hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 顯徑站大堂及月台
開啟左側

顯徑站大堂及月台

kei_hk 發表於 2020-2-19 12:38 | 顯示全部樓層

sancouve 發表於 2020-2-19 12:14
其實有款幕門係就算樓底再高啲都裝得到,呢款門RATP已經用緊,所以應該唔關事 ...

可能係砌支架問題﹐距離太長﹐唔可以門的部份及天花部份﹐一口氣裝晒。
工程期間(臨時穩固﹐待另一日繼續工程) 怕有意外甩出觸及電纜/走位撞列車等問題﹐直接影響行車安全。

而地底車站﹐因為樓底唔高﹐成份組件完整一之過地板及天花相連﹐風險性低好多。

kei_hk 發表於 2020-2-19 12:40 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-19 12:34
會唔會係因為個月台頂太高,佢唔想裝咁多道非常高嘅幕門?
你要諗下荃灣站月台樓底幾高 ...

所以我就話係樓底高度問題﹐多於隧道出口的問題。

PS. 杏花村情況都係一樣﹐點解係閘門而不是幕門?

ryandroid 發表於 2020-2-19 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
顯徑站係側式月台,車站月台兩邊少外牆可以通風,咁所以可以起幕門,但馬鐵、觀塘綫島式月台冇冷氣設計但整幕門嘅話係咪要焗死班客?荃灣綫、杏花邨側式月台近乎密封或半密封設計唔多通風,整閘門可以空氣流通。相反要問嘅係點解海洋公園站都係側式月台又通風點解都係整閘門?其實又係咪因為錢嘅問題呢?
kei_hk 發表於 2020-2-19 12:57 | 顯示全部樓層

LR7977 發表於 2020-2-19 11:52
有聽聞過用幕門嘅原因係同fire compartmentation有關,不過詳情唔太清楚,要等知情人士解釋

...

之前都有舊文提及此原因﹐大既係通風抽氣及月台的格間得問題﹐可以避免到濃煙在某處積聚﹐就可以用全封式幕門。

即係﹐島式月台一旦做封頂幕門﹐就九成唔得﹐除非有足夠的緊急抽條系統。

則式月台﹐仲有2邊完全通風﹐有事故時仲散到煙﹐所有有條件去用全封式幕門。

顯徑 同 葵芳葵興最相似的地方﹐就係大家都係則式月台﹐另一方都有通風位(葵芳站就較少)。
要比較﹐用這2個車站比較就理想一點。

mckhgc 發表於 2020-2-20 14:02 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-2-19 12:53
顯徑站係側式月台,車站月台兩邊少外牆可以通風,咁所以可以起幕門,但馬鐵、觀塘綫島式月台冇冷氣設計但整 ...

東京著名既單軌觀光鐵路:台場百合海鷗,師兄有冇搭過?(本來祈望有香港版:啟德單軌,不過無能港共同黨鐵治下,似乎又不了了之)

人地一樣做到島式月台、無冷氣、有幕門(不到頂)。

如果覺得架空島式月台裝幕門就一定要冷氣,只可以話見識少。

如果一度讚馬鐵月台「環保」,一度對西鐵嗰種殿堂級月台聲都唔聲,就係不合理的雙重標準。
最差配套 狗也不D
ryandroid 發表於 2020-2-20 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2020-2-20 14:02
東京著名既單軌觀光鐵路:台場百合海鷗,師兄有冇搭過?(本來祈望有香港版:啟德單軌,不過無能港共同黨 ...

我見識又真係冇你咁多
我淨係知東京同香港嘅天氣有分別

西鐵當年係起得豪
但冇超支之餘兼慳咗過百億

我都覺得西鐵可以唔整咁大唔整幕門㗎
我認為整閘門都冇問題
甚至乎東鐵綫咁多年嚟都唔整幕門/閘門其實唔係啲咩大問題
4eyesryo 發表於 2020-2-20 16:13 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-2-20 15:15
我見識又真係冇你咁多
我淨係知東京同香港嘅天氣有分別

東鐵線要等新9卡正式運行先開始裝APG
現有12卡係5門6窗(前九鐵標準),新9卡係5門4窗(前地鐵標準),但唔計頭等卡
keilingha 發表於 2020-2-20 20:28 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-2-19 12:57
之前都有舊文提及此原因﹐大既係通風抽氣及月台的格間得問題﹐可以避免到濃煙在某處積聚﹐就可以用全封式 ...

其實真心唔鐘意依啲雙向分隔嘅月台設計,
都係原馬鐵嗰啲站設計好,一個方向嘅車走咗但另一方向有車,可即轉軚去搭對面,我間唔中都係咁(放假尤甚,有啲活動唔單止一個地方做到,見車到咪轉軚)。
jpoon 發表於 2020-2-22 06:26 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-16 21:47
我透視過智能客務中心裏面,並冇任何光束或光源⋯⋯

望多幾眼,或者唔同角度,或者由罅度望,實望到
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2020-2-22 06:30 | 顯示全部樓層

LR7977 發表於 2020-2-19 11:52
有聽聞過用幕門嘅原因係同fire compartmentation有關,不過詳情唔太清楚,要等知情人士解釋

...

未必關事,幕門上面唔係密封,所以做唔到隔煙效果
http://jpoon9394.blogspot.com/