hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鑽石山站轉線站開齋,80系等相關巴士線客量有否明顯下跌 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 鑽石山站轉線站開齋,80系等相關巴士線客量有否明顯下跌

KW2523 發表於 2020-2-14 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-2-14 10:59
乜都唔拆直接拉89D入泥涌,只會加快搞死89D。烏溪沙一路都嘈緊點解要咁兜路先到大老山,想要條繞道特快好 ...

X89D行商貿區,全日冇用,要開新number

鞍祿街個迴旋處轉唔出馬鞍山路南行,否則我覺得可以試下682X回程走法,不過停新港城調頭上錦英
錦英苑接受行落富寶另計
RyanPun 發表於 2020-2-14 11:18 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2020-2-14 10:57
無計,朝早大老山已經overload,政府收返無意向想解決,純領返個經營權

我成日都覺得89D根本係生不逢時,初初馬鞍山唔夠客,要兜黃泥頭、到馬鞍山夠客嘅時候,又到83X唔夠客、等到水泉溪入哂伙叫做夠客可以將83X全日,又論到808唔夠載、拖咗成十幾年終於可以全日飛黃泥頭,就到大老山塞車問題。
如果早幾年就飛得走黃泥頭,喺大老山仲未塞成咁嘅時候,89D之前儲落嘅嗰堆客,或者會夠客量頂得著馬鐵直出鑽石山嘅影響,加上後期馬鞍山愈儲愈多客但繼續兜黃泥頭嘅時候,都已經跌咗啲客去85M到大老山轉車,又難怪依家有機會比人cut車嘅。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
RyanPun 發表於 2020-2-14 11:26 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-14 11:17
X89D行商貿區,全日冇用,要開新number

鞍祿街個迴旋處轉唔出馬鞍山路南行,否則我覺得可以試下682X回程走 ...

X89D洗濕咗個頭唔通又拉返出嚟跟89D一齊行咩,日間非繁忙出入商貿區又真係冇觀塘道嗰邊嘅客咁多,尤其係觀塘海濱嗰邊更加明顯。但係長遠嚟講只係因為商貿區冇客、所以X89D唔全日,對89D一樣冇好處。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
noname617 發表於 2020-2-14 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-2-14 11:18
我成日都覺得89D根本係生不逢時,初初馬鞍山唔夠客,要兜黃泥頭、到馬鞍山夠客嘅時候,又到83X唔夠客、等 ...

關咩事,89d飛左2年黃泥頭,仲舊事重提,睇你都係耀安落公路派啦!將心比己可鄰的富安亞公角,小心比馬帝起飛腳
leo_ku 發表於 2020-2-14 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-14 11:36 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2020-2-14 11:27
關咩事,89d飛左2年黃泥頭,仲舊事重提,睇你都係耀安落公路派啦!將心比己可鄰的富安亞公角,小心比馬帝 ...

亞公角出新西同九龍選擇都多成個馬鞍山所有其他地方唔少,咁都叫可憐北面馬市應該慘絕人寰
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-14 11:42 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-2-14 10:41
我會話 : 今日只係第一天﹐邊有咁快睇到整體乘客的乘車習慣改變。

再加埋其他因素﹐而家的乘客量完全係 ...

其實天氣實際路況等因素對於有幾掛住巴士與鐵路有幾大實際影響?
不過近日龍翔道觀塘道等等好似真係塞少左,但觀塘仍然旺場。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-14 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
286M要死了
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-14 11:57 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-2-14 11:26
X89D洗濕咗個頭唔通又拉返出嚟跟89D一齊行咩,日間非繁忙出入商貿區又真係冇觀塘道嗰邊嘅客咁多,尤其係 ...

最簡單就X89D開足成朝,89D成朝在馬市開車。
若果只係兜兜馬鞍台都嫌慢既話就抵閣下保鐵。
87E果類太進取玩意不能亂跟。
FBI2 發表於 2020-2-14 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

talktogether 發表於 2020-2-14 11:12
是不高吧,與巴士相比,港鐵收費較貴

返工客好少睇價錢,主要睇穩定性