hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組 ...
開啟左側

【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組

tonychow 發表於 2020-2-18 13:45 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 13:41
咁77區係唔係多人口多需求到要咁好多班次去服務轉車站一段路?

哦89C原來石門無份既?

我用深長茘係同成個轉車站比,你唔好搞錯。81C 會直上轉車站咩?
YY487 發表於 2020-2-18 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-2-18 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 13:59 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-2-18 13:45
我用深長茘係同成個轉車站比,你唔好搞錯。81C 會直上轉車站咩?

咁咪條89C直上轉車站囉瞓醒未?
而家286M直上轉車站15-25分鐘一班
89C直上轉車站會肯定密過lee個班次
有進步bo

轉車站多客極都未到深長荔個盤掛...

定係你堅持要77區係需求冇咁大既情況下
要聯合兩線直上轉車站做7-10分鐘先啱你心水?
係既咁你慢慢帝飽佢

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2020-2-18 14:09 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-2-18 13:53
荃葵呢個區正正就係一個好例子
說明抗拒重組死攬廢線,下埸就係不斷減班同陰乾 ...

事實係不論荃灣 30X 234X 又或者東北葵堆 31B 32 35A 36A 36B 點解最後都係咁難重組,因為每個重組方案都唔係從居民角度出發,而係從巴士公司 cut 車角度出發。正如九巴想整死荃景圍,30X 變特快方案聽過幾多個?最後搞唔成嘛。咁鐘意旺角佐尖特快嘛,咪玩殘埋條深長茘線囉。
我無阻住你重組,而係當你喺無新資源之下,拆線只能靠其他新區嘅新資源同你一齊拆一個合理方案。巴士重組咁難亦係因為咁解。
你今次重組 cut 咗車,下次呢?要再重組點算?無車囉
唔緊要啦,咁為巴士公司同其他區着想,最好 33A 開 35 分鐘一班趕客,30X 同 3B 合併一野拉上慈雲山收 $14.8 好唔好?
tonychow 發表於 2020-2-18 14:17 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 13:59
咁咪條89C直上轉車站囉瞓醒未?
而家286M直上轉車站15-25分鐘一班
89C直上轉車站會肯定密過lee個班次

不如咁問你如果你真係覺得好夠,點解係要陰乾條 286M,而唔係將佢調去其他區?
如果區議員接受到用 286M 大幅減班甚至取消去開另一條線(深長茘先算),咁咪開囉。唔代表要用 286M 換條 88C。
接受唔到,咁咪唔好重組,或者等火炭公屋入伙,祈求九記會加資源。
最後我相信如果唔加車,其實係唔夠車開 88C 嘅,89C 有咩班次都係問題。
論公平性而言,我寧願你話 286M 兜埋石門一野拉落深水埗,都仲公平過俾 88C。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 14:23 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-2-18 14:17
不如咁問你如果你真係覺得好夠,點解係要陰乾條 286M,而唔係將佢調去其他區?
如果區議員接受到用 286M  ...

講第二次
89C而家石門無份既咩?
1架車都唔使射落去畀石門搞補償?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HM3044 發表於 2020-2-18 14:28 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-18 14:17
如果區議員接受到用 286M  ...

當年83X全日啲車咪又係從天而降
89C/286M合併變89C沙醫直出嘅話始終要補位
我反而覺得88C做火炭濱景石門做兩味都夠
反而82X/84M合併先煩
一係82X/286M一齊去樂富但嘔返條84M出嚟比89C加車
S3bl430 發表於 2020-2-18 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

要有好服務首先要有底氣(客量),無客量一切免談。77區,在我看來是先天不足而有馬鐵夾擊的區域,比我係九巴我一定唔會因為這個雞助而影響成個布局

就好似反修例示威咁,就算目標幾咁明確,在沒有足夠政治力量抗衡之下,效果你和我都有眼見(年輕人繼續比人打,比人拉,政權當香港人訴求耳邊風)

tonychow 發表於 2020-2-18 14:38 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-18 14:23
講第二次
89C而家石門無份既咩?
1架車都唔使射落去畀石門搞補償?

唔夠車一係咪唔好重組,一係唔拆 88C 改做 286M 兜富安上公路,要轉車嘅自己轉,一係就揾其他補償,例如去其他嘅線兜埋落去。
30X 做旺角特快,深長茘有無補償?無吖嘛,咁咪唔好拆住,等資源天降。
講明先,如果樓主想天降幾架車拆 88C,286M 直接取消換 89C 直上公路,再用原 286M 資源開新線,咁我絕對收貨。