火炭山尾街為總站
49X碼頭開, 經橫龍街, 聯仁街, 仁濟醫院, 綠楊後原線
回程一樣, 惠荃後愉來, 聯仁, 橫wo仔後北橋

2呢樣野好在可以平衡大多數人
49X 快左6 7 分鐘唔洗塞大河道, 又有足夠客量
45X 直頭包到之前一直做唔到既盲區

peterkwan 發表於 2020-2-7 22:52 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-2-7 21:37

43X 唔係由1990 年代開始已經經石圍角喇, 會唔會因為 43X 唔夠載先要求 49X 兜?
不過我係九巴真係啋佢都傻, 石圍角可以搭 43X 上到城隧轉 49X, 49X 無必要兜埋, 已經唔計佢荃灣市中心既走線對楊屋道街市果邊無利.
kps19862008 發表於 2020-2-7 23:06 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2020-2-7 22:52
43X 唔係由1990 年代開始已經經石圍角喇, 會唔會因為 43X 唔夠載先要求 49X 兜?
不過我係九巴真係啋佢都 ...

43X邊度唔夠載,你真係睇高象石需求,嗰邊連條32M都養到得半桶水咁既客量,需求又有幾大。呢幾年36要兜埋象石,936又成條拉埋比佢地,對比其他地區咪益多咗比佢地囉~其他客量潛力大過象石既地方都冇象石咁多改善啦!
moonchan 發表於 2020-2-7 23:11 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2020-2-7 22:52
不過我係九巴真係啋佢都 ...

我諗43X唔夠載個問題應該係43P分工問題
要保左43P先,朝早43x無左架車就會變15,聯合班次分唔齊就會拖卡上城隧
下繁就仲衰,一到放工時間排隊入石門,唔好彩上泥排5分鐘都未上得客
再加上火炭一段的大埔公路慢流,上到城隧又係拖卡
6點幾間唔中見到三部43P/X一齊到城隧,頭二部頂閘都清唔哂,第三部要企
FBI2 發表於 2020-2-8 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層

石圍角一條43X夠晒數啦,至於40P全日,不如考慮234C全日仲好