hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 荃灣排水隧道問題
開啟左側

荃灣排水隧道問題

kitarolo 發表於 2020-2-28 10:29 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-2-28 10:20
1. 用現時的方式﹐用固定金額買固定的水量﹐香港用唔晒就你的事﹐唔會退錢。
不過﹐大陸會保證一定有水供應﹐即使有旱情都一樣﹐照樣供水比香港。

上網搵資料,2019年要
用約48億買東江水,問心
對一個大國或者廣東省都
唔算好大舊錢,真係華南大旱
即使內地對水源區嚴格管制,
又唔見得真係保證有錢就買到。
kei_hk 發表於 2020-2-28 10:33 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-2-28 10:19
我補充一下建第三個海灣
水塘,純粹係唔想咁多東江水
倒落海,多個位接受固定銷售量,

海水化淡出來的高濃度咸水﹐按理就唔係大影響。

結終﹐海洋咁大﹐有足夠能力自然中和溝淡。
其次﹐大家的生活用水最終都係落海洋﹐這樣都係會抵銷這些高濃度咸水。

海水化淡已經係淡水供應的另一個重要出路。

政府的計劃都係會加建化淡廠﹐只係睇第一期計劃完成後﹐再睇實際營運再作決定。

氣候變化﹐雨水已經無以前的穩定。

就算唔係遇上旱災﹐都因為雨水太過集中某一兩個月﹐甚至某幾星期﹐令到整年的降雨量屬於正常水平。

但水塘在這一兩個月長期爆滿﹐長期要放水出大海﹐結果都係儲唔到足夠的水供成年使用。

在永無可能靠水塘的情況下﹐儲到成夠的水使用﹐再起水塘已經唔係最好選擇。

kei_hk 發表於 2020-2-28 10:36 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-2-28 10:29
上網搵資料,2019年要
用約48億買東江水,問心
對一個大國或者廣東省都

大陸講明﹐簽保證供水方案﹐有旱災的情況下﹐會調撥水資源﹐優先供水給香港﹐寧可國內自己無水用。

當然﹐去到這個情況﹐香港會唔會要足所有的供水量﹐就係另一回事。

s3n370 發表於 2020-2-28 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-2-28 10:33
海水化淡出來的高濃度咸水﹐按理就唔係大影響。

結終﹐海洋咁大﹐有足夠能力自然中和溝淡。

拉勻成個海黎睇當然係無問題
海水化淡廠出水口設計不當的話,
區域長期有高濃度鹹水,都對該區生態有禍害。

總結黎講,你嘅論調同鉛水事件“一世拉勻黎睇”同一邏輯。
恭喜你,你有資格做政府高官,快D加盟啦!
kitarolo 發表於 2020-2-28 14:54 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-28 14:22
區域長期有高濃度鹹水,都對該區生態有禍害 ...

呢個就係我懷疑嘅重點
睇過外國有啲做法係污水
無害化處理後,混合化淡廠嘅
副產品(高濃度鹽水)先倒返落海,
就算調至當地海岸嘅天然濃度,都
避免唔到淨水過程中添加嘅化學品。

以下乃屬我個人推測
並無任何參考來源: 取水口
總唔可能喺排水口附近,如果得嘅
就唔需要排放近乎不用抽海水可不停
循環運作,民間話將軍澳廠可日產某容量
飲用水,起夠n幢就可完全不買東江水。

假設南中國海准香港任意取水
同排放,就必須將管道伸延達數十
公里甚至更遠,等同發電廠煙通都
儘量高希望排放物擴散,但高濃度鹽水
密度大會沉底,是否困住喺某區域大自然
溝唔返嘅,取/排水口又要搬去另一處?
kei_hk 發表於 2020-2-28 15:11 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-28 14:22
區域長期有高濃度鹹水,都對該區生態有禍害 ...

出咸水的位置一定要在岸邊?

唔可以在大海中心﹐水流可快速混可﹐回復正常水平?

kei_hk 發表於 2020-2-28 15:28 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-2-28 14:54
呢個就係我懷疑嘅重點
睇過外國有啲做法係污水
無害化處理後,混合化淡廠嘅
假設南中國海准香港任意取水
同排放,就必須將管道伸延達數十
公里甚至更遠,等同發電廠煙通都
儘量高希望排放物擴散,但高濃度鹽水
密度大會沉底,是否困住喺某區域大自然
溝唔返嘅,取/排水口又要搬去另一處?

取水其實在附近海邊就可以﹐反正都係用相同程序處理﹐出來的水唔會有分別。
最多只係遠離排污渠﹐減低其他污染的可能性。

至於排放問題﹐海入面係有水流的﹐所以一定會沖淡的。

大家平時生活用產生的污水﹐經過處理後其實只係在昂船洲對出約1.7KM排放。
水流已經足夠將排出的污水沖淡。

完全唔需要去到很遠的地方排水。

paul2357paul 發表於 2020-2-28 16:27 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-2-27 21:31
唔靠東江水,的確唔夠香港人使用。但東江水一買就係咁多,冇得少啲。你想政府同廣東省政府傾可唔可以買少 ...

近月既情況擺明唔得,
多左咁多清洗既用水量,
反而叫市民就住用水直頭與防疫抗疫政策矛盾。

兩大水塘萬宜船灣唔覺需要密密開閘放水只係因為並非列作接東江水位置。
s3n370 發表於 2020-2-28 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-2-28 15:11
出咸水的位置一定要在岸邊?

唔可以在大海中心﹐水流可快速混可﹐回復正常水平?

可以係一個方法

但唔係你之前嘅解說囉
kei_hk 發表於 2020-2-28 17:40 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-2-28 17:29
可以係一個方法

但唔係你之前嘅解說囉

我無詳細講﹐就話我有問題。

詳細講就話係一個方法。

OK, you win。