hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議80M改道
開啟左側

建議80M改道

KW2523 發表於 2020-2-20 00:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景
火炭只有280X前往尖沙咀,而未有往人流更多的深水埗及旺角之直達路線。因此,建議同區客量偏低的80M放棄九龍塘,改往上述地方。
新服務詳情
配合80M延長,81及280X各削減1輛用車。
80M 火炭 (穗禾苑) <-> 奧運站
往奧運站
(依原線至獅子山隧道 ; 龍翔道,龍悦道)
12. 薩凡納藝術設計大學 (分段收費起點)
13. 北河街
14. 西洋菜里
15. 太子站
16. 西洋菜南街
17. 旺角街市
18. 銘基書院
19. 帝柏海灣
20. 奧運站總站
往火炭 (穗禾苑)
1. 奧運站總站
2. 富貴街
3. 銘基書院
(新填地街)
4. 旺角弼街
5. 太子站
6. 福華街休憩公園
7. 北河街
8. 薩凡納藝術設計大學
(龍悦道,龍翔道 ; 返回獅子山隧道原線)
收費
全程 : $ 6.8
薩凡納藝術設計大學往奧運站 : $ 5.1
新田圍邨往火炭 (穗禾苑) : $ 5.6
沙田市中心往火炭 (穗禾苑) : $ 4.5
服務時間及班次
每天
往奧運站
05:45 - 00:15   30
往火炭 (穗禾苑)
06:30 - 01:00   30
用車
此路線加派2輛用車,共使用5輛巴士。

Thanks for reading!

Ricky403 發表於 2020-2-20 11:25 來自手機 | 顯示全部樓層

旺角深水埗青沙轉乘都去到,要換不如換東九線...雖則80M成條線嘅車係預咗比哂280X用...
 樓主| KW2523 發表於 2020-2-20 12:31 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-2-20 11:25
旺角深水埗青沙轉乘都去到,要換不如換東九線...雖則80M成條線嘅車係預咗比哂280X用... ...

青沙轉車要等兩次雙位數班次嘅線冇得預時間,而且287X又兜佐敦/柏景灣,其實冇乜吸引力
相信80M除咗執81之外仲會吸引到火炭東鐵客轉投
至於東九線,無謂同88X累鬥累
tonychow 發表於 2020-2-20 13:10 | 顯示全部樓層

改 80M 方向無錯,要諗諗新田圍點算。
改完 80M 之後覺得新田圍都係唔會行落去搭鐵,而係搭 80M 出深水埗甚至太子轉鐵。
反而我覺得好似好側重源禾路就真,咁多條線出深水埗。唔知係樓主你係咪特別想做火炭 - 深水埗?唔係嘅話,跟 87D 行到落旺角好少少,亦唔使煩九龍塘補位。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-20 13:14 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-20 12:31
青沙轉車要等兩次雙位數班次嘅線冇得預時間,而且287X又兜佐敦/柏景灣,其實冇乜吸引力
相信80M除咗執81之外 ...

如果肯執青沙網絡既其實就差得遠
始終半個鐘一班其實不太吸引
然後仲要同81小量重疊

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
流星☆雨 發表於 2020-2-20 13:57 | 顯示全部樓層
80M用黎交車俾88X拆開一條專做藍田(+油塘) 一條專做火炭源禾去觀塘會更有效益

或者還原基本步幫280X加密班次

呢兩樣野始終大價值過開條獅隧版81
趕客路上 理_得你
 樓主| KW2523 發表於 2020-2-20 14:07 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-2-20 13:10
改 80M 方向無錯,要諗諗新田圍點算。
改完 80M 之後覺得新田圍都係唔會行落去搭鐵,而係搭 80M 出深水埗甚 ...

主要係想一次過做火炭 - 呢兩區,始終吸到嘅新客只係得火炭,如果跟87D淨做九龍塘+旺角效果不足

至於72/86重疊問題,佢地仲有長沙灣同新界段其他部份要做,新80M/81亦有旺角(+81油佐大埔道六美),只要各自夠客其實問題唔大,而且86衰平又被72搶客個環境遲早會郁

以九龍塘80M客量,81K <-> 85本身有BBI唔需要再補償,最多新80M獅隧加個281M免費BBI

樓主| KW2523 發表於 2020-2-20 14:18 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-2-20 13:57
80M用黎交車俾88X拆開一條專做藍田(+油塘) 一條專做火炭源禾去觀塘會更有效益

或者還原基本步幫280X加密班 ...

280X而家都有一定剩餘運力,未有加班需要

至於88X分拆,問題係九記唔想收唔到源禾沙中10.2去東九,而且深水埗旺角比已經成為火炭既得利益嘅東九逆通勤方向提速更吸引

佢肯放手嘅,源禾交返俾89夠做,火炭同89CD執夾石門會好過兜入市中心,屯馬通車85M/X同89D應該放到車俾89C分拆,到時石門線可以拉埋入去
流星☆雨 發表於 2020-2-20 14:36 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-20 14:18
280X而家都有一定剩餘運力,未有加班需要

至於88X分拆,問題係九記唔想收唔到源禾沙中10.2去東九,而且深水 ...

如果條線行入九商,或者觀塘道後去埋油塘,應該可以維持10.2

反而88X如果一路唔拆,沙田同藍田兩邊都不討好,永遠都只會做20/30呢啲班次
趕客路上 理_得你
tonychow 發表於 2020-2-20 15:06 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-20 14:07
主要係想一次過做火炭 - 呢兩區,始終吸到嘅新客只係得火炭,如果跟87D淨做九龍塘+旺角效果不足

至於72/86 ...

原則上九龍塘 - 新田圍就仲有 85A 嘅,唔知火炭果邊點睇啦。如果有天降車源或者其他線肯交車,唔知有無機會 81 一拆二呢?
一條穗禾開,經源禾路沙市跟 72 直上,九龍段不變;
另一條大圍站甚至新田圍開,經四美上青沙,行車方向同 287X 調轉。
有好多想像空間,不過班次有機會疏咗好多,要諗下點砌好。睇返 287X 13 架車,拆兩條線應該要大約 25-27 架車先夠
81 + 80M + 280X 1 車有 21 架,唔知屯馬線通車後叫新田圍交條 85B 同 281M 縮短,夾四美換條旺角線又會點呢,四美去太子就要諗點補位了。
86 雖然係平價想郁,問題係太平同對沙市唔慢,又有石硤尾死位,諗唔到點搞。