hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線 ...
開啟左側

[問題] 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線

樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-20 23:27 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2020-2-20 13:40
咁咪趕走晒去黃大仙嘅人囉
就算7M咁短,兜竹園一圈都要12、13分鐘,去黃大仙要行多十幾分鐘,邊個仲搭呀 ...

沙田坳道小巴總站路口落車識唔識?
硬要死拗兜番落去龍翔道東行先至落車抵你話慢。
俾大家有組巴士線無論上落都向哂黃大仙伺北館咁著數仲想點?
其實咁墨守成規只繞經黃大仙巴總效果先至係麻麻。
難為大部分巴士線上落必須要分清楚南與北都係咁。
來往大埔由74X換成75X在黃大仙既搭車習慣從此要南與北反轉都係咁。
Choi 發表於 2020-2-20 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
其實41都有點像85c兜走嗮啲紅土客
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-21 00:04 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2020-2-20 11:46
85X 開頭仲死唔斷氣想執雞, 行黃大仙鑽石山, 好彩最後都可以飛走佢地.

85X度身訂造用太子道東交匯處出入俾番紅土客話哂事本身很合理,
但唔係借勢將大部分黃大仙區屋邨反哂面。
85C縮短都唔做就成條整死,連拉82X84M之類入去補位都懶理。

宜家九巴報應黎緊,紅土最終有埋馬鐵追擊85X,
之前九巴睇唔起既美東邨東頭邨竹園邨之類仍然都係遠離鐵路站既地區。

作為黃大仙區居民而言,來往新界東睇見觀塘線繁忙時間很爆,靠番就腳快捷既巴士線分流根本上很合理
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-21 00:20 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-2-20 11:33
咁咪即係倒 馬鞍山->鑽石山 / 新蒲崗->馬鞍山 既客落鐵

而且竹園要條去唔到沙田任何一個工商區又去唔到 ...

搵85M既循環節黎講只係個例子,
因為佢咁橋就係果種繞經黃大仙巴總折返鑽石山站沿線既弊病走線。

當然實際改法要夾埋沙田區段具體組合。
不過事實上龍翔道東行咁橋就係缺左馬鞍山巴士線。
流星☆雨 發表於 2020-2-21 03:20 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-21 00:20
搵85M既循環節黎講只係個例子,
因為佢咁橋就係果種繞經黃大仙巴總折返鑽石山站沿線既弊病走線。
...

如果要改到你建議個行法,除左開新線之外有咩路線有條件改?
開新線又有咩路線同小區可以交車出黎養到條線?
趕客路上 理_得你
tamm2005 發表於 2020-2-21 04:46 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-21 00:04
85X度身訂造用太子道東交匯處出入俾番紅土客話哂事本身很合理,
但唔係借勢將大部分黃大仙區屋邨反哂面。 ...

講到留85C唔改85X就唔會比馬鐵追擊咁

85系本來就專做九龍城紅土客 黃大仙只係附屬品
85C之後做多左客就緊係加快上隧道 唔通仲等屯馬線比人打到無曬客先加快
何況85C轉做85X最多都係美東邨東頭邨無左沙田車 其他地方都有84M,82X,82P同85M等等補位
我就唔明何來"借勢"將大部分黃大仙區屋邨反哂面啦 最多都係佢地唔想少左架車入沙田
仲有縮短85C放到邊到? 放九碼就鬼打鬼85X 放東頭邨咪同85M同84M鬼打鬼
加上睇死九巴都唔會加車既情況 85X同85C齊齊30分鐘一班
你估邊個重組好少少?

其實黃大仙出馬鞍山都有85M呢條都okay快既線 而85C差唔多係最唔直接去馬鞍山既一條(經第一城)
當年連黃大仙後段既鑽地客都唔一定會上85C
加上85C對東頭邨客根本就唔吸引 而家行多五分鐘左右去尾站譽港灣上車直上隧道 點睇都快過經曬黃大仙鑽地既85C下化
就算係而家85X尾站譽港灣好多人上車就知道班客buy唔buy 85X啦

yb  3 P. E5

天空之神 發表於 2020-2-21 07:27 來自手機 | 顯示全部樓層

其實自古以來都無老隧車行竹園邨入面,講到龍翔官中站就係咁,同當年取消 70X 一樣
HV7025 發表於 2020-2-21 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-20 23:27
沙田坳道小巴總站路口落車識唔識?
硬要死拗兜番落去龍翔道東行先至落車抵你話慢。
俾大家有組巴士線無論 ...

82X 85M用黃大仙總站,望落係兜,但要同時做新蒲崗同黃大仙,呢個已經係最快回到頭嘅行法
84M直行龍翔道,就係用最短嘅行車時間,喺龍翔道做最集中嘅客源,去埋樂富都只係多幾分鐘,而且樂富算有行街客

走上竹園行車時間遠超以上行法,而竹園並無行街客,兼咁嘅走線要捨棄新蒲崗

如果巴士公司大把人大把車,肯額外開條新線上來竹園,welcome呀
但現實係84M 85M唔cut車先算啦,特別前者而家已經經常收到30+分班,集中客源保班次好過啦

我住竹園都理解唔到你堅持啲咩
竹園慣咗行路上落黃大仙搭新界車,翠竹會搭211,另有小巴去九龍塘轉火車,無直達車唔算好理想,但比下有餘
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-21 08:02 來自手機 | 顯示全部樓層
tamm2005 發表於 2020-2-21 04:46
講到留85C唔改85X就唔會比馬鐵追擊咁

85系本來就專做九龍城紅土客 黃大仙只係附屬品

85C賜佢死得咁過癮,
搵82X及85M稍稍擴大循環圈行埋東頭村道東正道樂善道彩虹道折返識唔識?
84M就變循環線行埋鳳舞街東頭村道聯合道竹園道南段龍翔道折返識唔識?BU客唔駛再對住85A咁眼冤。
至於286M就係擴大至鳳德道雅竹街竹園道上段馬仔坑道龍翔道折返果種循環節,連北館及黃大仙伺去馬鞍山都唔使再咁委屈過對面黃大仙巴總追85M。
九巴做過乜?
算死82X全程每位收唔夠6蚊收得太平就識?
仲有廣源邨都有唔少巴士線債務未還。
E500facelift 發表於 2020-2-21 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2020-2-20 22:16
去利安要唔經錦英,否則有機會加價。果d地方都係轉89d/85m算啦。85x存在好大程度上都係大老山轉車客
...

冇可能唔經錦英,因為要開拓新客源,況且有得可以延長唔加價,例如5A延長都冇加價照收 4.3, 而且85X特班烏溪沙開跟主線同價收8.6