hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線 ...
開啟左側

[問題] 85C死得唔抵與美東邨/東頭邨/竹園邨消失既新界東巴士線

E500facelift 發表於 2020-2-21 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-21 00:04
85X度身訂造用太子道東交匯處出入俾番紅土客話哂事本身很合理,
但唔係借勢將大部分黃大仙區屋邨反哂面。 ...

唔反對當時留85C同大縮短改循環,但我極度不認同85X比屯馬綫追擊

如果而家仲係85C全日往返紅土仲衰,無論有冇屯馬綫都好,85X全日係有必要,因為對紅土人黎講85C太耐,而家85X夠快夠直接,吸引左唔少乘客乘搭,就算屯馬綫全通,85X都有一定既重要性,因為路線真係直接,如果比我揀,就算有屯馬綫,我都會繼續撘85X往返紅土同小瀝源路、濱景花園、馬鞍山
士刁拔尼.奧 發表於 2020-2-21 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
簡單啲,咪1號仔11K轉84M,75X俾個轉乘優惠,做第三程轉乘⋯
YY487 發表於 2020-2-21 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-21 09:49 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2020-2-21 08:35
唔反對當時留85C同大縮短改循環,但我極度不認同85X比屯馬綫追擊

如果而家仲係85C全日往返紅土仲衰,無論 ...

諷刺既係85X咁樣行法時不時俾紅土客谷到旺爆,東頭邨咁俾心機行到譽港灣巴士站望住85X頂閘難上車的確幾掃興。

參考番剛才59樓講過既82X及85M拉長繞經東頭邨轉出彩虹道折番既建議,286M拉長循環圈覆蓋埋竹園邨黃大仙伺既建議。
RH7685 發表於 2020-2-21 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-2-21 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層
tamm2005 發表於 2020-2-21 12:09 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-2-21 08:02
85C賜佢死得咁過癮,
搵82X及85M稍稍擴大循環圈行埋東頭村道東正道樂善道彩虹道折返識唔識?
84M就變循環 ...

個重點係東正道樂善道係聯合道/太子道東既客源 嚴格上唔關黃大仙事佢地行過公園就到聯合道/太子道東 就會有85X/85系
你可以話85系做得差 但係唔代表黃大仙線因為85系要擴大服服務範圍
總會有地區要行出去坐車架啦 邊有可能村村區都有咁多巴士服務
仲要係東頭村呢啲老化村 行多少少路就有85X服務/美東村呢類隔離就有85系既線
再者全部黃大仙線都係做循環到時真係全部斷纜都似 原有客源又做慢左

再者82X同85M根本無必要擴大循環圈 本身82X同85M循環唔穩定仲要拉長真係多謝曬你
82X繁時好多時去到黃大仙後段已經有拖卡 加上鑽地客唔知幾時有車同上唔上車既問題
所以先有82P同286M出現(當然之後好難講) 你無啦啦加大個圈即係鑽地客再拉長車程(原本對鑽地客唔講已經唔短)
為左咁少既東頭村客放棄成個黃大仙車程(四美街回程 黃大仙總站回程 鑽石山去程) 同送客去地鐵有咩分別
84M轉循環唔評論 286M轉循環都唔知要加幾多車 不如cut左286M直接加車落85M(當然九巴會唔會加車...um

btw我就想知廣源邨都有唔少巴士線債務未還 即係指緊邊條?
GR1473 發表於 2020-2-21 15:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2020-2-21 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-2-21 08:02
85C賜佢死得咁過癮,
搵82X及85M稍稍擴大循環圈行埋東頭村道東正道樂善道彩虹道折返識唔識?
84M就變循環 ...

條條線都行呢d 鳥不生蛋地方,不如送個7B 轉乘都無咁嬲

咁你鬥 up 左咁耐幾時還呢筆債
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-2-21 22:57 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2020-2-20 22:40
識朋友住東頭邨,都習慣行去附近大區搭車,行去黃大仙、樂富、新蒲崗、甚至九龍城都會
雖然行嘅路全部多 ...

113正是主打行東頭村道聯合道出入既來往中上環灣仔既過海線。
唔介意佢過海慢過保鐵,港島段行皇后大道東地位最低微,佢仍然受得起時代考驗。
冇哂地鐵搭果日113都可以谷到頂閘過海。

又有261世估唔到都可以全日拉長至粉嶺,
北區居民爭番261既話事權既自強例子。

又例如葵涌既M線都可以兩邊深入青衣及葵涌山上住宅區既時候,

難度例如黃大仙區各屋邨就唔可以爭取番新界東巴士線入邨?

我明九巴係幾古惑,例如特登同運吉夾定開88向安達臣居民灌輸沙田新城市廣場逛街概念(唔係揀第一城商場之類係因為佢哋唔係屬於新地商場),麗閣邨商場翻新又會刺激到九巴執下巴士線。