hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 89S客量低原因
開啟左側

89S客量低原因

tszhinchan3 發表於 2020-2-23 10:56 | 顯示全部樓層

當年所謂89D有240人去黃泥頭只係廣源廣康兩個保皇黨議員老作,根本冇實際數據支持。
BTW如果89s可以轉雙向,跟808行法同加雙向分段,先可以食到808。
如果808係做得好,根本唔會有人要89s。
問題係808根本已經冇心經營,霸住成個錦英總站,趕走免費車、村巴,仲要食埋新港城免費車離做,又唔見得佢做得好!
HV7025 發表於 2020-2-23 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-2-21 13:23
808 醫院個站位夠好 , 加上多年黎已經深入民心
89S 無論站位定係知名度都輸晒

繁時咩環境我唔清楚,但夜晚808都keep到每十幾分鐘一班做正線去威爾斯,無需等89S
89S喺馬鞍山嘅逆向行法真係直接令到條線咁廢嘅主因,原罪如下:
1. 無得同808叫兩飛,即使日間808經常斷纜,但都好難考慮過馬路搭89S,特別耀安、新港城要過馬路係需要行幾遠路的
2. 同大部分出區路線方向相反,居民等車時見到89S嘅機會都無,導致佢喺馬鞍山知名度極低,問大部分區內居民都唔識佢
3. 即使係錦英苑,89S同808去到富安嘅時間都只係一樣,即係喺新港城耀安上89S會慢過808好多

如果仲想做呢條線,不如喺馬鞍山做雙向,喺威爾斯做循環算啦
理順馬鞍山走線,起碼多番馬鞍山人搭佢去廣源威爾斯
反正黃泥頭係獨市,而且條線就係為黃泥頭開,兜路都要繼續搭但改喺黃泥頭呢邊循環,一轉就兜少一次黃泥頭
威記一邊就搭埋第一城或者石門做循環,盡快回車返入馬鞍山
 樓主| E500facelift 發表於 2020-2-23 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層
建議烏溪沙鐵路站後,改經西沙路、恆康街,後跟89D去亞公角街返回原線,唔再經馬鞍山繞道,同時加密班次同改派單層巴士、取消同89D共用車隊
Snowbb 發表於 2020-2-23 17:00 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2020-2-23 11:23
繁時咩環境我唔清楚,但夜晚808都keep到每十幾分鐘一班做正線去威爾斯,無需等89S
89S喺馬鞍山嘅逆向行法 ...

其實 89S 入埋第一城係有D多餘
圓州角到恆生大學加埋既客 , 搭咁多次都冇一次係多過廣黃客

第一城有馬鐵 , 又有埋低地台既 808
再塞多條巴士線入去無意義 , 班次又唔係密 , 真係得個平字

所以寧願縮番去黃泥頭省返段路 , 繁忙時間專注學生/通勤客
非繁/假日出埋藍田分流一下 89D 客
第一城都係俾番馬鐵同 808 算啦
wesleyyc 發表於 2020-2-23 19:04 | 顯示全部樓層
如果考慮埋82K入去重組會唔會更加有效率?
82K飛走隆亨邨,過左大圍街市直接去大圍站,聖羅撒書院後繞經威爾斯,取消置富第一城分站,改經第一城站、愉翠苑上黃泥頭。
89S改以雙向運作,保留威爾斯做總站,來回線是否要跟曬808係值得思考。馬鞍山段來回改經西沙路,以馬鞍山市中心做總站是否更直接
整條醫院線客量係明顯有限,但改以單層巴士,89S定點開出(例如每逢00、15、30、45開)係可以搶走808嘅客
ate214 發表於 2020-2-23 19:11 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-2-23 17:00
其實 89S 入埋第一城係有D多餘
圓州角到恆生大學加埋既客 , 搭咁多次都冇一次係多過廣黃客

入完黃泥頭再出觀塘即係同之前89D+83X共存一樣
只會重演廣黃貪得無厭既問題
MCMoore 發表於 2020-2-23 19:28 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-2-23 19:11
...

89S當學校線開就得,返學放學開幾班,其他時間808都夠做
leo_ku 發表於 2020-2-23 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-2-23 21:41 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-23 19:31
那位人兄話分流89D, 但又解釋唔到點解唔係89D加班更加唔講89S係佔用緊89D資源,擺明車馬偏幫廣黃。 ...

唔好誤會 , 我一開始都唔認為有需要開 89S 呢條線 .

83X 89D 未重組之前 , 廣黃去馬鞍山問題 , 個人係有諗過幾個方法
包括 82K 延長去馬鞍山 , 99 延長去廣黃等
再唔係就 86S 全日改入廣黃唔經濱景

係冇諗過九巴會直接開條 89S 真係淨做廣黃 - 馬鞍山

但係唔開都開左 , 而家廣黃都唔會咁易俾你收返條線
乜都唔做由得佢用 89D 車 , 然後日日一堆班次載空又有意思 ?

至於 89D 加班都要有車先得架 , 但係用多左資源又只係做返同一批客

另外 89S 出藍田呢樣野
其實即係 89D 拆條 30 分鐘特班行番以前入廣黃條走線
如果當初九巴係用呢個做法既話 , 89S 就唔會變成今日咁樣

Snowbb 發表於 2020-2-23 21:49 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-2-23 19:11
...

咁其實 89D 離開廣黃之後呢組線都只會留係廣黃
因為 83X 89S 當初都係開俾佢地