hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 估算屯馬線一期通車對巴士的影響
開啟左側

[其他] 估算屯馬線一期通車對巴士的影響

RyanPun 發表於 2020-2-16 00:22 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-2-16 00:09
我估 89D 可能會將 12.8 米車換返做 12 米車,盡量保持班次,保留競爭力

馬鞍山既巴士線,九巴比較重視 ...

雖然就話沙田區入面、九巴重視馬鞍山多過沙田,之但係未出現高載車前,沙田廠都唔係冇試過踢走89D堆曲梯換堆直梯咁離奇,有啲嘢表面睇好似理所當然咁,有時候九巴、以致沙田廠做啲嘢都幾令人摸不著頭腦。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
TommyS58 發表於 2020-2-16 00:42 | 顯示全部樓層
東九線要減就好睇觀塘道
如果5日塞足5日
D客咪轉搭鐵囉
~~
leungky0528 發表於 2020-2-16 03:13 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-2-15 22:24
其實係香港鐵路史既退步

最後都係做唔到同月台轉乘

你咁叻響個站底搵夠位起多層
同埋可以唔影響觀塘線運作下拆哂原有系統再無縫交接囉
未即管進步囉
======
另外樓主有好幾條常被討論嘅廢M線唔提
係咪預左要取消?
80M 281M呢啲,根本成條鐵食到哂
SanPoKong203e9 發表於 2020-2-16 05:09 來自手機 | 顯示全部樓層

離題:其實點解89D咁大條線之前唔夠客ge? 非繁15分?要兜黃泥頭
 樓主| FBI2 發表於 2020-2-16 09:13 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-2-15 23:21
89D駛鬼減咩?成個烏溪沙不斷起緊樓,果邊跌左客,另一邊就有新客返啦。

減車為交數,之後需求增加再加番車
 樓主| FBI2 發表於 2020-2-16 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychung 發表於 2020-2-15 23:35
我個見解都係果句,80既問題唔大,大不了不入顯徑
美林同美田仍然需要80,因為離大圍站較遠

所以80就算減十架車,美田開早繁班次都不會大減,頂多減少少,只係顯徑80P可以大減。另外,下繁返大圍好難做到3分架,估計可以減到6-7分。
E500facelift 發表於 2020-2-16 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-2-16 09:13
減車為交數,之後需求增加再加番車

根本唔應該交數,希望運吉唔好再逼巴士公司交數!
bennyho1004 發表於 2020-2-16 09:56 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-16 00:22
你睇下81C,87D碌幾耐先到尖沙咀?

呢兩條都係要重組,車程太長81C自287X開左之後已經少左好多客,馬鞍山段更加係多餘

87D一係拆3條線

正線87D照舊減到廿分鐘甚至半個鍾班
一條係沙田醫院後直出獅隧經太子/旺角落柏景灣
另一條做尖沙咀特快,耀安後直出獅隧係九龍塘/窩打老道有限度停站
兩條新線15分鐘一班

81C拆281B/281X
281X加經石門

好過而家尖沙咀返馬鞍山要50分鐘

RyanPun 發表於 2020-2-16 10:37 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-2-16 09:18

硬係要交數嘅話,應該搵啲要重組嘅路線、唔夠客嘅就要減班/cut線,而唔係為咗交數,減完7部車又加返7部車比89D、淨係識做啲多餘嘢。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
 樓主| FBI2 發表於 2020-2-16 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-2-16 09:18

而家都傾向巴士公司自願交數,你睇新城係南港島線通車後都未交足數,條條線蝕到趴係度,堆90,97,75,590,71,40,40M,97A一直想減都未減得晒,得171,592,90B,72A叫做交到數。