hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 財政預算案2020 關於鐵路發展內容
開啟左側

財政預算案2020 關於鐵路發展內容

ryandroid 發表於 2020-3-2 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層

matthew1009 發表於 2020-3-1 23:47
泳池同運動場搬去騎術學校同康樂體育中心嗰邊就輪到新屯門中心受噪音影響
起喺16區嗰邊人流管理有著數,當 ...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/156678/%E5%9C%9F%E5%9C%B0%E5%B0%8F%E7%B5%84%E5%B0%87%E7%A0%94%E7%A9%B6%E5%BA%B7%E9%AB%94%E8%A8%AD%E6%96%BD%E9%81%B7%E8%87%B3%E5%81%9C%E7%94%A8%E5%A0%86%E5%A1%AB%E5%8D%80-%E5%8F%AF%E7%99%BC%E5%B1%95%E9%9D%A2%E7%A9%8D%E6%9C%80%E5%A4%A74-5%E5%85%AC%E9%A0%83

//消息稱政府會就個別個案探討,如將屯門康樂體育中心遷置毋須發展的用地上。//

咁我個人覺得屯門康樂體育中心連騎術學校塊地至少會發展
發展咩就係後話
拎嚟起樓係合理
為咗塞住屯門區議員把口將運動場搬去騎術學校亦冇可厚非
由始至終
唔係屯門區議員多年爭取第二個運動場
政府都唔會主動話起

啟德5萬人場館有鐵路站係合理
但區區屯門16區個運動場只係5千座位
連遠離柴灣站嘅小西灣運動場一半都冇
運動場要有重鐵站配套並非必然
有輕鐵站已經好好

運動場噪音就係不受歡迎
所以不見得旁邊嘅私樓會歡迎16區運動場

我建議係屯門康樂體育中心起室內泳池
騎術學校起運動場
受影響嘅只有美樂花園
看台坐東向西亦可降低噪音

但16區運動場加重鐵站嘅噪音就不同講法了
而且運動場隔離有架空重鐵站亦會影響賽事裁判及觀賞
所以無必要將架空重鐵站及運動場放在一起
matthew1009 發表於 2020-3-2 02:57 | 顯示全部樓層
個人認為隔音做足嘅情況下,鐵路嘅噪音唔會對運動場場內有好大影響。用以前喺香港仔運動場嘅經驗,南港島綫嘅噪音其實係可接受

18年嘅時侯傳屯門泳池加站+起8000個單位,然後19年就變成咗2萬個單位,其實有啲懷疑會唔會16區運動場計劃直情成個取消咗?點擺到2萬個單位?

至於16區運動場計劃受唔受歡迎,份文件話「擬議運動場及休憩用地鄰近五個私人屋苑(南浪海灣、嘉悅半島、豐景園、海典軒和翠寧花園)。設有兒童遊樂場、健身園地和休憩設施的園景區會受到區內居民歡迎。」當聽下先,無論點都好,最後一樣可能有人會唔歡迎:多一個V City就話光污染、物價上升、起公屋就話同環境格格不入、仲有休憩空間不足......

康樂體育中心/騎術學校搬走而家冇時間表,屯門南延線有時間表但係不斷delay,新運動場可能係取決於邊度有地發展先?

其實我希望嘅係可以盡快畀到更多資訊出嚟,展開公眾諮詢......不過對住冇透明度嘅政府同港鐵講嘢,同講廢話冇分別......

個人淺見,如有未周之處,還望賜正。
hokachung 發表於 2020-3-2 03:21 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-3-1 02:59
所以近排有個「樂景街工程師」同我講,希望我會支持「屯門南延線」,但我就連自己嗰關都過唔到!原因係: ...

當第一個兩鐵共構車站-南昌站出現之後,到後來嘅鑽石山、金鐘同未來會展站,相信早有機制處理共有業權問題
ryumew 發表於 2020-3-2 07:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-2-29 19:15
其實香港宜家呢個時勢,我覺得係鐵策2014最容易走數嘅係東九龍線同南港島線西段,因為呢兩段都好貴,但係 ...

東九龍線起到鑽石山無謂啦, 係就擴展至西貢站至九龍站(經九龍仔、旺角東旁地底設站)
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-2 09:26 來自手機 | 顯示全部樓層
del
ryandroid 發表於 2020-3-2 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-2 09:26
查實政府係會避免將一個鐵路站起係一個大型體育設施隔離,所以你會見到啟德嗰個係位於啟德站同宋皇臺站中 ...

何解我叫政府改兆麟起樓?
其實唔關我事㗎喎
係一早有消息話政府改劃16區做住宅兼重鐵站
要叫嘅都係你去吧?
我只不過係理解16區改劃
要反對就自己搵區議員幫手
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-2 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層

del
ryandroid 發表於 2020-3-2 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-2 22:48
你睇番自己2017-2019 ff16區起石屎森林嗰陣啲人同你講咩先啦,我再講落去又撞番舊時論點。學你話齋,請爬 ...

咁依家係咪媒體啲消息都係FF先?
係嘅話你咪當耳邊風囉
你咁緊張人哋FF.做咩?
你可以繼續相信政府繼續16區起運動場㗎
你咪繼續信囉
我冇阻止你繼續信政府個16區運動場嘅
你都唔可以阻止我信媒體消息入面16 區重鐵站咁囉
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-3 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層
del
巴士的膠 發表於 2020-3-3 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-2 09:26
查實政府係會避免將一個鐵路站起係一個大型體育設施隔離,所以你會見到啟德嗰個係位於啟德站同宋皇臺站中 ...

好簡單咁答你:紅磡站平台有座紅館
灣仔站樓上係修頓

只係依家覺得擺正樓上唔可以將地產收益最大化先搬遠啲。