hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鑽石山站轉線站開齋,80系等相關巴士線客量有否明顯下跌 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 鑽石山站轉線站開齋,80系等相關巴士線客量有否明顯下跌

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-14 15:24 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-14 13:45
點解一定係X89D全日,而唔係另外開非繁觀塘道版? 成條89D沿途全日位得牛頭角站同開源道嗰頭行過去係近,其 ...

重點係馬鞍山段拆到線。
至於觀塘段方面就當跟33咁樣企硬全日行大段偉業街侷班客轉下搭車習慣。
嫌太塞既咪深夜先至搭偉業街版本。
KW2523 發表於 2020-2-14 16:36 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-14 15:24
重點係馬鞍山段拆到線。
至於觀塘段方面就當跟33咁樣企硬全日行大段偉業街侷班客轉下搭車習慣。
嫌太塞既 ...

拆馬鞍山段非繁用X89D行偉業街同(暫時叫)89E行觀塘道冇用多過車,格硬開X89D非繁商貿區冇益處,行到出觀塘道已經失去特快效果

33更加引證呢樣野,開完一排非繁商貿區好少上落,40嘅繼續40,42C嘅繼續42C,紅小嘅繼續紅小
流星☆雨 發表於 2020-2-14 17:01 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-14 13:05
九巴唔肯落力sell大隧口去恆大好方便抵佢死唔能夠谷恆D80X,88等大隧線。

80對於美田美林來往顯徑既流水 ...

又唔覺得80真係咁大知名度
反而係歷史問題,美田入伙都7/8年既時候先有286X

82B可以廢物利用拉入顯徑,未必差
不過九巴搵錢至上既,都係唔使指意諗全日,有車都拎去做長途線先,區內最多做早繁

趕客路上 理_得你
Justshamxx 發表於 2020-2-14 17:03 | 顯示全部樓層

我覺得:首先,要睇定啲嚟,等香港真係復工嘅時候先至再講巴士客流失;其次,巴士客要隨屯馬綫一期流失嘅話,首當其衝嘅應該係82P/286M呢啲喺九龍區只服務鑽石山嘅路線
Justshamxx 發表於 2020-2-14 17:11 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-2-14 09:13
仲有84M和87B呢?
82X有影響既話,無理由無84M?
兩線客源雖有不同(廣源與威爾斯、新蒲崗與龍翔道/樂富) ...

我覺得規劃今次巴士路線重組有以下幾個步驟:
  • 各路線一概削減班次;
  • 將各路線分為組別,在組別內選擇一條路線,透過改道、加減站,將組別內的削班風險轉移,集中至一兩條路線處,使之取消
  • 用不同方法重覆第2步以達致最佳效果
我自己模擬未來鐵路通車嘅巴士路線重組都係咁嘅步驟。

bestwishes706 發表於 2020-2-14 17:13 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-2-14 12:22
時間唔係對巴士線最大威脅,而係黨鐵方便快捷既形象對普通市民係比較吸引……
當然有良心既人就會盡量唔搭 ...

但如果班次疏,快少少咩都抵銷返啦
宜家話就話85M非繁開12/15,但一期通車流走咗班客,唔夠客分分鐘變咗20甚至30
咁剩返班客見條線變到咁疏又走多批客,咁條線仲邊夠客維持到全日
呢個係惡性循環嚟...
61233 發表於 2020-2-14 17:24 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2020-2-14 17:26 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-14 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-2-14 17:36 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-2-14 17:27
明顯地鑽石山轉車通道短過九龍塘啦,行2分鐘咋喎。

連埋等車就唔止2分鐘啦...走左班鐵可能加加埋埋就要等5-6分鐘
80非繁忙時候由顯徑去鑽石山都係15-20分鐘左右,去觀塘半小時左右,
龍翔道唔塞車的話,個競爭力唔算太差

錯字連篇