hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴客量大跌削20%班次
開啟左側

九巴客量大跌削20%班次

GD1570 發表於 2020-2-12 17:56 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-2-12 17:50
呢到係香港離GA, 唔通你好似大陸各省市, 政府話復工返工要剛需, 呢幾日客少左7~8成客都要開足車?

九巴蝕 ...

少數班次頂閘....你真係唔係喺香港住的了。
自己一陣行出去望吓有幾少數頂閘吧...

我可以接受開疏啲,但唔係疏得過份...
然後仲要一份通告都無,仲要班客無人知減咗幾多,或減到幾多。
減班初期屯門啲大線繁忙時段可以由3-4減到15分鐘一班。
大佬,農曆新年初五初六都唔係咁減啦...
嗰時唔駛返工嘅人數一定遠超過減班初時喇怪....

夜晚66M可以由20分鐘減到40分鐘一班,
然後又係一張通告都無,請問我要體諒九巴蝕錢,
咁請問正正常常嘅時候九巴收車又有冇體諒過班客仔呢?

點解咁多人憎港鐵但都要繼續搭佢呢?
真係因為無得揀嗎....

同埋九巴只係服務十八萬公務員嗎...
好多私人商企一樣日日工照返架..
你有你可愛,我有我好笑。
Kj2052 發表於 2020-2-12 17:58 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-2-12 17:56

剛才出咗,不過佢都唔跟開ga la
通告邊有話40分鐘/60分鐘一班
GD1570 發表於 2020-2-12 18:01 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2020-2-12 17:58
剛才出咗,不過佢都唔跟開ga la
通告邊有話40分鐘/60分鐘一班

60M不在減班班次表上,一樣被減到15-18分鐘一班...
(原班次係10-12)
WhatsApp Image 2020-02-12 at 18.01.06.jpeg
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| 053h4 發表於 2020-2-12 18:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Kj2052 發表於 2020-2-12 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-2-12 18:01
60M不在減班班次表上,一樣被減到15-18分鐘一班...
(原班次係10-12)

所以佢出唔出通告無乜分別
出完可以繼續狂收
之後40-60分鐘一班無王管
kitarolo 發表於 2020-2-12 18:13 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-2-12 17:34
乜原來機場線只有旅客可以乘搭..

咁喺機場返工嗰班,甚至喺東涌住嗰班,

新線開A唔開E已成事實
真係要抵償旅客少咗減E線
都預咗,但A線大可試辦原路線
>GTC>後勤區,反方向時後勤區>
GTC>離開大嶼山,唔需要班班係,
巴士公司同後勤區嘅僱主夾吓時間,
而唔係AE同時走去減。
2076 發表於 2020-2-12 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層

呢一刻轉車站去青山公路52X/53/61M/252分別30/33/30/29分鐘先有下一班車,壯觀到呢
RH7685 發表於 2020-2-12 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
pklaw 發表於 2020-2-12 21:23 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-2-12 17:56

睇到我都頂唔順,阿大佬,車係出咁多,你有權選擇搭唔搭,搭,就等,唔搭,咪走去搭鐵咯,開十幾頁版說那麼多,兩個字講哂 :嫌疏!全部出哂去好冇?做生意睇數做人有何不可?收你哋十幾廿元,就當自己有錢人要VIP服務?運輸署俾減班,官都OK啦,仲嘈乜呀?等278x我夠知佢減啦,我要搭嘅就算佢開一個鐘也要等,唔通行路去咩?阿哥,你只要唔搭巴士搭鐵即可解決你嘅問題,唔好像小孩咁唔順自己意便大吵大叫好嗎?講完!!!!!!!!!!!!!!!!!
JU2541 發表於 2020-2-12 21:58 | 顯示全部樓層

pklaw 發表於 2020-2-12 21:23
睇到我都頂唔順,阿大佬,車係出咁多,你有權選擇搭唔搭,搭,就等,唔搭,咪走去搭鐵咯,開十幾頁版說那 ...

蝕錢就可以唔守規例?

咁要個規例仲乜?

咩叫車係得咁多?成個廠都係車都唔出街呀...

原來人真係以咁低級

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +25 收起 理由
kitarolo + 5 #99個位屬廢老思維
WN4156 + 10 英雄所見略同
Gary_B + 1 + 10 原來人真係可以咁低級

查看全部評分

人一九,腦便殘