hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 為何政府無意在九龍城規劃似樣既巴士總站? ...
開啟左側

為何政府無意在九龍城規劃似樣既巴士總站?

paul2357paul 發表於 2020-2-18 05:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為何九龍城竟然可以容許咁荒謬既交通規劃,無論東頭邨,美東邨,還是九龍城廣場,政府都無意留位規劃巴士總站?

PF2802 發表於 2020-2-18 11:15 | 顯示全部樓層
有咩必要?

九碼計唔計九龍城?
TR5774
ATS131@45 發表於 2020-2-18 11:35 | 顯示全部樓層
機場總站
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-18 12:09 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2020-2-18 11:15
有咩必要?

九碼計唔計九龍城?

九龍城碼頭屬於土瓜灣多於九龍城,
而且與舊機場都仲有段距離。

睇見其他地區有唔少迷你巴總既例子(例如順利巴總順天巴總長亨巴總長宏巴總等等),
唔明點解政府竟然冇要求美東邨,九龍城廣場留位設巴總。
JX9097 發表於 2020-2-18 12:39 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-18 12:09
九龍城碼頭屬於土瓜灣多於九龍城,
而且與舊機場都仲有段距離。

美東邨本身唔大上少少亦都有樂富總站
而且本身交通都唔算差
(油尖旺: 1; 中西區: 113; 大老山: 75X; 觀塘: 11D...)
基本上旺區車都齊, 係去新界西差d

九龍城廣場情況亦類近
附近亦都唔屬高密度發展
衙前衛道以南行出去富豪東方仲近過上九龍城廣場

要數應有而未有總站嘅地方輪都未輪到九龍城
(例如: 三彩)
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-18 13:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-18 12:39
美東邨本身唔大上少少亦都有樂富總站
而且本身交通都唔算差
(油尖旺: 1; 中西區: 113; 大老山: 75X; 觀塘 ...

美東邨來往樂富總站步程唔近。

其實仲有個規劃九龍城新巴總既辦法就係抄天水圍市中心巴總條橋將賈炳達道公園變成大型巴總上蓋,地面就係新九龍城公共運輸交匯處美東邨及九龍城廣場共用。

當然九龍城規劃大型巴總既失敗應該由東頭邨追究起,明明東頭邨夠多座數但到頭來竟然完全缺乏似樣規模既巴總,有條巴士線要淪落到擺街。

JX9097 發表於 2020-2-18 16:01 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-18 13:36
美東邨來往樂富總站步程唔近。

其實仲有個規劃九龍城新巴總既辦法就係抄天水圍市中心巴總條橋將賈炳達 ...

我知兩者步程唔近但政府角度諗係要開線的話
可以由樂富開經美東邨
再者本身美東邨交通唔係咁差
咁變咗有咩線要由美東邨開?
冇的話,又何必要起?

東頭邨規劃嗰陣就真係可以考慮起巴士總站
不過可能諗住上面東頭村道同下面彩虹道都有唔少公共交通
所以都冇必要起一個巴士總站
hokachung 發表於 2020-2-19 04:01 | 顯示全部樓層
温馨提示,東頭邨、美東邨都屬於黃大仙區,唔好老屈人地係九龍城

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-19 08:56 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2020-2-19 04:01
温馨提示,東頭邨、美東邨都屬於黃大仙區,唔好老屈人地係九龍城

原來賈炳達道公園剛好係區界位,
難怪又係各自為政問題既瘟牀。

九龍城廣場曾經嗌過救命,
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... E%E5%BB%A3%E5%A0%B4
賈炳達道公園升高地面變公共運輸交匯處對於刺激周邊人流執好D巴士線咪fit哂。
結果例如尖東麼地道巴總做到了,天水圍市中心巴總跟到個樣但上蓋得個花園附近已經有大公園果個上蓋花園變左錯配。
九龍城擺明國際機場搬走後政府懶理。
流星☆雨 發表於 2020-2-19 10:13 | 顯示全部樓層

美東邨重建加返個公共運輸交匯處就perfect

同區反而土瓜灣站附近無巴士總站更加大問題
趕客路上 理_得你