hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) del
開啟左側

del

樓主| Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層

del
ryandroid 發表於 2020-2-22 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 15:10
問題錢係咪用得其所?點解要因為一兩單特別案列就要阻礙長遠鐵路規劃?宜家社會就係要避免浪費金錢,你明 ...

//問題錢係咪用得其所?//
北港島綫的作用係分流港島綫
添馬封站導致東將兩鐵倒灌返港島綫
咁係咪用得其所?

//仲有,你地一直錯重點,請留意標題。我之所以一開頭希望添金、會灣、兩鑼之間都有類似中環至香港嘅付費區連接隧道,就係因為即使添馬站瓜柴,都可以快速讓乘客經付費區隧道(便啲),喺金鐘站繼續行程;//
添馬站瓜柴即係冇列車停站兼封出口
有付費區隧道都會封啦
付費區隧道有咩用呢?
根本你冇諗過
甚至乎你本來唔知政府唔容許政總一帶起隧道囉

//港島北岸一帶人口流動足以支撐一點幾條鐵路,因此只有港島線就會爆;有兩條鐵路線就剛剛好;三條就只會多餘,明明人口流動並非集中喺海䧛一帶,起咁多鐵路做咩,起連續兩站嘅行人隧道已夠//

換綫方案咪兩條鐵路囉
交匯先係三條鐵路
交匯方案封咗添馬站就真係三條鐵路多餘啦
我同意人口流動並非集中喺海䧛一帶啊
所以我以前都話將東涌綫綫拉去前南港島綫規畫嘅金鐘道月台位置走內陸

你個post 淨係講隧道
所以我先淨係講添馬站封站嘅可能性及影響
你想研究北港島綫嘅其他方案就自己爬文研究先
你要繼續講就唔好剩係話其他方案貴、貴、貴
你要講貴幾多先有得同你講個效益值唔值

就如港鐵為咗慳錢
觀塘綫冇得伸延去寶琳
觀塘綫黃埔站冇預留雙月台為伸延去港島作預留條件
西鐵冇調轉行車方向導致東西綫南昌站冇得跨月台轉乘
南港島綫冇咗灣仔站導致金鐘站一封而報廢
東西綫啟德站作為大站本來有預留客務中心都唔用

一時慳錢換來永久損失係愚蠢嘅做法
鐵路係長遠投資
一係就唔起
一起就應該為未來幾十年去規畫細節
以免日後返唔到轉頭

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 1 + 10 精闢見解 一時慳錢換來永久損失係愚蠢嘅做.

查看全部評分

樓主| Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
del

ryandroid 發表於 2020-2-22 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 16:59
我唔多講,你又攞換線嚟講,根本宜家社會buy交匯多啲,換線必然比交匯差:
1. 信號問題,隧道結構,用車 ...

其實除咗炮台山反對換綫之外
大部分人都係唔知詳情
依家冇太多人反對交匯
唔代表日後交匯出現封站問題時導致北港島綫唔被批評為浪費
你講社會buy交匯多啲只係某些人以為

你解釋都冇用
第一板已經有板友問你開post 意義何在
而你確實係不知道添馬冇得起隧道去金鐘
更沒有添馬諗過封站問題
自然沒有想過封站會導致付費隧道同樣封閉
所以此post 已完
groom1002 發表於 2020-2-22 17:39 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2020-2-22 00:02
真係有保安考慮既, 最多添馬站起成純轉車站,
不設車站出入口

宜家黨鐵逢有示威就封站,唔怕
 樓主| Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
del
HV7025 發表於 2020-2-22 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2020-2-21 21:29
如果不能使用換線方案,便只能反對興建北港島線!以灣仔繞道代替便可!
...

單係將朝早將軍澳線喺北角嘅大量樽頸人流,取道北港島線帶佢哋去到灣北政總一帶,已經需要起北港島線
而家北角港島線西行朝早已經嚴重留後,經常要等三四班先上到車,而將軍澳人口有排都未見頂,情況只會沒有最差
東隧東廊本身都周身唔掂,呢班龐大人流唔係公路分擔到,所以起北港島線迫切性已經好大
ryandroid 發表於 2020-2-22 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 18:31
有冇意義並非一人所定,eternalflame就可以一錘定音?
封站之下交匯方案的確係會斷龍,但留意,我係問哂 ...

你編輯完#1先叫人留意乜鬼?

//我係問哂三對車站之間(香中已有;會灣太遠,應該冇;添金同兩銅仲未plan定,因為冇公佈過)有冇專用通道//
其實你問完咁耐依家又自己識答返自會灣太遠,講咗添馬金鐘唔起得隧道你又唔聽
你重點啲問銅鑼灣維園或者出閘轉乘都可以有得傾
問題係你問重點啲或者爬文咪得囉

咁我答你啦
維園地下街已經研究過
政府淨係諗住駁維園都冇諗住駁埋銅鑼灣
咁你覺得可能性有幾大呢?

出閘轉乘呢啲行政措施邊個答到你?
旺角同旺角東都叫有天橋直駁都冇類此安排
咁你估港島會唔會咁做呢?
冇人知囉

其實我對北港島綫方案都好flexible 㗎
我係話添馬站會有擱置可能 ja wor
我冇反對過維園交匯喎
不過現有交匯方案下添馬封站就會推翻北港島綫嘅初衷

係你自己將添馬站、交匯方案、北港島綫三樣嘢一齊捆綁
係你乜都唔清楚就講好肯定講「冇可能」、「事在必行」、「必要」、「一定」、「必然」
你咁多嘢咁肯定重仲喺板度開post 問呢?

我淨係知冇乜人喺尖東歸西之後
東鐵去尖東係會唔計兩條鐵路
而唔係你講一個鐵路走廊咁樣自欺欺人
交匯方案係三條鐵路就係三條鐵路
你不如話全部鐵路綫夾埋都係一個鐵路走廊?
 樓主| Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-22 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
del
YY487 發表於 2020-2-22 20:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽