hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組 ...
開啟左側

【更新】馬鐵延長段通車沙田區路線重組

bestwishes706 發表於 2020-2-18 14:56 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-17 08:42
985建議非繁班次改行紅隧,灣銅慢慢碌中上環電車路唔係好吸引 (特別係ERL過海之後) ...

東鐵綫過海後,東鐵直達灣北同金鐘,985行紅隧令中上環碌到銅鑼灣先上跑道,只會更加無客
不過第日東鐵綫延綫通車後,新東隧巴灣北同金鐘客應該會流失唔少,尤其係下游嗰堆
 樓主| 流星☆雨 發表於 2020-2-18 15:49 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-2-18 14:17
不如咁問你如果你真係覺得好夠,點解係要陰乾條 286M,而唔係將佢調去其他區?
如果區議員接受到用 286M  ...

286M拎去換其他野無問題
但究竟77區有乜線真係有得換值得換?

我自己睇,77區主要係爭281X全日上青沙+89C直出
有齊城隧、青沙、大隧三個轉車站,有大學線沙田線機場線,已經好充足

再換既,換981P加班? 換繁時線去深長荔? 換X89C?
趕客路上 理_得你
KW2523 發表於 2020-2-18 16:13 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2020-2-18 14:56
東鐵綫過海後,東鐵直達灣北同金鐘,985行紅隧令中上環碌到銅鑼灣先上跑道,只會更加無客
不過第日東鐵綫 ...

中上環非繁本身就冇客去沙田,其他地方嘅過海線同時段一樣咁差

灣仔軒尼詩道行去會展站步行距離完全唔短,灣仔道皇后大道東更加係遠,985個case仲要轉多次車
S3bl430 發表於 2020-2-18 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-18 16:13
中上環非繁本身就冇客去沙田,其他地方嘅過海線同時段一樣咁差

灣仔軒尼詩道行去會展站步行距離完全唔短, ...

不過,灣仔寫字樓集中在灣仔北或告士打道附近,會展站都方便佢地

**睇錯野, 不過按我返灣仔和灣仔北的理解, 灣仔都係以通勤客為主

我每日由軒尼詩道(史釗域道)行去灣仔北上班都係5分鐘左右,我就唔係真係咁覺得遠...

按推斷,沙中線紅磡至金鐘車程約5分鐘,加上顯徑去紅磡約20分鐘,金鐘至灣仔/銅鑼灣約5分鐘,以及5-10分鐘等車+行去轉車的時間,約35-40分鐘
我平時坐開985/B,就算周六都要40分鐘以上才到灣仔

985真係有競爭力? 我諗只有一程過的優勢
KW2523 發表於 2020-2-18 16:56 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-2-18 16:48
不過,灣仔寫字樓集中在灣仔北或告士打道附近,會展站都方便佢地

我全程講緊非繁週末,同寫字樓完全無關
何況呢堆地方一樣唔近全日位,要行一大段路直車優勢都冇埋,呢批客去沙田多數搭緊104轉黨鐵

0q9w8e 發表於 2020-2-18 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-2-18 15:49
286M拎去換其他野無問題
但究竟77區有乜線真係有得換值得換?

681P經英皇道?
77區冇車去北角炮台山
其實680X都可以考慮下(+拉上泥涌)。。
S3bl430 發表於 2020-2-18 19:58 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-2-18 19:25
681P經英皇道?
77區冇車去北角炮台山
其實680X都可以考慮下(+拉上泥涌)。。 ...

77區去科學園大埔果條小巴算唔算補償

我覺得可行補償包括...
1.89C半全日特快(比佢做埋石門上下班客)
2.281X半全日服務(經旺角)
3.改造681P,例如經北角,銅鑼灣
4.981P加班

錯字連篇
0q9w8e 發表於 2020-2-18 21:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-2-18 19:58

85S回程?
tonychow 發表於 2020-2-19 11:55 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-2-18 19:58

覺得仲有好多想像空間如果唔想失去大老山線,而且石門肯一換一,我寧願 89C 直出,286M 經富安、石門去一個大老山無 cover 嘅區,就算唔想慈雲山,觀塘山(四順、上秀等等)都可以掛,依家 88 都唔算特別吸引(班次、山上站位)。
過海線亦得,甚至如果你想大改或者唔想要條建議小巴線,我寧願做石門 - 馬鞍西 - 大學站 - 埔中甚至更遠又得。
又或者開深長茘線,同 86C 重組又得,自己開條獅隧大埔道直落又得,仲有好多想像空間。
S3bl430 發表於 2020-2-19 13:00 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-2-19 11:55
覺得仲有好多想像空間如果唔想失去大老山線,而且石門肯一換一,我寧願 89C 直出,286M 經富安、石門去一 ...

都要視乎77區個pool有幾大既. 由於馬鞍山路線大部份都會經亞公角街,佢地已經很好的服務大水坑和錦泰的居民,
餘下來一定要43X等海旁線處理的客源其實真係唔多
唔計錦泰的話,寧泰街好似有1萬多d居民,都係豪華屋苑,按常理諗,寧泰街公交需求偏小係完全唔出奇

好多關於77區的方案 都係拆東牆補西牆(例如恒耀直出),
但非繁忙時段行亞公角街最多慢2-3分鐘而每架車客量多10-20個的情況下,
其實都好難叫九巴改變現狀
(集中谷大一條線,至少車務調動和班次調整會方便好多)

關於77區
286M取消的話, 正常換油尖旺線會好d(但我唔建議行青沙),油尖旺全日客源相對平均一點,
而且可以順便踢走81C和將87D提速, 相對會有更多資源組成一條相對密車的路線

長荔深客量唔及油尖旺線咁闊,又唔能夠展望86C/286C可提供更多資源
可行性相對低d
除非直接將86C改行77區,而286C全日,犠牲恒耀居民成全77區

89C無論如何都要延長直出大隧的時段,但我覺得是否全日飛走碩門是有討論空間,
石門上下班客可以好好補足89C客源不足的問題,而且同時段89C進出馬鞍山客量本來就很小
錯字連篇