hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線 ...
開啟左側

[問題] 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線

流星☆雨 發表於 2020-2-19 18:16 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-19 18:05
仲有竹園邨都要搵番條至少去到圓洲角工業區既大隧線補位。
馬鐵玩到太子道東附近有站咁過癮係 ...

竹園真係咁大需求去圓洲角區?

講真,82X/84M合併都要顧左樂富同黃大仙總站、新蒲崗先
劃線上就算拉到竹園做總站都一定兜到七彩

反而如果行獅隧都仲可能劃到經竹園、鳳凰上慈雲山再落富山邨做總站
不過見好多板友都傾向係做大隧線俾慈雲山 + 行獅隧就到斧山受罪
趕客路上 理_得你
RH7685 發表於 2020-2-19 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-2-19 18:25 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-2-19 18:16

可以經斧山去慈雲山既
WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-19 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-19 18:05
仲有竹園邨都要搵番條至少去到圓洲角工業區既大隧線補位。
馬鐵玩到太子道東附近有站咁過癮係 ...

竹園邨呀。。 算啦, 連條11C都養唔起, 仲話要去到咁遠
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-19 18:35 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-2-19 18:16

慈雲山差唔多要獨立組別既大隧線,
因為慈雲山居民的確幾憎佢D巴士線要兜埋斧山。
竹園邨就勝在將行開龍翔道既大隧線調上上面竹園道避龍翔道塞車。
RH7685 發表於 2020-2-19 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-19 18:54 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-2-19 18:47
黃大仙係一個客倉
你將啲線調上竹園道係想送客落地底?

咁咪分開山上圈與山下圈。
山上圈咪竹園邨搭黃大仙站/鑽石山站循環圈為一組大隧線之類
山下圈就美東邨東頭邨搭樂富站/黃大仙站為一組大隧線之類
HV7025 發表於 2020-2-19 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-2-19 18:22
竹園落黃大仙搭啦
11C 211嗰啲都有BBI

11C同堆新界車無BBI

我作為多年竹園人,如果九巴肯送條大隧線上嚟,當然好啦
但竹園路網太怪異,注定好難作為中途站
如果做竹園,等於捨棄黃大仙龍翔道
我寧願行路落山,但因客量集中而有較密班次,好過上山但班次疏落
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-19 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-2-19 19:15
11C同堆新界車無BBI

我作為多年竹園人,如果九巴肯送條大隧線上嚟,當然好啦

竹園邨好難補大隧線咩?
鳳德道雅竹街竹園道馬仔坑道龍翔道逆時針循環圈so easy。
JX9097 發表於 2020-2-19 20:04 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2020-2-19 14:03
不過依家問題係九龍城,橫頭磡一帶冇左車...84m最多只到富安...85m只到黃大仙...除非拉長條286m去埋九龍 ...

大老山轉車啦
唔係要條75X嚟煲醋咩
至於美東...都可以坐75X上去大老山

東頭邨就真係慘d
唔近太子道東就真係遠咗些少
但好明顯唔會夠客自己開線